Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Neonicotinoide doar pentru PORUMB şi SFECLĂ de ZAHĂR! În ce CONDIŢII pot fi folosite!

Publicat: 03 februarie 2020 - 21:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii a emis, pe 17 ianuarie 2020, autorizații de utilizare temporară a produselor Cruiser 350 FS, Nuprid AL 600 FS și Poncho 600 FS pentru tratamentul semințelor de porumb și sfeclă de zahăr, însă nu și pentru semințele de floarea soarelui utilizate în primăvara anului 2020. Floarea soarelui este una dintre principalele culturi melifere din țara noastră, motivează MADR.

Perioadele pentru care MADR acordă autorizațiile temporare sunt: 20 ianuarie -1 mai 2020, în cazul tratării și utilizării semințelor de porumb și 20 ianuarie - 18 mai, pentru utilizarea semințelor tratate de sfeclă de zahăr.

Doar în anumite județe!

Potrivit autorizațiilor emise de MADR, Nuprid AL 600 FS și Poncho 600 FS pot fi utilizate doar pentru tratamentul semințelor de porumb, iar Cruiser 350 FS (350 g/l tiametoxam) poate fi utilizat atât pentru porumb, cât și pentru sfecla de zahăr.

Utilizarea semințelor de sfeclă de zahăr tratate este însă permisă doar în județele puternic afectate de atacul dăunătorilor de sol Tanymecus dilaticollis, Agriotes spp., Bothynoderes punctiventris și Chaectonema tibiali: Alba, Bacău, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Cluj, Covasna, Galați, Harghita, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Sibiu, Suceava, Timiș și Vaslui.

Conducerea MADR afirmă că s-a folosit de art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, care permite utilizarea temporară, în situații de urgență, a unor produse pe bază de substanțe active din categoria neonicotinoidelor, în situații unde există risc fitosanitar asupra culturilor.

Decizia a venit în urma solicitărilor Asociației Producătorilor de Porumb din România, a Federației Naționale Pro Agro și a Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România.

Apicultorii acuză MADR

Federația Asociațiilor Apicole din România ROMAPIS a salutat interzicerea tratării cu neonicotinoide a semințelor de floarea soarelui, dar acuză Ministerul Agriculturii de interpretare abuzivă a unui regulament european prin autorizarea temporară a folosirii acestor substanțe pentru tratarea semințelor de porumb.

SoluÅ£ii anti Tanymecus_bRomânia: 37 de derogări în 10 ani. UE: De 70 de ori mai multe!

Reprezentanții Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) precizează că, în intervalul 2008 - 2018, România a acordat doar 37 de autorizaţii temporare pentru utilizarea unor pesticide, adică 1,3% din totalul derogărilor acordate în Uniunea Europeană.

AIPROM mai precizează că statele UE se folosesc de aceste autorizații temporare pentru că, la nivel european, există tot mai puține substanțe active aprobate: aproximativ 75% din substanțele active aprobate în 1991 nu mai sunt disponibile astăzi pe piață, în timp ce aprobarea de noi substanțe în UE este un proces riguros și îndelungat.

Detalii AICI: Autorizaţiile temporare (derogările) - Colacul de salvare al fermierilor europeni

Vizualizat: 1419 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Vasile Târziu: 5 provocări pentru agricultura de mâine

Vasile Târziu: 5 provocări pentru agricultura de mâine

Anul acesta s-au împlinit 5 ani de când AgroConcept a intrat pe piaţa românească a furnizorilor de maşini şi echipamente agricole. Cu această ocazie, Vasile Târziu unul dintre fermierii care au manifestat de-a lungul timpului atașament față de brandul New Holland, a acceptat să ne vorbească despre provocările viitorului în agricultură.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?