Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mistere agricole de primăvară

Publicat: 17 mai 2016 - 12:00
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ceea ce urmează să scriem ar putea părea că se adresează amatorilor de povești science-fiction, dacă nu ar fi o situație absolut reală petrecută și încă în desfășurare în ferma Alsace Farm din Buziaș, jud. Timiș.

Click pe poza pentru galerie!

Încercăm să prezentăm situația cât mai explicit, pentru ca cititorii interesați să aibă o imagine complexă asupra situației și pentru o oferi cât mai multe șanse de a găsi explicații rezonabile.

 

Descrierea fenomenului și a contextului agronomic

Zona luată în discuție are o suprafață de 600 ha și este situată pe raza comunei Hittiaș, jud. Timiș. 

• La răsărire, numai unul dintre hibrizii de porumb semănați a avut (și încă are) culoarea albă cu nuanțe de roz (foto 2).

• Hibridul în cauză este semănat pe o suprafață de 90 ha, în 18 parcele.

• Întreaga populație de plante din toate parcelele semănate cu acest hibrid are culoarea albă cu nuanțe de roz. Nici măcar o plantă, la capete sau la colțuri, nu a fost verde.

• Un alt hibrid, semănat în aceeași zonă, în parcele vecine, are culoare verde și evolueză normal (foto 3 și foto 6).

• Planta premergătoare în toată zona și pentru cei doi hibrizi în discuție este grâul, soiul GK Bekes, cu aceeași tehnologie aplicată pe întreaga suprafață.

• În primăvara acestui an porumbul a fost semănat în perioada 06 - 12 aprilie, au fost folosite două sortimente de îngrășăminte complexe la ambii hibrizi și au fost erbicidați în postemergență cu același erbicid folosit și în anii anteriori fără probleme.

• Albirea plantelor la hibridul în cauză s-a produs după ambele sortimente de îngrășăminte.

• Tratamentul suplimentar al seminței de porumb cu insecticid este același pentru ambii hibrizi (s.a. imidacloprid) și s-a aplicat în fiecare an în fermă.

• Hibridul la care s-a produs albirea plantelor a mai fost cultivat și anul trecut fără nici un fel de probleme, după aceeași tehnologie (planta premergătoare, tehnologia plantei premergătoare, tratamentul seminței, erbicidarea premergentă).

• În prima parcelă semănată plantele au început să capete culoarea verde (foto 1) și în acest moment par să fi depășit momentul de stres (foto 4).

• În toate celelalte 17 parcele (inclusiv în cele semănate în aceeași zi ca și în parcela în care a început semănatul) plantele au fost și au rămas albe și au început să piară (foto 2 și foto 5).

• În parcelele învecinate, semănate cu alt hibrid, plantele evoluează normal (foto 6).

 

Posibilele explicații pălesc ca și plantele în câmp

Ipotezele pe care noi le-am luat în calcul nu explică sau pot explica doar parțial situația din câmp:

- în cazul grâului ca plantă premergătoare, erbicidarea se face după aceeași tehnologie de 15 ani fără nici un fel de probleme;

- erbicidarea preemergentă a porumbului s-a făcut cu un erbicid consacrat (se folosește de cca. 40 de ani), fără nici un fel de problemă;

- fitotoxicitatea cu microelemente nu ne poate explica sursa acestora (avem analize de sol, iar culturile din anii trecuți nu au nici un fel de problemă);

- zona este lucrată de Alsace Farm de 7-8 ani, nu sunt terenuri recent luate în cultură.

- problema se manifestă numai la un singur hibrid și afectează absolut toate plantele din toate parcelele.

Sincer, nu avem nici cea mai mică idee despre cauza care a provocat albirea plantelor. Avem și noi câteva ipoteze, însă nici una foarte plauzibilă. Am trimis probe de plantă, sol și îngrășăminte la câteva laboratoare, inclusiv din Ungaria. Am trimis și în Ungaria din motivul că destule laboratoare autohtone și-au declinat competența sau capacitatea de a face asemenea determinări, desigur contracost.

 

Am prezentat situația in-extenso, pentru că suntem curioși să aflăm opinii plauzibile ale cititorilor, cărora să le oferim detalii care să permită conturarea unor posibile cauze din zona realității locului și momentului. 

 

Text și foto: 

Octavian şi Mirela GULER

 

 

Foto 1 și 2: 

Situația 1 - Plante albe la răsărire, care au început să se înverzească 

Foto 3 și 4: 

Situația 2 - Plante albe la răsărire, care au rămas albe, cu nuanțe de roz 

Foto 5:

Situația 3 - Plante cu aspect normal la răsărire 

Foto 6 și 7:

Situația 1 - Plantele au depășit momentul de stres 

Foto 8 și 9:

Situația 2 - Plantele sunt încă sub stres puternic. Unele plante au murit. 

Foto 10:

Situația 3 - Plante cu aspect normal 

 

 

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.9(170) 15 - 31 mai 2016

Vizualizat: 628 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
erbicid
|
06. 23, 2016. Thursday 16:13
ce erbicid ati folosit? pare un simptom similar
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?