Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Maximizarea randamentului - hibrizii de rapiţă de toamnă de la EURALIS

Publicat: 10 iulie 2019 - 13:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Rapiţa de toamnă este o cultură importantă care combină profitabilitatea ridicată pentru fermieri cu interesul agronomic pentru rotaţia culturilor. EURALIS a decis să revizuiască în întregime strategia de selecţie şi ameliorare a rapiţei de toamnă, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor fermierilor cu hibrizi performanţi.

 

Noul program “Maximizarea randamentului” demonstrează rezultate remarcabile. Hibrizii din acest program garantează fermierilor: Performanţă, Protecţie şi Profitabilitate.
Aceşti trei piloni au la bază criterii importante de selecţie:
Performanţa asigură un randament ridicat şi o bună calitate a conţinutului de ulei;
Protecţia asigură o foarte bună toleranţă la Phoma (cea mai cunoscută boală la cultura de rapiţă), precum şi la alte boli în general, dar şi o foarte bună rezistenţă la iernare;

hibrizii de rapiţă de toamnă de la EURALIS_b
Profitabilitatea - asigură stabilitatea producţiei în toate regiunile din România, precum şi o foarte bună rezistenţă la scuturarea silicvelor.
ES IMPERIO, ES BAROCCO, ES MOMENTO şi ES CESARIO sunt primii hibrizi care fac parte din acest program.
• ES IMPERIO este un hibrid semitardiv, unul dintre cei mai performanţi din gama Euralis. Are o rezistenţă ridicată la Phoma, Sclerotinia şi Verticilium, conţinut ridicat de ulei - 48% şi o capacitate foarte bună de ramificare. ES IMPERIO prezintă o vigoare hibridă pronunţată, foarte importantă pentru rezistenţa la iernat. Asigură un restart foarte bun în vegetaţie.
Producţii obţinute în 2018 în România: Marghita (BH) - 5.312 kg/ha; Topolovăţul Mic - 5.300 kg/ha; Şag (AR) - 5.100 kg/ha; Caracal (OT) - 4.474 kg/ha.
• ES BAROCCO - hibrid semitimpuriu, de ultimă generaţie. Acest hibrid, ca parte din programul „Maximizarea randamentului”, are o rezistenţă mult mai ridicată la Phoma şi o toleranţă mult mai bună la Verticillium, Sclerotinia si Cylindrosporium, conţinut ridicat de ulei - 48% şi rezistenţă la iernare.
Producţii obţinute în 2018 în România: Cauaceu (BH) - 5.114 kg/ha; Marghita (BH) - 4.968 kg/ha; Topolovăţu Mic (AR) - 4.600 kg/ha; Caracal (OT) - 4.395 kg/ha, Dâlga (CL) - 4.113 kg/ha .
• ES MOMENTO - hibrid NOU, semitardiv - are o vigoare foarte bună de pornire în vegetaţie, conţinut de ulei de 48%, toleranţă foarte bună la scuturare şi toleranţă bună la Phoma. O altă caracteristică importantă a acestui hibrid este rezistenţa la iernat, precum şi faptul că este o plantă cu talie redusă.
Producţii obţinute în 2018 în România: Dâlga (CL) - 4.113 kg/ha; Marghita (BH) - 3.933 kg/ha; Caracal (OT) - 3.723 kg/ha, Inand (BH) - 3.514 kg/ha.
• ES CESARIO este un hibrid NOU, timpuriu, cu o vigoare excelentă de pornire în vegetaţie, conţinut de ulei de 47%, rezistenţă bună la iernat şi toleranţă foarte bună la scuturare. Are producţii stabile, valorifică eficient potenţialul solei, având o toleranţă excelentă la Phoma.
Producţii obţinute în 2018 în România: Dâlga (CL) - 3.993 kg/ha; Caracal (OT) - 3.743 kg/ha; Inand (BH) - 3.550 kg/ha; Secuieni (NT) - 3.119 kg/ha.

Hibrizi în sistemul de producţie Clearfield®
Pe lângă aceşti hibrizi de rapiţă, în portofoliul Euralis se mai regăsesc şi ES AQUAREL CL, ES DECIBEL CL, ES ELDORADO şi ES HYDROMEL
• ES AQUAREL CL - hibrid cu sistem de producţie Clearfield®, timpuriu. Este un hibrid extrem de stabil şi cu o rezistenţă foarte bună la scuturare şi la iernare, are conţinut ridicat de ulei: 48%. Prezintă combatere mult mai bună a buruienilor în cultură, datorită tehnologiei Clearfield®.
Producţii obţinute în 2018 în România: Caracal (OT) - 4.540 kg/ha; Cauaceu (BH) - 4.384 kg/ha; Dâlga (CL) - 3.650 kg/ha; Şuştra (TM) - 3.603 kg/ha; Vânători (MH) - 3.500 kg/ha.
• ES DECIBEL CL - hibrid NOU, semitimpuriu, cu sistem de producţie Clearfield®. Hibrid cu o vigoare foarte bună la repornirea în vegetaţie, are capacitate puternică de ramificare, toleranţă la îngheţ şi toleranţă ridicată la dehiscenţa silicvelor. Prezintă conţinut de ulei de 47% şi oferă o combatere mult mai bună a buruienilor datorită tehnologiei Clearfield®.
Producţii obţinute în 2018 în România: Caracal (OT) - 4.433 kg/ha; Dâlga (CL) - 4.286 kg/ha, Negreşti (VS) - 3.678 kg/ha.
• ES ELDORADO este un hibrid semitimpuriu, cu o rezistenţă foarte mare la iernare şi la scuturarea silicvelor, având o capacitate ridicată de a produce o cantitate mare de biomasă. ES ELDORADO are o toleranţă ridicată la boli şi un conţinut ridicat de ulei (48%).
Producţii obţinute în 2018 în România: Marghita (BH) - 5.010 kg/ha; Caracal (OT) - 5.000 kg/ha; Dâlga (CL) - 4.013 kg/ha.
În concluzie, generaţia de rapiţă de toamnă 2019 din cadrul programului MAXIMIZAREA RANDAMENTULUI, cu ES IMPERIO, ES BAROCOO, ES MOMENTO, ES CESARIO ca primi hibrizi, va permite fermierilor să beneficieze de performanţe cu adevărat crescute.
Vă invităm să achiziţionaţi hibrizii de rapiţă Euralis, astfel încât să puteţi profita de toate aceste performanţe. Detaliile despre hibrizi şi oferta de preţ le puteţi afla de la reprezentanţii noştri zonali: www.euralius.ro/contact.

Text şi foto: EURALIS SEMINŢE

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 10/237 (ediţia 1-14 iunie 2019)

 

Vizualizat: 151 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?