În timp ce în agricultura ieşeană - ca şi în alte judeţe din Moldova - sa declarat starea de calamitate şi comisiile de specialitate s-au dus în ferme să constate şi să evalueze pagubele cauzate de seceta pedologică la culturile de câmp, în sudul ţării, tânărul fermier Mirel Buzea se mândrește cu porumbul său.
„Avem o afacere de familie, lucrăm cam în jur de 20 de hectare în comuna Malu, situată în sudul județului Giurgiu. În general, cultivăm grău și porumb. Nu am început să recoltăm grăul, deoarece sunt soiuri târzii, lanurile nu sunt suficiente de coapte, iar boabele nu au ajuns la umiditatea standard”, ne-a declarat tânărul îndrăgostit până peste poate de agricultură.
Conform evaluării, recolta de grău se apropie undeva de 7 tone la hectar. Tânărul ne spune că nu vor vinde, ci vor depozita în magazii producția de boabe aurii.
Pe o parcelă de aproximativ 10 hectare familia Buzea a însămânţat porumb.
Redăm câteva fișiere din Jurnalul de fermă :
Cultura : porumb;
Suprafaţa cultivată: 10 hectare;
Hibridul: DKC 4908 (ET 4728); un semi-timpuriu nou intrat în portofoliul Dekalb, cu intervalul FAO 350-390, dedicat industriei de morărit, cu pachet agronomic superior ce oferă producții excelente în toate mediile cultură. Caracteristici: bob dentat, cu o foarte bună toleranţă la secetă, arşiţă şi la cădere a tulpinei la maturitate, toleranţă excelentă la bolile ştiuletiului;
Reacţionează foarte bine în condiţii vitrege de cultură (terenuri mai slabe, zone cu impact ridicat de arsiţă şi seceta, condiţii de tehnologie mai reduse).
¤ plantă premergătoare: grâu;
¤ arătură: 35 cm;
¤ pregătire pat germinativ: combinator şi două treceri;
¤ semănat la: 28.03.2022;
¤ densitate la semănat: 70.000 boabe/ha;
¤ fertilizare la semănat: 150 kg/ha azotat de amoniu;
¤ fertilizare la prăşit: 200 kg azotat;
¤ precipitații de la semănat până în prezent: circa 60 l/m².
„După cum se vede, stadiul de creştere şi dezvoltare vegetativă este cel normal, cultura e curată şi sănătoasă. De vreo trei sezoane cultivăm acest hibrid în fermă, anul trecut am obţinut o producţie medie de 8.500 kg la hectar”, a precizat Mirel Buzea.
Ferma familiei Buzea este cam la a treia generaţie de fermieri. A fost înfiinţată de către bunicul, cel care a lucrat o viaţă în agricultură, apoi a fost preluată din mers de către Stelian, fiul şi tatăl lui Mirel.
„Noi facem lucrările, avem două tractoare, pluguri, semănători, disc, combinator.
La recoltat ne ajută nişte prieteni cu combina. La nevoie mă urc şi eu pe tractor, îmi place să lucrez pe maşini şi utilaje performante. Pe viitor, avem în vedere să mărim suprafaţa de teren lucrată”, ne-a declarat tânărul, actualmente elev la un colegiu din Giurgiu.
Marian MUŞAT