Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ministrul şi verbiajul

Publicat: 07 iulie 2017 - 11:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe vremea vremelnicului ministru al Agriculturii Daniel Constantin, un distins cititor şi prieten al revistei Ferma mi-a scris câteva cuvinte, descriindu-l cât se poate de bine: “Atenţie la domnul ministru;  are câteva «calităţi»: arată bine (good looking), are verbiaj (bavard), vorbeşte mult, dar nu are capacitate de sinteză”. (Conform DEX, verbiaj s. n. (Livr.) Abundenţă de cuvinte inutile; vorbărie, flecăreală).

Ei, bine, auzindu-l şi lecturându-i discursurile lui Petre Daea, demisionarul şef al Agriculturii, mi-am adus aminte de caracterizarea mai vârstnicului meu prieten.

Petre Daea este lovit de “boala rostirii”, sedus de metafora limbajului până la graniţa ridicolului. Nu pierde nici un moment, nu precupeţeşte nici un efort pentru a scoate câte-o... capodoperă. Rămân antologice expresii precum: ”Oaia este o statuie vie!”; „Să nu căutăm blacheurile pierdute pe drumul căutărilor”, ”Lângă oaie poţi să găseşti o frunză, lângă frunză nu poţi să găseşti o oaie”; “Pe agricultor îl trezeşte munca şi îl adoarme oboseala” sau „Aici nu măsori cu şublerul - poate daţi asta la televiziune! - nu măsori cu şublerul picăturile de apă!”

Ei bine, redăm în cele ce urmează o altă mostră din puţul gândirii ministeriale demisionare. Petre Daea povestea la o întâlnire “cu ştaif” cum a venit la el fermierul Tuchiluş (de la Agrimat Matca) „aproape plângând acest om şi zice: «Am 1.000 de animale în spate, am o amărăciune profundă că am venit la întâlnire, la LAPAR. Am o amărăciune profundă că am venit la Bucureşti şi am văzut în stânga şi-n dreapta, către anumite zone, ploaia a ajuns, iar la mine nu! Puteam să iau trei-patru coase la lucernă, dar le voi pierde pentru că nu am apă. Am sursa de alimentare şi mi-am modernizat sistemul, dar din nefericire de la 86 de km de unde apa vine, ea nu poate să ajungă la mine pentru că sunt obturate cele 5 sau 6 sifoane». Acele sifoane s-au prăbuşit, s-au perforat. Pleacă apa de la SPA şi apoi de la SRPA; ea nu poate să ajungă decât în beciurile clădirilor din localităţile riverane. De ce? Pentru că apa nu circulă decât pe unde vrea ea şi nu pe unde vrem noi!”.

Ei bine, neobositul Petre Daea a afirmat că a „găsit soluţie la acea îngrijorare (a lui Gavrilă Tuchiluş - n.r.) şi voiam s-o anunţ aici (în plenul acelei întâlniri - n.r.). Am făcut-o telefonic, dând speranţă, dar nu concret, pe hârtie”. „Metodic, cu forţa exemplului, cu puterea de a penetra în înţelesul adânc al fenomenului”, ministrul demisionar al Agriculturii a identificat „soluţia care trebui să dăinuiască”, pe care, deocamdată, nu a expus-o!

Trebuie spus că la Agrimat Matca, problema nu este atât de uşoară. Cea mai bună soluţie tehnică ar fi realizarea unei aducţiuni de apă din Siret. Există la Movileni, comună de lângă Tecuci, un baraj de unde printr-o reţea de conducte se poate asigura apa necesară irigării culturilor agricole pe o suprafaţă de circa 25 mii de hectare. Astfel, nu mai trebuie ca Dunărea să urce la aproape 100 m şi să ajungă la Tecuci după alţi 100 km! De fapt, există la Ministerul Agriculturii un proiect de investiţii uitat printr-un fişet prăfuit, draft care îşi aşteaptă rândul la finanţare. Pe baza acestuia, un tânăr inginer, specialist în îmbunătăţiri funciare, şi-a susţinut o teză de doctorat!

Aşadar, în chestiunea reabilitării sistemului naţional de irigaţii, nu trebuie să „măsori cu şublerul picăturile de apă!” Ci poţi măsura grosimea teancurilor de euroi pe care trebuie să-i asiguri pentru finanţarea lucrărilor! Şi asta cât mai repede, căci, iată, guvernul Grindeanu, neavând structura de rezistenţă adecvată (la „grinzile” de partid mă refer, fireşte) a picat precum precipitaţiile de sezon.

Totuşi, Petre Daea, acest “Speedy Gonzales al Agriculturii româneşti”, ar fi avut culoar liber pe pistă în cursa… premierilor. În partidul de la putere se glumea râzând complice că Daea ar fi putut fi succesorul lui Sorin Grindeanu. Însă alta a fost opţiunea coaliţiei de la guvernare pentru premierul României. Acum, la închiderea ediţiei, aşteptăm ca la portofoliul Agriculturii “hărnicia să salveze România!”

Vizualizat: 1375 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?