Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

NATURAMIN® WSP - amănuntul care a adus succesul

Publicat: 22 ianuarie 2019 - 15:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cercetătorul dr.ing. Ion Toncea, peşedintele Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică (FNAE) şi al Asociaţiei Române pentru Agricultură Durabilă (ARAD), împreună cu colaboratorul său, Victor Petcu, mi-au povestit pe larg despre efectul - citez - „surprinzător şi determinant” al produsului Daymsa (cel mai mare producător de Leonardită din Europa), NATURAMIN® WSP, folosit în experienţe pe câmpurile pentru obţinerea seminţelor de grâu destinate producţiilor ecologice.

Cum un astfel de interviu ar fi mult prea stufos pentru a fi aşezat în paginile revistei, încerc să concluzionez discuţia. O discuţie largă despre agricultura ecologică în ansamblu, pe care o puteţi vedea pe pagina de Facebook a Natur Grup Integral SRL.

Sistemele de agricultură ecologică sunt tridimensionale
Realitatea este drastică în sistemele de agricultură ecologică, spune Ion Toncea, „aici, în câmpul ecologic, nu mai ai la îndemână nici un factor care să mascheze realitatea din teren. Aici doar soiul şi natura sunt determinante!” Cum însă şi producţia de plante în sistem ecologic are nevoie de un rezultat economic pozitiv, conform şefului Laboratorului de agricultură ecologică de la INCDA Fundulea, dr.ing. Ion Toncea, „de la începutul acestui departament de cercetare, chiar în decizia directorului general, pe care am scris-o eu, desigur, s-a stipulat ca cercetările să aibă un rol aplicativ cu orientarea exclusivă către producţie!” Fideli acestui principiu, cercetătorii de la INCDA Fundulea au făcut de-a lungul anilor tot soiul de experimente cu tot felul de produse certificate ca soluţii pentru agricultura ecologică. Însă, spune profesorul Ion Toncea, „de această dată am fost impresionat de conţinutul de aminoacizi liberi din NATURAMIN WSP. E adevărat că mai sunt şi alte produse care conţin aminoacizi esenţiali, dar nu îi au pe toţi la un loc şi în nici un caz toţi liberi.
Mulţi dintre ei sunt legaţi şi deci nefolositori plantei. În plus, faptul că produsul este solid e un mare avantaj vizavi de celelalte produse care, de obicei, sunt în formă lichidă. NATURAMIN WSP se dizolvă în apă aproape ca un instant. Nici nu apucă să atingă fundul vasului şi s-a dizolvat, ceea ce este foarte bine. Totul lin, fără efervescenţă, spumare sau alte inconveniente!”

Grafic-1---Aminograma-Naturamin-WSPi119_b
Planta este mai deşteaptă decât agronomii!
Planta, mai ales în agricultura ecologică, acolo unde caracteristicile sale pot şi sunt determinante, este cea care îşi ştie cel mai bine nevoile. Biostimulatorii foliari o pot ajuta să fie mult mai deschisă mediului şi să folosească mult mai eficient resursele pe care le are la dispoziţie. Strict referitor la experimentul cu o trecere cu NATURAMIN WSP în câmpurile cu grâu ecologic, Ion Toncea declară: „Am aplicat tratamentul cu produsul Daymsa în faza de împăiere, imediat după ce zăpada căzută la finele lui martie, coroborată cu un fenomen de îngheţ la sol (temperaturi de -1,4 grade Celsius la sol), a stresat puternic lanul. Am efectuat mai multe repetiţii şi cu doze diferite. Deşi producătorul recomanda 330 g/ha de NATURAMIN WSP, noi am folosi 250 g/ha şi 500 g/ha. Efectul a fost vizibil, dar noi ne bazăm concluziile pe observaţii complexe, determinate statistic. Ceea ce m-a surprins a fost faptul că rezultatele cele mai bune au fost la doza cea mai mică. Semn că planta ştie mai bine ce şi cât să ia din ceea ce noi îi oferim!” De altfel, ţine să sublinieze cercetătorul, „la Fundulea, cel puţin în ultimii ani, avem practic două ierni şi o vară. Iarna trecută mediile temperaturilor au fost cu patru grade Celsius peste mediile multianuale. Urmat apoi de un martie friguros şi imediat după de un aprilie cu temperaturi medii cu plus 4,6 grade Celsius peste mediile lunii multianuale. Însoţite şi de o secetă cruntă”.

Toncea - dr si Petcu_b

Biostimulator pe bază de 80% aminoacizi liberi cu efect antistres pentru plantă în condiţii extreme: secetă, umiditate excesivă, fitotoxicitate, îngheţ, mane etc.


„Vom continua experienţele în mai multe variante şi împreună cu RAIZA MIX”
RAIZA MIX este tot un produs Daymsa, care conţine extract de alge marine (Ascophyllum nodosum), total solubil în apă şi îmbogăţit cu L-aminoacizi liberi, cu un efect puternic de stimulare radiculară. De aceea s-a tratat sămânţa cu acest produs pentru câmpurile de grâu în sistem ecologic, urmând apoi să se observe un plan de cercetare complex bazat pe cele două produse certificate pentru producţia ecologică.
„Agricultura ecologică e un complex între sol, plantă şi priceperea specialistului. Aplicarea produselor foliare Daymsa intră în priceperea specialiştilor şi de aceea noi suntem foarte atenţi să cercetăm şi apoi să concluzionăm, iar rezultatele obţinute în urma acestor experienţe să se îndrepte, aşa cum am mai spus, spre fermier”, încheie cercetătorul pe un ton serios, aşa cum sunt în general aceşti oameni aplecaţi asupra plantelor pe care le observă cu un respect aproape mistic! „Rezultatele absolut foarte bune - conchide preşedintele ARAD (înfiinţată în 1998) şi FNAE (înfiinţată în 2000) - mă îndreptăţesc să recomand fermierilor să încerce acest produs revoluţionar!”

 banda-daymsai119_b

O TONĂ ÎN PLUS LA HECTAR CU DOAR 250 G/HA DE NATURAMIN WSP
Asta s-a întâmplat la soiul cel mai bine vândut al INCDA Fundulea, Glosa! În câmpul cu seminţe certificate. „Am aplicat tratamentul cu 200 l, în care am dizolvat 250 g pentru tratamentul unui hectar de grâu. Nu ne-am aşteptat la un asemenea rezultat, sporul de o tonă/ha vizavi de lanurile în care nu s-a aplicat NATURAMIN WSP, pot spune că a fost fantastic. Producţia a fost de 3934 kg/ha, ceea ce în agricultura ecologică e foarte bine.
În plus, nu s-a constatat nici un fel de prejudiciu adus plantelor. Mai mult, seminţele obţinute pe terenul tratat cu NATURAMIN WSP au avut indici de germinaţie de peste 95% (normal sunt undeva la 90-92%) şi, ceea ce noi apreciem cel mai mult, vigoarea de răsărire (câte plante răsar în primele 3-4 zile) a trecut de 90%. Ceea ce este deosebit, o răsărire realmente EXPLOZIVĂ!”, exclama Ion Toncea. Se pare că aminoacizii liberi aflaţi într-o proporţie de 80% în produsul Daymsa, NATURAMIN WSP, şi-au făcut treaba cu excelenţă!

 Grafic-2---Productii-Funduleai119_b


Un articol publicat în revista Ferma nr. 1/228 (ediţia 1-31 ianuarie 2019)

Vizualizat: 1571 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?