Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Monsanto prețuiește apa

Publicat: 14 iulie 2014 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Localitatea Mănăștur din județul Arad a fost ultimul popas al Caravanei Dekalb, pe care compania Monsanto a consacrat-o discuțiilor cu privire la conservarea apei în sol și diminuarea efectelor secetei, punându-se accent pe cultura de rapiță

Click pe poza pentru galerie!

Acțiunea s-a desfășurat pe terenul societății Procereal Agrosan, administrată de Cosmin Micu, în prezența a circa 150 de fermieri. Pe lângă informațiile legate de conservarea apei, ca resursă vitală pentru agricultură, aceștia au primit sfaturi utile despre tehnologia de lucru ce trebuie folosită la pregătirea terenului în cazul unei veri secetoase.

De asemenea, s-a vorbit despre potențialul de producție și toleranța la condițiile extreme în cazul hibrizilor de rapiță comercializați de Monsanto pe piața românească, atât cei convenționali, cât și cei care folosesc tehnologia Clearfield, un sistem de producție integrat ce combină semințe de ultimă generație și erbicidul Cleranda, de la BASF.

„Rapița este o cultură foarte complexă, care ridică multe provocări încă dinainte de semănat. Nu putem să nu ținem cont de cantitatea de precipitații, însă modul în care acționăm asupra solului și lucrările pe care le efectuăm sunt hotărâtoare la cultura rapiței”, avertizează Cosmin Chioreanu, director general Monsanto România. Tot el susține că pentru producerea unui kilogram de cereale se consumă 1.500 litri de apă, iar la nivel mondial 70% din resursa de apă este utilizată în agricultură. Așadar, e nevoie de multe ploi pentru a acoperi deficitul de umiditate din sol, care în zona de vest a țării este mai mare decât în alte regiuni.

Și cum natura nu poate fi controlată, nu ne rămâne decât să identificăm soluțiile tehnologice optime pentru exploatarea la maxim a potențialului genetic al plantelor. Reprezentanții Monsanto ne asigură că la rapiță se pot obține producții de 7 tone la hectar, dacă sunt respectate anumite condiții. Cel mai important moment este răsărirea din toamnă, de care depinde formarea silicvelor, numărul de ramificații și toate elementele de producție.

Din cauza interdicției de comercializare a semințelor tratate cu substanțe pe bază de neonicotinoide, este crucial să se facă un control al dăunătorilor în prima etapă de dezvoltare a culturii, atunci când semințele germinează. Astfel, specialiștii Monsanto recomandă aplicarea primului tratament în faza de cotiledoane, urmând ca a doua intervenție să se facă în faza de 2-4 frunze.


Renunțați la arătură!

Tehnologia de prelucrare a solului este la fel de importantă. Pentru a exemplifica acest aspect, reprezentanții Monsanto au efectuat un experiment interesant: în două vase cu apă au fost introduși doi bulgări de pământ, unul colectat de pe un sol în care s-a făcut arătură, iar celălalt prelevat de pe un teren neprelucrat. Rezultatul a fost cât se poate de concludent: bolovanul care a fost cules de pe pământul arat s-a dezintegrat mult mai repede, structura solului fiind complet distrusă. În practică, asta înseamnă că semănatul direct prezintă avantaje majore în condiții de secetă pedologică.

Trebuie ținut cont și de cultura premergăoare. Orzul, de pildă, consumă mai puțină apă decât grâul. Pe de altă parte, soiurile timpurii și cele de talie redusă sunt preferate celor tardive și celor de talie înaltă. De asemenea, erbicidarea cu Roundup a culturii premergătoare asigură o recoltare mai rapidă și oprirea consumului de apă încă din luna iunie!

O altă soluție la îndemână pentru conservarea apei în sol este dezmiriștitul. Asta presupune în primul rând mărunțirea paielor și distribuirea lor uniformă pe teren, într-un strat de 5 cm. Astfel solul este protejat de razele puternice ale soarelui, împiedicând evaporarea apei. Acțiunea de dezmiriștire se recomandă în primele două zile după recoltare. Tot atunci ar trebui aplicat și azotul.


