Ceea ce urmează să scriem ar putea părea că se adresează amatorilor de povești science-fiction, dacă nu ar fi o situație absolut reală petrecută și încă în desfășurare în ferma Alsace Farm din Buziaș, jud. Timiș.
Încercăm să prezentăm situația cât mai explicit, pentru ca cititorii interesați să aibă o imagine complexă asupra situației și pentru o oferi cât mai multe șanse de a găsi explicații rezonabile.
Descrierea fenomenului și a contextului agronomic
Zona luată în discuție are o suprafață de 600 ha și este situată pe raza comunei Hittiaș, jud. Timiș.
• La răsărire, numai unul dintre hibrizii de porumb semănați a avut (și încă are) culoarea albă cu nuanțe de roz (foto 2).
• Hibridul în cauză este semănat pe o suprafață de 90 ha, în 18 parcele.
• Întreaga populație de plante din toate parcelele semănate cu acest hibrid are culoarea albă cu nuanțe de roz. Nici măcar o plantă, la capete sau la colțuri, nu a fost verde.
• Un alt hibrid, semănat în aceeași zonă, în parcele vecine, are culoare verde și evolueză normal (foto 3 și foto 6).
• Planta premergătoare în toată zona și pentru cei doi hibrizi în discuție este grâul, soiul GK Bekes, cu aceeași tehnologie aplicată pe întreaga suprafață.
• În primăvara acestui an porumbul a fost semănat în perioada 06 - 12 aprilie, au fost folosite două sortimente de îngrășăminte complexe la ambii hibrizi și au fost erbicidați în postemergență cu același erbicid folosit și în anii anteriori fără probleme.
• Albirea plantelor la hibridul în cauză s-a produs după ambele sortimente de îngrășăminte.
• Tratamentul suplimentar al seminței de porumb cu insecticid este același pentru ambii hibrizi (s.a. imidacloprid) și s-a aplicat în fiecare an în fermă.
• Hibridul la care s-a produs albirea plantelor a mai fost cultivat și anul trecut fără nici un fel de probleme, după aceeași tehnologie (planta premergătoare, tehnologia plantei premergătoare, tratamentul seminței, erbicidarea premergentă).
• În prima parcelă semănată plantele au început să capete culoarea verde (foto 1) și în acest moment par să fi depășit momentul de stres (foto 4).
• În toate celelalte 17 parcele (inclusiv în cele semănate în aceeași zi ca și în parcela în care a început semănatul) plantele au fost și au rămas albe și au început să piară (foto 2 și foto 5).
• În parcelele învecinate, semănate cu alt hibrid, plantele evoluează normal (foto 6).
Posibilele explicații pălesc ca și plantele în câmp
Ipotezele pe care noi le-am luat în calcul nu explică sau pot explica doar parțial situația din câmp:
- în cazul grâului ca plantă premergătoare, erbicidarea se face după aceeași tehnologie de 15 ani fără nici un fel de probleme;
- erbicidarea preemergentă a porumbului s-a făcut cu un erbicid consacrat (se folosește de cca. 40 de ani), fără nici un fel de problemă;
- fitotoxicitatea cu microelemente nu ne poate explica sursa acestora (avem analize de sol, iar culturile din anii trecuți nu au nici un fel de problemă);
- zona este lucrată de Alsace Farm de 7-8 ani, nu sunt terenuri recent luate în cultură.
- problema se manifestă numai la un singur hibrid și afectează absolut toate plantele din toate parcelele.
Sincer, nu avem nici cea mai mică idee despre cauza care a provocat albirea plantelor. Avem și noi câteva ipoteze, însă nici una foarte plauzibilă. Am trimis probe de plantă, sol și îngrășăminte la câteva laboratoare, inclusiv din Ungaria. Am trimis și în Ungaria din motivul că destule laboratoare autohtone și-au declinat competența sau capacitatea de a face asemenea determinări, desigur contracost.
Am prezentat situația in-extenso, pentru că suntem curioși să aflăm opinii plauzibile ale cititorilor, cărora să le oferim detalii care să permită conturarea unor posibile cauze din zona realității locului și momentului.
Text și foto:
Octavian şi Mirela GULER
Foto 1 și 2:
Situația 1 - Plante albe la răsărire, care au început să se înverzească
Foto 3 și 4:
Situația 2 - Plante albe la răsărire, care au rămas albe, cu nuanțe de roz
Foto 5:
Situația 3 - Plante cu aspect normal la răsărire
Foto 6 și 7:
Situația 1 - Plantele au depășit momentul de stres
Foto 8 și 9:
Situația 2 - Plantele sunt încă sub stres puternic. Unele plante au murit.
Foto 10:
Situația 3 - Plante cu aspect normal
Articol publicat in revista Ferma nr.9(170) 15 - 31 mai 2016