Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Minimizarea expunerii la riscul de secetă

Publicat: 28 martie 2016 - 14:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Influența schimbărilor climatice asupra activității agricole a fost una din temele abordate cu ocazia evenimentului organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în data de 4 martie a.c., în colaborare cu Marsh România, subsidiara liderului mondial în brokerajul în asigurări și consultanță de risc.

Click pe poza pentru galerie!

Seceta este un fenomen tot mai prezent în zona de vest a țării, unde fermierii raportează pierderi însemnate de producție din cauza lipsei precipitațiilor. „Chiar dacă nu putem vorbi despre schimbări majore în ultimii ani din punct de vedere al cantității de precipitații căzute, repartizarea acestora în timp și spațiu, total haotică, creează mari dificultăți suprafețelor agricole. De aceea, punerea în funcțiune a unor sisteme de irigații va fi obligatorie”, consideră Radu {umălan, profesor la Universitatea de {tiințe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului Timișoara.
Acesta a criticat măsurile de condiționare a producțiilor pentru achitarea subvenției la soia, așa cum s-a întâmplat anul trecut. „Impunerea unei anumite cote de producție la soia, o cultură supusă riscului climatic, este nedreaptă. Nu poți cere nici măcar 1.300 de kilograme la hectar în condiții neirigate”, susține specialistul. Pentru a face față schimbărilor climatice prognozate, reprezentantul USAMVB recomandă respectarea rotației culturilor, alegerea perioadei optime de semănat, folosirea de cultivaruri adaptate noilor condiții meteo și plantarea de perdele forestiere.

Asigurarea culturilor
Despre soluțiile de gestionare a riscurilor de secetă a vorbit Horațiu Regep, director de sucursală la Marsh România, care a prezentat cel mai nou produs din portofoliul companiei. Dacă până acum fermierii români aveau posibilitatea asigurării împotriva unor factori de stres climatic precum grindina, înghețul sau furtunile și ploile torențiale, iată că se poate opta, mai nou, și pentru asigurarea împotriva secetei. Culturile vizate sunt grâul, porumbul și floarea-soarelui, însă nu și soia, iar suma asigurată nu poate depăși 2000 de euro pe hectar la porumb, respectiv 1500 euro la grâu și floare. Important de reținut este faptul că nu gradul de afectare contează, ci numărul de zile fără precipitații și de zile caniculare, așa cum se înregistrează la cele cinci stații meteo agreate. Asta, desigur, ar putea crea ambiguități și chiar nemulțumiri, din moment ce știm cu toții că în ultimii ani distribuția precipitațiilor a fost tot mai localizată.
În România, compania Marsh are asigurate 50 mii de hectare și 600 mii de animale.
PIERDERI DE 45 LA SUTĂ LA PORUMB
Samson Popescu, administrator al companiei Semislend din Cărpiniș - Timiș, a simțit pe propria-i piele consecințele secetei în sezonul trecut, când a înregistrat pierderi de 45 la sută la cultura porumbului. „O plantă de porumb consumă cam 2,5 mm de apă pe zi, iar în perioada de înflorire, când cantitatea de precipitații este limitată, se ajunge la 8-9 mm pe zi. De aceea trebuie să facem totul pentru conservarea apei în sol, prin măsuri agronomice specifice. Pe de altă parte, avem posibilitatea să alegem hibrizi cu o toleranță ridicată la secetă, dar e nevoie și să ținem departe buruienile, pentru că ele au o capacitate foarte mare de a concura planta. Numai așa putem diminua pierderile”, remarca fermierul bănățean, care și-a asigurat culturile, însă nu și împotriva riscului de secetă.

Articol publicat in revista Ferma nr.5(166) 15 - 31 martie 2016

Vizualizat: 615 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!