35% din cota de piață

Hibrizii Monsanto ocupă circa un sfert din suprafața cultivată cu rapiță în Europa, iar în România procentul este și mai mare, respectiv 35%. În sezonul 2012-2013, din cauza secetei, România și-a înjumătățit suprafața cultivată cu rapiță față de maximul istoric înregistrat în urmă cu patru ani. Între timp, însă, a recuperat teren și a ajuns în prezent la 437.000 hectare.

În ultimii ani, foarte puțini fermieri au reușit să semene rapița în epoca optimă. Monsanto are în portofoliul său hibrizi care se pretează pentru semănatul în a doua jumătate a lunii septembrie. În platforma de la Mănăștur am putut admira patru dintre hibrizii Dekalb ce folosesc tehnologia Clearfield: Imido, Impression, Imiron și Imminent. „Cultivăm o suprafață de 200 de hectare, iar din 2008 lucrăm cu Monsanto. An de an am înregistrat creșteri la producția de rapiță. Datorită experienței pe care ne-am creat-o cu această cultură, am constatat că cel mai important la rapiță este răsărirea din toamnă.

Concluziile pe care le-am tras în ultimii ani ne-au determinat să renunțăm la arătură. Din sezonul 2012-2013 am prelucrat terenul cu un utilaj mai complex, care în prima fază scarifică, după care nivelează solul, iar în final îl compactează sub acțiunea tăvălugului. Ulterior am mai făcut o trecere cu discul, iar în unele situații am pregătit și cu combinatorul”, ne-a explicat Cosmin Micu, gazda evenimentului.


Stabilitatea producțiilor, asigurată de bagajul genetic

Pentru fermierii care doresc să obțină producții mari și își permit să investească în input-uri, hibrizii integrați în tehnologia Clearfield sunt opțiunea cea mai bună. Imido, Impression și Imminent sunt hibrizi de talie medie spre înaltă care performează extraordinar în condiții bune de cultură. În schimb, Imiron și Imagine sunt hibrizi de talie joasă, recomandați a fi cultivați pe solurile mai puțin fertile sau în zonele unde există o frecvență crescută a furtunilor și unde gama de utilaje nu permite asigurarea unei densități sub 50 de plante pe metrul pătrat.

În ceea ce privește gama de hibrizi convenționali, cei mai performanți sunt Extorm și Excellium, hibrizi semi-timpurii cu un conținut mare de ulei. Pentru fermierii care doresc să semene mai târziu, soluția o reprezintă Expower și Extec, hibrizi care au o vigoare deosebită la răsărire și recuperează numărul de frunze până la intrarea în iarnă.

Monsanto este unul dintre liderii globali ce oferă soluții bazate pe tehnologie și produse agricole care îmbunătățesc productivitatea la nivel de fermă și calitatea hranei. Este compania cu cele mai mari investiții în cercetare la nivel mondial. Practic, în fiecare zi Monsanto cheltuie aproximativ 3,4 milioane de dolari pentru a crea hibrizi de înaltă performanță și pentru a dezvolta noi tehnologii.


REZISTENȚĂ LA SCUTURARE

Alina Arsene, reprezentant Monsanto, le-a vorbit fermierilor despre caracteristicile și potențialul hibrizilor Dekalb. „Scuturarea este unul din factorii restrictivi pentru producția de rapiță. În Europa de Vest, scuturarea este accentuată de ploile torențiale și de furtunile de dinainte de recoltare, în timp ce la noi fenomenul apare ca urmare a secetei, arșiței și a diferenței de umiditate dintre zi și noapte. Dăunătorii silicvelor sunt un alt factor de stres”, susține reprezentanta Monsanto.

Toleranța la scuturare, pe care o dovedesc hibrizii Dekalb, se datorează unei ameliorări genetice, iar responsabilă pentru această caracteristică este ridichea sălbatică. Dintre hibrizii convenționali, Exstorm, Excellium și Expower înregistrează o rată de scuturare a boabelor din silicve sub zece la sută, ceea ce reprezintă un mare avantaj în fața competitorilor, ale căror pierderi sunt de două sau chiar de trei ori mai accentuate, consideră specialiștii Monsanto.

Vizualizat: 1038 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?