Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nici MICII FERMIERI nu au scăpare. DAEA a călcat pragul familiei Bruzan!

Publicat: 31 iulie 2017 - 22:54
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Undeva în zona submontană a judeţului Hunedoara, în comuna Orăştioara de Sus, se află localitatea Ocolişul Mic. Ca parte a comunei Orăştioara de Sus care este alcătuită din opt sate care se încadrează în trei tipuri de aşezări.

Aşezări de luncă, situate pe cursul Râului Grădiştei, locuitorii fiind numiţi şi „râureni”, conform site-ului oficial al comunei, acestea fiind satele Bucium, Orăştioara de Sus, Ludeşti şi Costeşti. Aşezări de deal, cum este şi Ocolişul Mic, situat între culmile dealurilor din partea vestică a comunei, dar având proprietăţi până în interiorul zonei montane, locuitorii de aici fiind numiţi de cei din împrejurimi „delureni”. În cătunele de munte, Costeşti Deal (Stânişoara), Ludeştii de Sus (Strugari) şi în Grădiştea Muncelului, locuitorii sunt cunoscuţi sub numele de „mărgineni”. În această zonă se află şi Sarmisegetuza Regia.

daea-si-recolta-triticale_b

Urmaşii dacilor sunt în majorritate fermieri. Unii, precum familia Bruzan din Ocolişul mic, sunt genul acela de ţărani harnici cunoscuţi pe vremea comuniştior drept „chiaburi”. Familia munceşte circa 8 ha de teren, fărâmiţat în multe parcele şi cresc 8 vaci cu lapte. Vaci mândre şi frumoase care dau şi câte 20 l/zi deşi păşunile sunt extreme de sărace în iarbă de calitate, fermierii fiind nevoiţi să le suplimenteze hrana cu huruială şi fân verde adunat cu migală. Capul familiei este Aurel Bruzan, care la 75 de ani spune că cel mai fericit moment din viaţa lui de fermier a fost atunci când şi-a cumpărat vacile după ce a ieşit la pensie de la combinatul din Călan. Cât priveşte cel mai negru moment al vieţii sale de fermier, acesta spune că sunt mistreţii care le dijmuesc în fiecare an recoltele de porumb.

daea-la-fermier-acasa_b

Aurel Bruzan a avut un băiat priceput, care cu mâinile lui a făcut remorca de după tractor dar şi cabina. Din păcate s-a stins din viaţă la 45 de ani lăsând în urma 2 băieţi. Nepoţii sunt foarte muncitori. Cel mare, Daniel, este absolvent de inginerir mecanică şi lucreză pe toate utilajele. Eu l-am văzut pe combina Claas Comet cu un header de 2 m, numai bună pentru parcelele mici şi înghesuite din zonă. Cel mic, Gabriel, are şi el aceeaşi facultate absolvită dar lucrează pe TIR, în Anglia. Cel mare este căsătorit (soţia sa are studii superioare şi a efectuat o perioadă practică la APIA) şi au împreună o fetiţă. Fetiţă care i-a făcut pe soţii Bruzan străbunici. Soţia lui Aurel Bruzan este operată pe cord deschis, dar este plină de vitalitate şi are un soi de optimism molipsitor.

daea-si-aurel-bruzan_b

Grădina de zarzavat era mică, dar cu de toate. Iar pătulele încă pline cu porumb de anul trecut. Semn că ar mai fi loc de crescut mai mulţi porci. Dar, din păcate, „nu mai au preţ”, suspină fermierul care abia anul acesta a făcut cerere de înscriere a bălţatelor sale în SCZ. Acum 2 ani avea 10 vaci cu lapte care s-ar fi încadrat, dar nu a ştiut.

daea-si-patulul-cu-porumb_b

Familia Bruzan s-a trezit cu ministrul Agriculturii, Petre Daea în curtea lor de oameni gospodari. Au fost emoţionaţi şi s-au bucurat enorm. Pur şi simplu nu le venea să creadă ochilor. Curtea lor este de o curăţenie desăvârşită, iar casa este îngrijită şi plină de flori.

daea-pe-claas-vechi_b

Cât priveşte grajdul, acesta este, ca la austrieci sau la elveţieni, mai mare decât casa. Cu bazin de purin şi iesle din lemn lustruit. Dar, pe larg, despre aceşti oameni deosebiţi, în revista Ferma!

Vizualizat: 7716 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?