Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Monsanto se stabilește și în Republica Moldova

Publicat: 22 aprilie 2015 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Peste o sută de fermieri din Republica Moldova au participat, luna trecută, la invitația companiei Monsanto, la un simpozion a cărui tematică derivă direct din zona preocupărilor cultivatorilor de porumb din stânga Prutului.

Click pe poza pentru galerie!

Monsanto este unul dintre cei mai mari producători de semințe de porumb din lume, iar prin soluțiile pe care le propune, fie la Illinois - SUA, fie la Piatra Neamț - România, fie la Cahul - Republica Moldova, dorește hrănirea unei populații aflate mereu într-o competiție dură pentru resursele pe care le avem. 

 

Primul simpozion Monsanto pentru moldovenii de peste Prut

Echipa Monsanto din România, avându-i în componență pe: Ionuț Drobotă, Director Național Vânzări Republiva Moldova, Bogdan Soare, Director Vânzări Protecția Plantelor, Gabriel Ghiță, director tehnic și Cosmin Chioreanu, Director Regional România, Bulgaria și Republica Moldova, a organizat primul simpozion Monsanto în Republica Moldova. Grupul de lucru de la Chișinău a fost întregit și de Vasile Pop Silaghi, director în cadrul societății Business Agro Consulting, cel care, prin implicarea sa, a adus dovada performanțelor atinse de hibrizii pe porumb Dekalb, ai companiei Monsanto. 

În cuvântul său de întâmpinare, Cosmin Chioreanu sublinia că “Am venit aici pentru a marca trecerea la o altă etapă în ceea ce privește prezența Monsanto în Republica Moldova. Deși până acum am păstrat o reprezentare indirectă, prin partenerii pe care îi avem la Chișinău, acum anunțăm existența unei reprezentanțe permanente. Nu venim aici doar ca să vindem semințe. Venim cu recomandări și venim să învățăm unii de la alții”. 

Pe scurt, Monsanto are o istorie de peste o sută de ani, inițial cu preocupări în zona chimiei și, ulterior, reprofilarea pe producerea de semințe și de produse de protecția plantelor, mai exact erbicide. În prezent Monsanto este una dintre cele mai mari companii producătoare de semințe de porumb din lume și își propune să ajungă, în cel mai scurt timp, în topul preferințelor fermierilor moldoveni.

 

Genrtica Dekalb și soluții de erbicidare

Ionuț Drobotă, Directorul pentru Moldova, a prezentat în detaliu hibrizii de porumb Dekalb oferind recomandări fermierilor, dar a trecut în revistă și hibrizii de rapiță Dekalb și erbicidele din gama Roundup. 

“Până acum - a spus Ionuț Drobotă -, suprafețele rezervate hibrizilor Dekalb au fost într-o continuă creștere, ceea ce demonstrează că fermierii din Republica Moldova sunt destul de receptivi la tot ce înseamnă performanță în agricultură. Actualul portofoliu pentru Republica Moldova cuprinde 11 hibrizi de porumb din diferite grupe de maturitate - de la hibrizi extratimpurii, la semitardivi, aceștia înregistrând rezultate bune în acest areal geografic. În funcție de caracteristicile lor, hibrizii au fost încadrați în trei grupe de performanță: HD - hibrizi cu toleranță sporită față de stresul termic și hidric; Max Tech - hibrizi ce răspund cu producții foarte mari dacă sunt cultivați în condiții intensive; Clasic - hibrizi cu o plasticitate ecologică ridicată”. 

Ionuț Drobotă mai spune că obiectivul său și al companiei Monsanto “este acela de a furniza cele mai bune soluții în materie de semințe și tehnologie, care să răspundă prompt nevoilor specifice din fermă și care să conducă la obținerea unui profit cât mai mare”.

Fiecare dintre hibrizii prezentați în cadrul simpozionului a avut parte de o descriere detaliată, cu referințe clare la grupa de maturitate, la caracteristicile principale (coacere, productivitate, viteza de pierdere a apei, adaptabilitate, rezistență la frângere, toleranță la factorii de stres etc.). Pentru a simplifica alegerile fermierilor și în același timp pentru o poziționare corectă la nivel de fermă a hibrizilor Dekalb, Monsanto atribuie fiecărui hibrid un motto, prin care acesta este caracterizat într-un alt limbaj și în alți termeni față de cei utilizați în mod tradițional.

 

Schimb de experiență între fermierii români și cei moldoveni

Conform datelor culese de la participanți, în Republica Moldova suprafețele cultivate cu sămânță de porumb marca Dekalb cresc. Victor Ciobanu, producător agricol din sudul Moldovei, spune că se află la primele experiențe în colaborarea sa cu Monsanto, dar poate confirma deja că soluțiile propuse răspund cu exactitate la provocările arealului geografic pe care îl reprezintă. “Colegii mei de la Edineț - spune fermierul - operează cu un anumit tip de hibrizi, pe când noi trebuie să ținem cont de gradul de toleranță la secetă, la stresul termic, dar și la perioada de maturizare”.

Vasile Pop Silaghi le-a descris fermierilor moldoveni, - mulți dintre ei aflați la un prim contact cu Monsanto - parcursul pe care l-a urmat în reprofilarea sa de la cultivarea cartofului, la porumb. Toamna trecută a obținut un record național la porumb - cea mai mare producție de porumb la hectar din România. “Am obținut peste 19 tone la fiecare hectar. Aproape de 5 ori mai mult decât media producției naționale la porumb, dacă ne luăm după cele mai recente cifre oficiale. Performanța a fost înregistrată în județul Neamț, fără a folosi irigații, ci doar respectând tehnologia de cultură, aplicând la timp fertilizările și erbicidările necesare”. 

Monsanto a adus la Chișinău nu doar hibrizi, ci și erbicidul Roundup Max Plus. Aici intrăm în aria de activitate a directorului pentru protecția plantelor Bogdan Soare. Noul produs este o formulă care se evidențiază prin concentrație sporită (450 g/l glifosat acid; surfactant 90 g/l într-o nouă familie de agenți activi de suprafață, care nu necesită adăugarea unui alt agent activ de suprafață). 

Bogdan Soare pornește de la considerentul că performanța în cultivarea porumbului nu poate fi redusă doar la alegerea hibridului - chiar dacă acesta este pasul descisiv. Respectarea tehnologiilor de cultivare adecvate și asigurarea condițiilor pedo-climatice optime sunt etapele care urmează și care duc spre cote asemănătoare celor atinse de Vasile Pop Silaghi.

La capătul simpozionului, cel puțin o concluzie s-a evidențiat clar: schimbul de experiență este mai mult decât necesar și trebuie să continue.

 

Articol publicat în revista Lider Agro - Republica Moldova

Autor: Constantin OLTEANU

Vizualizat: 1591 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!