Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nicolae SITARU: Secretul SUCCESULUI în AGRICULTURĂ este MUNCA!

Publicat: 28 februarie 2017 - 15:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

“Piatra filosofală a agriculturii ar fi să semeni puţin şi să culegi mult” (Voltaire)
Ialomiţeanul Nicolae Sitaru este unul dintre fermierii de top din România. În ferma lui, Elsit, din satul Orezu, comuna Ciochina, întinsă pe aproape 3000 hectare, se orzganizează „Ziua porumbului”, eveniment ajuns la cea de-a VII ediţie, anul trecut.

Nicolae Sitaru este absolvent al Institutului Politehnic din Bucureşti, Facultatea de Mecanică Agricolă, promoţia 1984. După ce a lucrat 10 ani la un combinat pentru creşterea porcinelor din Ialomiţa, în 1994 a pus temeiul propriei afaceri în agricultură. După cum susţine, a pornit la drum cu 100 dolari şi cu un credit bancar gajat de apartamentul de două camere în care locuia cu familia. De atunci a urcat încet-încet drumul anevoios spre performanţă şi profit.
În anul 2015, după ultimele date oficiele, societatea sa a avut o cifră de afaceri de 12.171.809 lei, obţinând un profit net de 3.911.895 lei, de zece ori mai mare decât în urmă cu 10 ani. În acelaşi timp, asigură locuri de muncă bine plătite unui număr de 24 de angajaţi.

sitaru porumb_bClick pe poza pentru galerie!

„Slăbiciunea” pentru porumb
“Piatra filosofală a agriculturii ar fi să semeni puţin şi să culegi mult” ca să-l citez pe Voltaire; şi eu fac acest lucru!”, ne-a declarat Nicolae Sitaru. „Slăbiciunea” fermierului se pare că este porumbul, cultură care i-a adus destule satisfacţii profesionale, dar şi profit, prin producţiile record obţinute pe terenuri neirigate.


„Mă mândresc cu faptul că mi-am realizat un vis, acela de a pune pe roate o afacere de familie de succes, în sistem aproape integrat. Apoi, nu trebuie să uit Asociaţia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa care numără aproape 200 de membri şi circa 90 mii hectare de teren în judeţele: Ialomiţa, Brăila, Galaţi şi Buzău, în mare parte fermieri performanţi. Prin Asociaţie organizăm licitaţii pentru achiziţionarea de inputuri, unde obţinem discounturi foarte bune. Spre exemplu, în ferma mea înseamnă o economie de circa 100 euro/ha”, ne-a declarat fermierul.

Birocraţia şi Reforma
De câte ori am avut ocazia să vorbesc cu Nicolae Sitaru, îmi aducea în discuţie câteva lucruri care-l mâhnesc. „Birocraţia excesivă care ne sugrumă şi de care nu putem scăpa uşor de ea, fiind şi un factor de vulnerabilitate în orice business; legislaţia stufoasă şi interpretabilă, avem nevoie de legi clare, fără norme de aplicare. În acelaşi timp este nevoie de o reformă a proprietăţii odată cu cadastrarea terenurilor şi comasarea lor. Şi nu în ultimul rând regret faptul că nu pot lucra terenurile în condiţii de irigare”.

Secretul unei poveşti de succes: munca!
Afacerea de succes a lui Nicolae Sitaru are la bază munca făcută cu temeinicie; acesta este secretul învăţat şi aplicat de când s-a născut. Şi nu întâmplător, unul din cei doi fii ai săi, Daniel, a lucrat opt luni ca zilier la o ferma din Statele Unite, pentru a se obişnui cu munca în agricultură. Este inginer agronom şi îşi ajută tatăl în afacerea de familie.
În bărăganul ialomiţean, ferma lui Nicolae Sitaru dă ora exactă în agricultura de performanţă!

Vizualizat: 5197 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?