Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Momentul adevărului în utilizarea pesticidelor

Publicat: 28 februarie 2022 - 12:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii noștri din sectorul vegetal utilizează pentru protecția plantelor un număr semnificativ (aproape 400) de substanțe active prezente în produsele fitosanitare. O fac în mod responsabil?

Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale (LCRPPV) din București a întocmit recent raportul privind planul de monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructe, legume și cereale, din producția agricolă internă, pentru anul 2021.

 

Peste 1700 de probe analizate


La începutul anului trecut au fost planificate pentru analiză 1485 probe. În final, au fost analizate 1715 probe, din care 1299 probe au fost verificate în cadrul controlului oficial, finanțat de la bugetul de stat, iar 416 în autocontrol, adică probe aduse de fermieri din propria lor inițiativă, suportând cheltuielile din buzunarul lor. Acesta este numărul de probe analizate numai de laboratorul de la București.

Un plan de monitorizare aplică și Laboratorul Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide din Plante și Produse Vegetale din Târgu Mureș, ale cărui rezultate încă nu le deținem. Voi prezenta în acest articol exclusiv rezultatele obținute de laboratorul din București.

 

Căpșune și pere neconforme


Din cele 1299 de probe analizate în cadrul controlului oficial, 389 au fost probe de fructe, 830 de legume și 80 de cereale.

În ce privește probele de fructe, 209 (53,73%) au avut reziduuri de pesticide, din care 206 au avut urme de pesticide sub nivelul maxim admis, iar 3 probe (una de căpșune și două de pere) au fost neconforme cu prevederile regulamentului 396/2005, privind conținutul de dimetoat, diflubenzuron și pirimifos-metil.

reziduuri-de-pesticide_b 

Pesticide sub nivelul admis


Cele mai numeroase probe analizate în pomicultură și horticultură au fost cele din producția de mere - 62 de probe. Dintre acestea, 26 au fost libere de reziuuri de pesticide, iar 36 se probe au conținut urme, dar sub nivelul maxim admis. Pesticidele depistate frecvent în probele de fructe au fost: ciprodinil, boscalid, carbendazim (ca metabolit al tiofanatului-metil), fludioxonil, pirimetanil, tebuconazol, acetamiprid.

Din pesticidele utilizate pentru tratamentele fructelor, o pondere însemnată o au fungicidele.

 

Verdețuri cu clorpirifos


Din cele 830 de probe de legume, 239 (28,8%) au avut reziduuri de pesticide. 217 au avut urme de pesticide sub nivelul maxim admis, iar 22 au fost neconforme, după cum urmează: 7 probe de salată, 2 probe de ceapă verde, 2 probe de fasole boabe, 3 probe de leuștean, 3 probe de mărar, 2 probe de țelină cu frunze, o probă de țelină rădăcină și 2 probe de tomate.

 

Ce pesticide sunt în legume


În probele de legume neconforme au fost depistate, peste nivelul maxim admis sau fără să fie mai fie aprobate de legislația în vigoare, urme ale unor pesticide, cum ar fi: carbendazim, tiofanat-metil, clormequat chloride, clorotalonil, clorpirifos, dimetoat, linuron, etc.

Reziduurile de pesticide detectate în legume provin, în special, de la tratamentele cu fungicide urmate de cele cu erbicide.

 

Imidaclopridul scoate capul

 

Pesticidele detectate în probele de cereale au fost: imidacloprid, tebuconazol, fluopiram, clorpirifos-metil și pirimifos-metil. Probele de cereale au avut urme de fungicide și insecticide.

Din 80 de probe analizate, 8 probe (10%) au avut reziduuri de pesticide, din care una singură, de orz, a fost neconformă. Numărul de probe de cereale cu conținut de reziduuri de pesticide a crescut față de anul 2020, de la 6,9% la 10%.

 

De unde sunt probele testate?


Probele de fructe, legume și cereale au fost prelevate de inspectorii fitosanitari, din cadrul Oficiilor Fitosanitare teritoriale, din depozite en gros, supermarketuri, depozite ale producătorilor, piețe și silozuri. Probele din cadrul programului de monitorizare sunt recepționate pe baza proceselor verbale întocmite de inspectorii fitosanitari. Responsabilitatea trasabilității probei le revine acestora.

Anul trecut au fost analizate la cerere 416 probe, dintre acestea 107 având reziduuri de pesticide. Responsabilitatea prelevării și a trasabilității probelor îi revine producătorului agricol sau comerciantului. Rezultatele obținute de laboratorul din București, coroborate cu cele ale laboratorului din Târgu Mureș vor fi raportate Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) în vederea întocmirii Raportului European de Monotorizare a Reziduurilor de Pesticide.

reziduuri-de-pesticide-legu_b 

Un sistem bine pus la punct


Prelevarea probelor din legumele, fructele și cerealele provenite din importuri și analizarea probelor respective ține de competența Autorității Naționale Sanitare Veterinare, care, de asemenea, raportează rezultatele la EFSA. E bine de știut că la nivel european funcționează Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF), instituțiile românești participante la acesta fiind: MADR, ANSVSA, Ministerul Sănătății și Ministerul Mediului.

Statele membre furnizează imediat orice informație despre depistarea în fluxul comercial a unor produse agroalimentare neconforme, cum ar fi un lot de legume cu depășiri ale nivelului maxim admis de reziduuri de pesticide.

În paralel, a luat amploare comerțul cu produse pentru protecția plantelor ilegale sau contrafăcute. Responsabilitatea este a fermierilor. Potrivit rezultatelor, cei mai mulți dintre ei utilizează pesticidele potrivit normelor în vigoare, dar rămâne destul loc de mai bine.

 

În anul 2021, în România, procentul de fructe cu reziduuri de pesticide a scăzut față de anul 2020, de la 56,6% la 53,73%.

 

În anul 2021, procentul de legume cu reziduuri de pesticide a scăzut față de anul 2020 de la 31,50% la 28,80%.

 

ALERTĂ: ARDEI CU PESTICIDE!

Pe baza notificărilor operate în Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF), asociațiile legumicultorilor din Spania au cerut forurilor europene să intensifice controalele pentru importurile de fructe și legume din țările terțe, cum ar fi Turcia. Numeroase loturi de legume, de pildă de ardei, au fost distruse la granița bulgară, după ce au fost depistate cu reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis.

 

Cele mai numeroase probe analizate în 2021 au provenit din culturile de tomate - 83 de probe, dintre acestea 58 fiind fără reziduuri, în timp ce 25 au conținut urme de pesticide.

În 2019, strugurii de vin, căpşunele şi varza erau produsele vegetale cu cele mai multe probe depistate cu reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis.

Vezi care sunt pesticidele din hrana noastră cea de toate zilele!

 

un articol de

STELIAN RĂDESCU

Vizualizat: 697 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?