Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Mirel Buzea, un tânăr giurgiuvean mândru de munca sa şi a familiei!

Publicat: 03 iulie 2022 - 18:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În timp ce în agricultura ieşeană - ca şi în alte judeţe din Moldova - sa declarat starea de calamitate şi comisiile de specialitate s-au dus în ferme să constate şi să evalueze pagubele cauzate de seceta pedologică la culturile de câmp, în sudul ţării, tânărul fermier Mirel Buzea se mândrește cu porumbul său.

mirel buzea cover_b

„Avem o afacere de familie, lucrăm cam în jur de 20 de hectare în comuna Malu, situată în sudul județului Giurgiu. În general, cultivăm grău și porumb. Nu am început să recoltăm grăul, deoarece sunt soiuri târzii, lanurile nu sunt suficiente de coapte, iar boabele nu au ajuns la umiditatea standard”, ne-a declarat tânărul îndrăgostit până peste poate de agricultură. 

Conform evaluării, recolta de grău se apropie undeva de 7 tone la hectar. Tânărul ne spune că nu vor vinde, ci vor depozita în magazii producția de boabe aurii.   

porumb 001_b

Jurnal de fermă

 

Pe o parcelă de aproximativ 10 hectare familia Buzea a însămânţat porumb.

Redăm câteva fișiere din Jurnalul de fermă :

Cultura : porumb;

Suprafaţa cultivată: 10 hectare;

Hibridul: DKC 4908 (ET 4728); un semi-timpuriu nou intrat în portofoliul Dekalb, cu intervalul FAO 350-390, dedicat industriei de morărit, cu pachet agronomic superior ce oferă producții excelente în toate mediile cultură. Caracteristici: bob dentat, cu o foarte bună toleranţă la secetă, arşiţă şi la cădere a tulpinei la maturitate, toleranţă excelentă la bolile ştiuletiului;    

Reacţionează foarte bine în condiţii vitrege de cultură (terenuri mai slabe, zone cu impact ridicat de arsiţă şi seceta, condiţii de tehnologie mai reduse).

 

Elemente de tehnologie:


¤ plantă premergătoare: grâu;

¤ arătură: 35 cm;

¤ pregătire pat germinativ: combinator şi două treceri;

¤ semănat la: 28.03.2022;

¤ densitate la semănat: 70.000 boabe/ha;

¤ fertilizare la semănat: 150 kg/ha azotat de amoniu;

¤ fertilizare la prăşit: 200 kg azotat;

¤ precipitații de la semănat până în prezent: circa 60 l/m².

 IMG-20220628-WA0003_b

„După cum se vede, stadiul de creştere şi dezvoltare vegetativă este cel normal, cultura e curată şi sănătoasă. De vreo trei sezoane cultivăm acest hibrid în fermă, anul trecut am obţinut o producţie medie de 8.500 kg la hectar”, a precizat Mirel Buzea.  

 

O fermă de familie la a treia generaţie

 

Ferma familiei Buzea este cam la a treia generaţie de fermieri. A fost înfiinţată de către bunicul, cel care a lucrat o viaţă în agricultură, apoi a fost preluată din mers de către Stelian, fiul şi tatăl lui Mirel. 

„Noi facem lucrările, avem două tractoare, pluguri, semănători, disc, combinator.

La recoltat ne ajută nişte prieteni cu combina. La nevoie mă urc şi eu pe tractor, îmi place să lucrez pe maşini şi utilaje performante. Pe viitor, avem în vedere să mărim suprafaţa de teren lucrată”, ne-a declarat tânărul, actualmente elev la un colegiu din Giurgiu.  

Marian MUŞAT

Vizualizat: 3066 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?