Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Neutralizarea dejecţiilor cu ajutorul vermiculturii (2)

Publicat: 17 august 2009 - 22:00
6 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Neutralizarea dejecţiilor animaliere prin vermicultură şi transformarea acestora în cel mai puternic şi mai bogat fertilizant - humusul de râmă (worm castings, vermicast, biohumus), are profunde implicaţii economice pentru fermieri.

Click pe poza pentru galerie!

Întrucât se presupune că humusul produs de râme este limitat cantitativ de numărul de animale din ferme, permanent a existat şi va exista preocuparea, în special a firmelor cu tradiţie în producerea fertilizanţilor, de a obţine pe orice cale, inclusiv cea artificială, produse similare din punct de vedere calitativ, însă până acum nu s-a ajuns la un rezultat satisfăcător.


Humusul produs în fermă - mai rentabil

Calităţile extraordinare ale humusului de râmă nu vor putea fi reproduse în laborator, cel puţin nu cu cheltuielile reduse cu care el se poate obţine în propria fermă.

Deşi la prima vedere pare o activitate migăloasă din cauza micuţelor nevertebrate folosite, în realitate, după ce a ales sistemul de producere a biohumusului şi achiziţionat râmele, fermierului nu-i mai rămâne decât să prepare hrana râmelor, s-o administreze periodic, iar apoi să recolteze fertilizantul produs.

Forţa de muncă. Ţinând cont că humusul râmelor înlocuieşte în totalitate orice îngrăşământ chimic sau organic necesar fermei, se poate spune că persoana care se ocupă cu managementul dejecţiilor animaliere şi a resturilor vegetale din fermă, transformându-le în humus de râmă, aduce cel mai mult profit.

Cu un utilaj executat în regie proprie care costă 650 euro, doi oameni prepară în 30 de minute, din şase metri cubi de dejecţii animaliere şi resturi vegetale, doi metri cubi de hrană pentru râme, din care se obţine un metru cub de humus de râmă, cu care se fertilizează 0,33 ha, indiferent de cultură. Dacă nu există animale în fermă, la costul de producţie se adaugă şi cheltuielile cu transportul dejecţiilor animaliere de la terţi.

Prepararea şi asigurarea hranei necesară râmelor nu presupune dificultăţi, mai ales dacă fermierul optează pentru dezvoltarea afacerii de producere a humusului de râmă în sistemul de tip platformă, deoarece procesul de învăţare are loc concomitent cu dezvoltarea afacerii.

Activitatea de producere a humusului nu ţine cont de numărul de animale din fermă. Se poate începe chiar în lipsa acestora, în primă fază foarte important fiind procesul de învăţare a tehnologiei şi de extindere continuă a suprafeţelor populate cu râme.

Pentru producerea extractului de humus de râmă avem nevoie de cantităţi mici de humus de râmă. În plus, extractul lichid se găseşte deja pe piaţa românească sub forma a două preparate, unul bulgăresc, şi unul turcesc. Produsele sunt foarte bune din punct de vedere al performanţelor, dar, spre deosebire de extractul lichid de humus de râmă obţinut în propria fermă, preţul şi durata de stocare a preparatelor de pe piaţă sunt mai mari.


Sistemul platformă: avantajul omogenităţii

Producerea humusului de râmă folosind sistemul platformă oferă în plus şi marele avantaj al omogenităţii humusului de râmă. Astfel, după recoltare, datorită modalităţii de hrănire a râmelor, produsul are nevoie de o singură analiză fizico-chimică, pe care o poate efectua orice laborator de pedologie, indiferent de mărimea lotului testat.

Pentru celelalte sisteme, humusul de râmă se recoltează repetat în cursul unui an, iar în funcţie de câte loturi se recoltează, se vor face tot atâtea analize, iar acestea nu sunt deloc ieftine. În plus, omogenizarea prin amestecare este greoaie şi costisitoare.
Testele de laborator sunt absolut necesare, întrucât dozarea cantităţii de humus de râmă pe tarla se face în funcţie de rezultatele buletinului de analiză.


Perspective ale producerii humusului în ferme

Lipsa de informaţie corectă privind calităţile şi beneficiile humusului de râmă printre fermieri este un handicap serios, de care ne lovim atunci când vorbim despre introducerea oricărui sistem de producere a humusului de râmă. În general, fermierilor nu le vine să creadă că ei înşişi pot deveni producătorii celui mai bun şi complex fertilizant cunoscut de om.

Activitatea de producere în propria fermă a humusului de râmă este extrem de puţin cunoscută la noi în ţară, dar în alte ţări a ajuns să se dezvolte aşa de mult încât se presupune că în cinci-zece ani toate fermele vor folosi humus de râmă la capacitatea maximă de producţie a fertilizantului.

Pentru mai multe detalii puteţi contacta autorul articolului la adresa de e-mail: cazaculari@yahoo.com sau la telefon 0740575953.


