Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ni se întorc tinerii la sate. Daţi-le o şansă!

Publicat: 17 octombrie 2019 - 12:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

"Sunt tânăr, am o mică suprafaţă de teren la ţară, am strâns nişte bani şi vreau să investesc în agricultură. Ce mă sfătuiţi să fac?" - aşa încep multe dintre mesajele pe care le primim zilnic la redacţie sau pe care le citim pe facebook. 

În ceea ce priveşte reţeaua de socializare, majoritatea celor care le răspund doritorilor de investiţii în agricultură sunt de un pesimism incurabil. Ce-i drept, venit de multe ori din propriile experienţe nefericite. Dar, dincolo de greutăţile inevitabile, de inerţia multor autorităţi locale şi chiar a "binevoitorilor" certaţi cu toată lumea şi chiar şi cu ei înşişi, elanul tinerilor reîntorşi acasă nu trebuie deloc neglijat.
În periplul nostru prin satele României - mai ales de când cu proiectul "Viitor pentru sate" - întâlnim din ce în ce mai mulţi fii ai satului reveniţi acasă pentru a-şi face un rost cu banii munciţi în străinătate.

Cele mai multe dintre noile afaceri sunt agricole. Mulţi au căpătat experienţă "furând" informaţii şi tehnologie de la angajatorii italieni sau spanioli, fără să aibă neapărat studii în domeniu. Doar din munca prestată peste hotare. Dar sunt autodidacţi şi vor să facă ceva în ţărişoara lor! Până la urmă, ei sunt viitorul satelor pe care, la un moment dat, le-au părăsit în căutarea unui loc de muncă mai de Doamne-ajută! Am întâlnit şi primari tineri, mulţi dintre ei veterinari, horticultori sau zootehnişti. Parcă altfel stă treaba în comunităţile lor! Dar, până la urmă, nu trebuie să fii agricultor ca să înţelegi că ocupaţia de bază a comunităţilor rurale a fost şi va rămâne mult timp de-acum înainte - AGRICULTURA!

Îmi scria recent un tânăr fermier, supărat, pe bună dreptate, pe cei care au în mână autoritatea şi puterea deciziei. Micii producători trebuie sprijiniţi să îşi găsească locul pe piaţa de desfacere indiferent din ce zonă a ţării provin. Orice program guvernamental trebuie să fie naţional. Păi dacă tu, stat, susţii înfiinţarea de magazine pentru fermieri, ăsta e un lucru foarte bun! Dar nu o fă selectiv, că bate la ochi! Cred că există suficiente resurse din partea Ministerului şi marfă bună din partea producătorilor care să susţină aceste spaţii absolut necesare. Dacă e pentru toată lumea, atunci să fie pentru toată lumea! Nu trebuie să vă supăraţi atunci când un fermier îşi spune oful şi bate pe la uşi închise cu dreptatea în mână...

Provocare pentru autorităţi. În loc să le închideţi gura (de multe ori, prin legi strâmbe sau prost interpretate) şi să aruncaţi în derizoriu orice şansă a tinerilor care vor să investească în agricultură, ascultaţi-i! Dar pe bune. Şi faceţi ceva concret pentru a-i sprijini. Au bani (şi dacă nu au, riscă şi se împrumută), au iniţiativă şi voinţă, s-au întors acasă. Nu-i mai goniţi cu beţe-n roate şi accese de superioritate. Mâine, poimâine, ei vă vor pune pâinea pe masă!

Nicoleta DRAGOMIR

Vizualizat: 1525 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!