Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Nagy Iuhasz şi-a pus speranţa în prăşitoare

Publicat: 26 iunie 2020 - 08:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Şi în vestul ţării, culturile de toamnă au avut de suferit. Fermierii au aşteptări mari de la porumb şi floarea-soarelui, culturile de primăvară având un start promiţător.

Una dintre cele mai fertile regiuni ale judeţului Arad, Nădlacul, a fost "lovită" de secetă. Pe cele 400 de hectare pe care le administrează, nădlăcanul Nagy Iuhasz a semănat 110 ha cu grâu şi 90 ha cu rapiţă în toamnă şi 180 ha cu porumb şi 20 ha cu floarea-soarelui, în primăvară.

Nagy Iuhasz Mihai 1_b

Pierderi de producţie la păioase, compensate de prăşitoare

Anul trecut a fost unul "groaznic" pentru grâu, dar fermierii din zonă au mai recuperat apoi la porumb: "Am făcut peste 9 tone/ha la porumb şi peste 3 tone la floarea-soarelui. Noi cultivăm numai floarea-soarelui high oleică de la Syngenta. Avem contract pe toată Cooperativa, livrăm o cantitate mare şi obţinem un preţ bun", ne-a spus Nagy Iuhasz.

La rapiţă, anul trecut, fermierul a obţinut 3.300 kg/ha, o producţie relativ mică faţă de anii normali când, în medie, recoltează peste 4 tone. Anul acesta rapiţa a evoluat foarte bine în toamnă. A fost nevoie chiar de aplicarea unui regulator de creştere. Dar acum se resimte lipsa apei. În luna mai au fost doar trei ploi slabe, toate sub 10 litri/mp. "La grâu au început să se usuce frunzele bazale. Şi rapiţa a avut de suferit; are o talie mai mică şi nu a ramificat atât cât ar fi trebuit, dar se prezintă mai bine decât grâul. În schimb, porumbul a răsărit bine şi ultimele ploi îl vor ajuta. Startul este bun pentru porumb", consideră Nagy Iuhasz.

nagy iuhasz mihai grau_b

Austral Plus protejează sămânţa

În toamnă, grâul a fost semănat în proporţie mai mică grâu după grâu şi floarea-soarelui, majoritatea fiind cultivat după porumb (cultură premergătoare). După interzicerea insecticidelor pe bază de neonicotinoide, una din principalele probleme la cerealele păioase de toamnă sunt dăunătorii solului. O soluţie alternativă pentru combaterea acestora este Austral Plus, un insecto-fungicid produs de Syngenta. Nagy Iuhasz a folosit sămânţă tratată cu Austral Plus pentru 50 de ha cultivate cu grâu.

"Am văzut imediat, în toamnă o răsărire mai bună, o vigoare şi implicit şi o densitate mai bună. Dacă înrădăcinarea este mai bună, atunci implicit absorb mai bine substanţele nutritive. Tratamentul cu insecto-fuingicide îţi oferă protecţie şi siguranţă. Poţi să ai, din toamnă, o cultură dezvoltată frumos, aşa cum ar trebui şi cu o densitate optimă. În sezonul următor folosesc sămânţă tratată cu Austral Plus pe toată suprafaţa cultivată, pentru că am văzut diferenţele de dezvoltare a plantelor în toamnă. Este un cost suplimentar, dar se recuperează foarte bine în viitor, în dezvoltarea culturii".

Nagy Iuhasz Mihai 5_b

"Grâu va fi puţin. Îl vând la iarnă"

Anul trecut, în zonă a fost o producţie foarte mică de grâu. În toamna 2019 grâul a răsărit la timp. Dar seceta din iarnă şi din primăvară a afectat apoi grav cultura. Nagy Iuhasz a semănat anul acesta numai grâu de la Syngenta, soiurile Ingenio şi Falado, de la care se aşteaptă să obţină o producţie de 5-6 tone/ha, o producţie relativ mică faţă de anii obişnuiţi când recoltează peste 7-8 tone/ha. "Grâu va fi puţin. Îl vând la iarnă", spune fermierul.

Cooperativa are o instalaţie profesională pentru condiţionat şi tratat seminţe. Pentru tratarea seminţelor s-a folosit şi adjuvant AG 40 R care reduce praful şi asigură o mai bună acoperire a seminţelor cu produs.
În ferma sa, Nagy Iuhasz lucrează împreună cu doi angajaţi. Acum are 3 tractoare, de 180, 150 şi 100 CP, toată gama de utilaje şi echipamente pentru prelucrarea solului şi semănat, o combină, remorci, etc. Ultima achiziţie este o semănătoare Vaderstad Tempo, de care fermierul este foarte mulţumit.

Nagy Iuhasz Mihai 4_b

"De când fac agricultură nu am avut aşa puţin grâu ca în 2019, doar 3,5 tone/ha media pe fermă. În sezonul trecut, grâul a răsărit greu, abia în ianuarie-februarie, şi nu s-au putut face la timp tratamentele din cauza ploilor"
Nagy Iuhasz Mihai - fermier, Cooperativa Fermierul Nădlăcan, Nădlac, jud. Arad

COOPERATIVA FERMIERUL NĂDLĂCAN

Organizaţia reuneşte 1.800 hectare şi este una dintre cooperativele care funcţionează cu adevărat. Fermierii membri ai Cooperativei au numeroase proiecte comune şi cumpără inputurile necesare şi vând o parte din producţie prin contracte unice. Cooperativa are acum construit un siloz cu o capacitate de 6.000 tone. Dar capacitatea de stocare este încă insuficientă pentru producţia realizată, mai ales că se produce mult porumb.

CONCURENŢĂ MARE ÎNTRE FERMIERI

Majoritatea terenului lucrat de fermier este în arendă şi sumele sunt mari în zonă. "Noi oferim 1300 lei pe hectar, ceea ce reprezintă cam două tone de cereale. Înainte oamenii voiau cereale ca să îşi crească un porc, o găină, dar acum tot mai puţini vor cereale. Toţi vor bani, pentru că pot să meargă la magazin şi să îşi cumpere produsele necesare. La noi este o competiţie pe arendă între fermieri. Avem parcele foarte mici şi foarte multe, împrăştiate pe tot hotarul. Eu, la 400 ha, am aproape 150 de parcele, ceea ce creşte foarte mult costurile de exploatare", ne-a spus Nagy Iuhasz.

un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 1108 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?