RECOLTARE ŞI VALORIFICARE

Humusul de râmă produs în propria fermă devine un instrument puternic în mâna fermierului. După recoltarea humusului, care se face întotdeauna primăvara, urmează o perioadă scurtă de maturare a acestuia. Imediat după aceasta, humusul de râmă poate fi întrebuinţat.
De obicei, fermierii îl folosesc în felul următor:

• Se prepară extractul lichid de humus de râmă, care se aplică pe resturile vegetale ale culturilor recoltate. Astfel, cantitatea de humus produsă de resturile plantelor şi introdusă în sol va creşte de 25-30 de ori, comparativ cu cea rezultată în cazul practicilor curente.

• Se prepară extractul lichid de humus de râmă şi se aplică foliar (50 l/ha) sau radicular (150 l/ha) ca fungicid, insecticid şi fertilizant.

• Se aplică humusul de râmă în stare solidă pe teren, în doze de până la 3000 litri (1800 kg/ha), în funcţie de tipul culturii.

Odată cu aplicarea humusului de râmă pe teren şi cu renunţarea la îngrăşămintele chimice, solul devine extrem de sănătos, favorizând reapariţia râmelor de pământ. Procesul este benefic, dacă luăm în calcul faptul că pe fiecare metru pătrat de sol sănătos există o mie de râme de pământ. Un milion de râme de pământ de pe suprafaţa de o mie de metri pătraţi înlocuieşte munca a trei grădinari, în ture de câte opt ore, timp de un an, şi aplicarea a zece tone de compost pe suprafaţa respectivă.


HUMUS VS. VERMICOMPOST

Frecvent, vermicompostul se confundă cu humusul de râmă.

Humusul de râmă reprezintă dejecţia râmei, pe când vermicompostul este o sumă a unor elemente, precum sunt: dejecţiile râmelor, hrana neprocesată, impurităţile de orice natură, corpurile străine, materialele anorganice etc.

Confuzia este întreţinută permanent, deoarece producătorii de vermicompost beneficiază la vânzarea produsului lor de faima şi de preţul humusului de râmă, care sunt mult mai mari.


SFATURI PRACTICE

• Când se începe activitatea de producere a humusului de râmă este foarte important ca râmele care se achiziţionează să nu fie adulte în marea lor majoritate, preferate fiind cele foarte tinere. Întrucât determinarea vârstei râmelor este dificil de făcut, cel mai bine este să achiziţionăm râme aflate în toate stadiile de dezvoltare, luând întregul ecosistem în care ele trăiesc, se înmulţesc, cresc şi ajung la maturitate sexuală.

Ecosistemul cuprinde substratul în care trăiesc râmele, coconii (ouăle) râmelor, râmele abia eclozate, puii mai mari, râmele juvenile, râmele tinere şi râmele tinere ajunse la maturitate sexuală.

Această diversitate de râme asigură funcţionarea sistemului ca unitate de producţie pentru foarte mulţi ani, succesiunea generaţiilor făcându-se în mod natural şi continuu.

• Râmele din specia Eisenia Foetida dau cel mai bun humus în exploataţia de tip platformă. Folosirea acestei râme în orice alt sistem scade calitatea humusului de râmă. Este adevărat că se procesează mai multă hrană, dar nu se mai obţine humus de râmă, ci vermicompost.

Vizualizat: 1296 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [6]  
Pagini: [1]  1   
6.
Vand Humus de rame
|
06. 06, 2010. Sunday 23:39
Vand humus de rama la un pret avantajos. Buzau - 0751.66.90.29
5.
ingrasamant minune
|
09. 22, 2009. Tuesday 22:32
Pot sa va ofer ingrasamant minune humus de rama pasta,o veritabila materie prima pentru obtinerea extractului lichid de humus(humusil).Produsul este ambalat in saculeti de 5 litri,avand inscriptionata si metoda de obtinere a extractului lichid.deasemeni este un produs certificat pedologic.Un litru de humus pasta da 4 litri de extract lichid de humus(humusil).Detalii la tel:0765403214 sau la email:fasttransport@ymail.com.Stoc limitat.Pret 5 lei/punga+taxe postale
4.
Celui de dinainte
|
09. 14, 2009. Monday 08:01
Da-mi si mie cateva adrese daca poti si-ti voi fi recunoscator.Poti?De unde au luat tehnologia completa?
3.
Articolul
|
09. 11, 2009. Friday 12:11
...e scris de parca e copiat de pe referate.ro Deja stiu cativa zeci de tarani care s-au apucat sa faca humus dupa ce au citit (si au inteles ceva din) articolul de fatsa.
2.
Articolul
|
09. 11, 2009. Friday 12:10
...e scris de parca e copiat de pe referate.ro Deja stiu cativa zeci de tarani care s-au apucat sa faca humus dupa ce au citit (si au inteles ceva din) articolul de fatsa.
1.
Despre articol
|
09. 03, 2009. Thursday 21:39
Observ ca este continuare la articolul din luna anterioara.Articolul va continua,ca este tare interesant?
Rezultate: [6]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?