Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Moment aniversar ICAR

Publicat: 19 martie 2018 - 01:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În luna noiembrie s-au împlinit 90 de ani de la înfiinţarea primului Institut de Cercetări Agronomice al României (ICAR). Cu ocazia acestui eveniment, zeci de profesori universitari, cercetători şi specialişti din domeniu au fost prezenţi, în sala Aula Magna a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu - Şişeşti (ASAS), la festivitatea aniversară. Evenimentul s-a dorit a fi o evocare a evoluţiei cercetării agricole româneşti, a realizărilor, precum şi a dezvoltării şi creşterii aportului acesteia la obţinerea performanţei în agricultură. 

“Vrednici au fost cei care au început, vrednici au fost cei care au continuat şi vrednici sunt cei care vor face cercetare în dezvoltarea agriculturii. De-a lungul timpului, ICAR şi-a menţinut poziţia de instituţie emblematică pentru cercetare, având contribuţii decisive la dezvoltarea agriculturii româneşti. Au fost oameni care au cercetat, au pus pe masa ţării soiuri, hibrizi, care au pătruns în lume. I-au dus departe nu vântul, nu schimbările climatice, ci căutarea binelui (...) Am regretul că cercetătorii de astăzi sunt mai puţini în vârful acţiunilor, ceea ce dă posibilitatea interpretării şubrede, a unor erori răutăcioase a fenomenelor şi afectează grav societatea”, şi-a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, aprecierea pentru întreaga activitate a ICAR.

Moment aniversar ICAR_b

Nouă decenii de cercetare: de la ICAR, la actuala structură a ASAS
• În anul 1927 se înfiinţează Institutul de Cercetări Agronomice al României cu o reţea de staţiuni experimentale zonale, prin Înaltul Decret Regal, în care se prevăd obiectivele, atribuţiile şi patrimoniul ICAR. 

Moment aniversar ICAR_b


• În anul 1932, printr-o completare a legii, se stabilesc secţiile ce compun institutul, scopul acestora, obiectivele, precum şi înfiinţarea, în diferite regiuni ale ţării, a staţiunilor agronomice, viticole, horticole, agricole şi a unor staţiuni speciale pentru ameliorarea plantelor.
• La 14 noiembrie 1969 se înfiinţează Academia de Ştiinte Agricole şi Silvice, care preia şi dezvoltă în structura sa toate domeniile de cercetare agricolă.
• De-a lungul timpului, conducerea ICAR, ICCA (Institutul Central de Cercetări Agricole) şi ASAS a fost încredinţată marilor personalităţi din domeniu, precum: acad. Gheorghe Ionescu-Şişeşti (1928-1948), acad. Traian Săvulescu (1948-1960) şi acad. Grigore Obrejanu (1961-1962).
• După anul 1989, noua organizare a ASAS şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniul agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare a fost legiferată. Legislaţia statuează faptul că ASAS este unicul succesor în drepturi al ICAR, al Institutului Naţional Zootehnic, al Academiei de Agricultură a României şi al ICCA, reorganizate în structura actuală cu obiective şi atribuţii corespunzătoare cerinţelor actuale şi de perspectivă ale dezvoltării durabile a agriculturii şi mediului rural.
Printre invitaţii de onoare ai momentului aniversar ICAR s-au numărat Cristian Hera - vicepreşedinte al Academiei Române şi preşedinte de onoare al ASAS, Gheorghe Sin - preşedinte ASAS şi membru corespondent al Academiei Romane, profesorul universitar Vasile Tafta sau Nicolae Ştefan - preşedinte de onoare al Societăţii Române a Horticultorilor.

 Moment aniversar ICAR_b

COD LEGISLATIV ÎN AGRICULTURĂ
Prezent la aniversarea ICAR, ministrul Petre Daea a ţinut să specifice că orice persoană interesată de sectorul agricol românesc va avea la îndemână “Codul agriculturii”, document similar cu Codul administrativ. “Unul dintre obiectivele pe care noi ni le-am propus este să facem un «Cod al agriculturii» din punct de vedere legislativ. Este atât de complicat şi imposibil de realizat... Vă spune cel care a lucrat pentru a realiza acest lucru. Şi l-am făcut cât am putut cuprinde cu mintea şi cu ajutorul instituţiilor adiacente ministerului (...) şi, în mod deosebit, cu cel al Consiliului Legislativ, astfel încât să aduc la un loc toată legislaţia pe domeniu. Orice agricultor din România, orice om interesat de acest domeniu, poate pune mâna pe această carte şi dacă vrea să se uite ce probleme, ce legislaţie există în sectorul vegetal, găseşte, inclusiv ordinele de ministru, pentru a clarifica drumul pe unde noi mergem”, a afirmat ministrul Agriculturii.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/205 (ediţia 15-31 decembrie 2017)

Vizualizat: 270 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?