Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Nicuşor BERESCU - un fermier... universal!

Publicat: 22 august 2017 - 09:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Tânărul fermier Nicuşor Berescu, din satul Ungureni, aparţinând comunei gălăţene Negrileşti, se pregăteşte să intre cu maşina de recoltat în lanurile de floarea-soarelui. A făcut câteva probe într-o solă unde erau semnele de coacere mai pregnante, dar umiditatea e ridicată şi cultura încă nu este gata de start!

Mai durează vreo trei-patru zile de aşteptare. „Săptămâna aceasta voi intru la recoltarea florii-soarelui. Am în vegetaţie 70 de hectare în care am însămânţat hibrizii LG 56.63 CL (Limagrain România), produs semitardiv cu talie mică, intensiv, cu potenţial de producţie foarte ridicat, şi P64LE99 de la compania DuPont Pioneer, un hibrid simplu, semitimpuriu, cu potenţial foarte ridicat şi stabil de producţie, rezistent la erbicidul Express”, ne-a declarat foarte informat cultivatorul gălăţean.
Nicuşor Berescu speră, ca în final, să se înregistreze cu o producţie medie de aproape 3.000 kg boabe la hectar.

nicu-berescu-la-combina_b

Grâu de 6 tone la hectar
Până atunci, se gândeşte la... bilanţul grâului! „M-am încheiat binişor la grâu, am obţinut o producţie medie de şase tone la hectar. Nu am avut o suprafaţă mare în cultură. Nu am vrut să mai risc. În anii când am pus mai mult grâu nu s-a făcut, când am redus din suprafaţă, am bătut recordul!”, ne-a declarat zâmbind uşor amar Nicuşor Berescu.
Fermierul a renunţat să mai cultive orz. S-a mulţumit să semene doar grâu. „Am făcut ogoare după rapiţă şi am tras brazdă peste întreaga suprafaţa care a fost cu mazăre. Am avut în cultură 20 hectare cu mazăre care mi-a dat o recoltă de 3 tone la hectar”, a susţinut producătorul agricol din Ungureni.

Acesta se pregăteşte să încorpozere sămânţa de rapiţă în sol pe o suprafaţă de 45 de hectare. Deja, are sămânţa hibridă aprovizionată de la compania Monsanto, aşteaptă numai epoca optimă de semănat rapiţa.

berescu-nicusor-fermier-ung_b

„Sunt omul universal; mecanicul ideal!”
Nicuşor Berescu a făcut o pasiune pentru maşinile şi utilajele agricole. Ne-a declarat că a „moştenit-o” de la tatăl său, Ion Berescu, unu din „stâlpii” secţiei de mecanizare de la Negrileşti, a fostului Agromec Tecuci. „Sunt omul universal; mecanicul ideal! Lucrez pe toate utilajele de care dispune ferma: de la tractoare, maşină pentru tratamente fitosanitare, semănători şi până la combină. Eu fac toate lucrările sezonului”, ne-a declarat nu fără un pic de justificată fală agricultorul.
La Ungureni, a mai rămas ceva teren de ogorât. Acum nu se mai poate intra în brazdă, se rupe tractorul în două, aşa cum se spune între meşterii mecanizării. După o ploicică se mai înmoaie solul şi atunci va permite întoarcerea brazdei.

Un an agricol bunicel!
„Porumbul este foarte bun pentru terenurile noastre şi la condiţiile climaterice. Lanurile însumează aproape 100 de hectare. Am avut noroc de ploaie la timp. Am convingerea că mă apropii de vreo 8 tone de boabe la hectar. Un an agricol bunicel, ca să nu-l mâniem pe bunul Dumnezeu!”, a concluzionat Nicuşor Berescu.

Vizualizat: 1816 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?