Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Neonicotinoide doar pentru PORUMB şi SFECLĂ de ZAHĂR! În ce CONDIŢII pot fi folosite!

Publicat: 03 februarie 2020 - 21:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii a emis, pe 17 ianuarie 2020, autorizații de utilizare temporară a produselor Cruiser 350 FS, Nuprid AL 600 FS și Poncho 600 FS pentru tratamentul semințelor de porumb și sfeclă de zahăr, însă nu și pentru semințele de floarea soarelui utilizate în primăvara anului 2020. Floarea soarelui este una dintre principalele culturi melifere din țara noastră, motivează MADR.

Perioadele pentru care MADR acordă autorizațiile temporare sunt: 20 ianuarie -1 mai 2020, în cazul tratării și utilizării semințelor de porumb și 20 ianuarie - 18 mai, pentru utilizarea semințelor tratate de sfeclă de zahăr.

Doar în anumite județe!

Potrivit autorizațiilor emise de MADR, Nuprid AL 600 FS și Poncho 600 FS pot fi utilizate doar pentru tratamentul semințelor de porumb, iar Cruiser 350 FS (350 g/l tiametoxam) poate fi utilizat atât pentru porumb, cât și pentru sfecla de zahăr.

Utilizarea semințelor de sfeclă de zahăr tratate este însă permisă doar în județele puternic afectate de atacul dăunătorilor de sol Tanymecus dilaticollis, Agriotes spp., Bothynoderes punctiventris și Chaectonema tibiali: Alba, Bacău, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Cluj, Covasna, Galați, Harghita, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Sibiu, Suceava, Timiș și Vaslui.

Conducerea MADR afirmă că s-a folosit de art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, care permite utilizarea temporară, în situații de urgență, a unor produse pe bază de substanțe active din categoria neonicotinoidelor, în situații unde există risc fitosanitar asupra culturilor.

Decizia a venit în urma solicitărilor Asociației Producătorilor de Porumb din România, a Federației Naționale Pro Agro și a Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România.

Apicultorii acuză MADR

Federația Asociațiilor Apicole din România ROMAPIS a salutat interzicerea tratării cu neonicotinoide a semințelor de floarea soarelui, dar acuză Ministerul Agriculturii de interpretare abuzivă a unui regulament european prin autorizarea temporară a folosirii acestor substanțe pentru tratarea semințelor de porumb.

SoluÅ£ii anti Tanymecus_bRomânia: 37 de derogări în 10 ani. UE: De 70 de ori mai multe!

Reprezentanții Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) precizează că, în intervalul 2008 - 2018, România a acordat doar 37 de autorizaţii temporare pentru utilizarea unor pesticide, adică 1,3% din totalul derogărilor acordate în Uniunea Europeană.

AIPROM mai precizează că statele UE se folosesc de aceste autorizații temporare pentru că, la nivel european, există tot mai puține substanțe active aprobate: aproximativ 75% din substanțele active aprobate în 1991 nu mai sunt disponibile astăzi pe piață, în timp ce aprobarea de noi substanțe în UE este un proces riguros și îndelungat.

Detalii AICI: Autorizaţiile temporare (derogările) - Colacul de salvare al fermierilor europeni

Vizualizat: 1209 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?