Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nici măcar tăiatul cablului electric cu securea nu l-a putut opri pe Daea!

Publicat: 01 august 2017 - 13:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Nu există piedici pentru ministrul Agriculturii! Petre Daea a învins ieri, pe Muntele din Jina, atât baltagul care i-a tăiat curentul, cât şi atitudinea scorţoasă a celorlalte oficialităţi prezente pe scenă. 

Iar în noaptea aceleiaşi zile, după 600 km străbătuţi pe coama munţilor, a ajuns la Manoleasa, în judeţul Botoşani acolo unde „a dat drumul Prutului pe câmp”! tocmai la graniţa de nord-est a României.

daea-la-jina-2_b

La Jina, ministrului Agriculturii i s-a tăiat curentul la propiu. Cablul de alimentare al sistemului de amplificate a fost tăiat cu securea. Chiar şi aşa, de pe scena Festivalului folcloric Muntele din Jina, ajuns la a 47 ediţie, ministrul a oferit o mostră de discurs axat pe aşteptările oamenilor locului. Şi cu microfon şi fără.

ansamblu-folcloric-jina_b

Deşi era în rândul trei al oficiaităţilor urcate pe scenă, „piticul atomic” i-a umbrit pe toţi ceilalţi. Atunci când de pe scenă i-a fost pomenit numele, acesta a ocolit prin spate toată mulţimea de oficiali aflaţi pe scenă (Ludovic Orban şi Raluca Ţurcan fiind în centru-faţă pe acest podium) spunând „uite aşa se întorc oile… de pe lături, aşa se vine, ca să le aducem la strungă ca să le putem mulge şi a realiza brânza pe care aţi prezentat-o astăzi”. Mie, cel puţin, această fraza de început mi-a stârnit râsul, aluzia la turma de oficiali aflaţi pe scenă mi s-a părut evidentă. Dar poate sunt eu prea bogat în căutarea de sensuri ascunse sub metaforele inedite ale „baciului agriculturii româneşti”.

daea-la-jina_b

Petre Daea, imediat după ce a părăsit scena, grăbit să ia ţara la pas, a fost înconjurat de crescătorii de oi şi condus în muzică de fluier spre maşina care îl aştepta să-l ducă spre Manoleasa, în judeţul Botoşani. Acolo unde a inaugurat oficial sitemul de irigaţii reabilitat recent şi pus în funcţiune. Canalele erau pline cu apa pompată de pompele care bagă fiecare câte 1400 mc/minut. Undeva după miezul nopţii, până spre orele 2 noaptea. Alături de primarul localităţii, fermier şi el, fiind printre primii fermieri care s-au racordat la canalul secundar cu instalaţiile de irigat, Petre Daea a intrat în lanurile cu soia, porumb şi floarea-soarelui, verificându-le la propriu starea de vegetaţie.

daea-cu-fuiorul_b

Trebuie spus că Petre Daea a mai trecut în drumul spre Manoleasa şi pe la 2 fermieri (la un mare crescător de oi, dar şi la o fermă din programul cu sprijinul de minimis pentru tomate) dar şi pe la festivalul de la Deda, de pe Valea Mureşului, acolo unde 10 localităţi îşi prezintă portul şi obiceiurile străbune. Printre organizatori a fost şi prietenul ministrului, deputatul Vasile Gliga, vestitul lutier din Reghin.

daea-la-irigatii-1_b

Voi scrie pe larg despre aceste momente, ca şi despre faptul că sâmbătă noapte, ministrul Agriculturii a participat la o nuntă a doi tineri crescători de oi din localitatea Boşorod, auzind despre această nuntă tradiţională în timpul vizitării fermierilor din zonă. Gestul ministrului a onorat adunarea festivă din acestă localitate unde oieritul este ocupaţia principală. Iar oaia e cu adevărat o statuie vie a prosperităţii!

Vizualizat: 2821 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?