Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Neonicotinoide doar pentru porumb şi sfeclă de zahăr

Publicat: 03 martie 2020 - 16:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii a emis, pe 17 ianuarie, autorizaţii de utilizare temporară a produselor Cruiser 350 FS, Nuprid AL 600 FS şi Poncho 600 FS pentru tratamentul seminţelor de porumb şi sfeclă de zahăr, însă nu şi pentru seminţele de floarea soarelui ce vor fi utilizate în primăvara anului 2020, motivând că floarea soarelui este una dintre principalele culturi melifere din ţara noastră.

Albine_b

Perioadele pentru care MADR acordă autorizaţiile temporare sunt: 20 ianuarie -1 mai 2020, în cazul tratării şi utilizării seminţelor de porumb şi 20 ianuarie - 18 mai, pentru utilizarea seminţelor tratate de sfeclă de zahăr.
Potrivit autorizaţiilor emise de MADR, Cruiser 350 FS (350 g/l tiametoxam) poate fi utilizat atât pentru porumb, cât şi pentru sfecla de zahăr. Utilizarea seminţelor de sfeclă de zahăr tratate este însă permisă doar în judeţele puternic afectate de atacul dăunătorilor de sol Tanymecus dilaticollis, Agriotes spp., Bothynoderes punctiventris şi Chaectonema tibiali: Alba, Bacău, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Cluj, Covasna, Galaţi, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Neamţ, Sibiu, Suceava, Timiş şi Vaslui.
Conducerea MADR s-a folosit de art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, care permite utilizarea temporară, în situaţii de urgenţă, a unor produse pe bază de substanţe active din categoria neonicotinoidelor, în situaţii unde există risc fitosanitar asupra culturilor. Decizia a venit în urma solicitărilor Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România, a Federaţiei Naţionale Pro Agro şi a Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România.

Apicultorii acuză MADR

Federaţia Asociaţiilor Apicole din România ROMAPIS a salutat interzicerea tratării cu neonicotinoide a seminţelor de floarea soarelui, dar acuză Ministerul Agriculturii de interpretare abuzivă a unui regulament european prin autorizarea temporară a folosirii acestor substanţe pentru tratarea seminţelor de porumb.

România, 37 de derogări în 10 ani. Peste 2.700 derogări în UE

Fără derogare pentru aplicarea tratamentului insecticid la sămânţa de porumb şi floarea-soarelui cu neonicotinoide, suprafaţa ocupată de aceste culturi în România nu numai că s-ar reduce substanţial, dar şi productivitatea ar înregistra valori mult mai mici decât în prezent, susţine Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România (AIPROM).
Reprezentanţii AIPROM precizează că, în intervalul 2008-2018, statele UE au depus 2.731 de notificări pentru autorizaţii temporare pentru utilizarea unor pesticide. Cele mai multe derogări au fost acordate în Spania - 405. Autorizaţiile acordate în cei 10 ani în Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Germania reprezintă 49,87% din totalul derogărilor acordate în acest interval de timp. În cei 10 ani analizaţi, România a acordat, în total, 37 de autorizaţii temporare, adică 1,3% din totalul derogărilor acordate în Uniunea Europeană.
AIPROM mai precizează că statele UE se folosesc de aceste autorizaţii temporare pentru că, la nivel european, există tot mai puţine substanţe active aprobate: aproximativ 75% din substanţele active aprobate în 1991 nu mai sunt disponibile astăzi pe piaţă, în timp ce aprobarea de noi substanţe în UE este un proces riguros şi îndelungat.

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 2/251 (ediţia 1-14 februarie 2020)

Vizualizat: 716 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?