Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Maxim 1,323 mld. euro pe suprafaţă

Publicat: 03 iulie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România a notificat la Comisia Europeană peste 1,323 miliarde euro, reprezentând suma maximă pe care agricultorii români ar putea să o primească pentru anul 2012 atât prin SAPS (plăţile directe pe hectar din bani europeni), cât şi prin plăţile naţionale directe complementare (CNDP) în sectorul vegetal, acordate din bugetul naţional, ne-a spus secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu

Click pe poza pentru galerie!

“Noi am stabilit o anvelopă maximă pe care am notificat-o la Bruxelles. Anvelopa asta maximă se compune din plăţile europene şi din plăţile naţionale. Cât va aveni aprobarea şi cât vom da efectiv vom vedea în perioada următoare.

Dar noi am solicitat notificare pe suma maximă, de peste 1,323 miliarde euro, din care SAPS este în jur de 1,040 miliarde euro. Suma care va fi depinde de numărul de cereri depuse, de controlul care se efectuează. Noi vom face toate demersurile ca să putem da jumătate din SAPS în luna octombrie, când toată lumea este în campanie, dar este prematur să spunem cuantumul.

Noi ştim anvelopa maximă. Vedem exact cât vine aprobarea de la Bruxelles, vedem exact ceea ce aprobăm la nivel naţional, câte cereri sunt depuse, cât rămâne după control şi atunci vom şti cât sunt plăţile”, a explicat secretarul de stat.

Potrivit datelor APIA, pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă pentru 2012 au fost depuse 1.079.181 cereri, pentru o suprafaţă de 9.811.738,26 ha.

Despre diferenţa de aproape 40 euro/ha din CNDP în sectorul vegetal pe 2011, la care LAPAR susţine că nu vrea să renunţe, Botănoiu spune că “trebuie întrebaţi cei care au fost înainte şi au aprobat asta, pentru că dacă nu ai în buget prevăzută suma respectivă, nu poţi s-o dai”.


Măsura 141, deschisă până pe 13 iulie

Cererile de finanţare nerambursabilă pentru sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă prin Măsura 141 din PNDR mai pot fi depuse până la 13 iulie 2012.

Iniţial, data limită de depunere a proiectelor era 29 iunie 2012, dar Ministerul Agriculturii a decis prelungirea sesiunii de depunere deoarece, potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Cosntantin, “potenţialii beneficiari au întâmpinat dificultăţi în obţinerea unor documente obligatorii pentru întocmirea cererii de finanţare. Am ţinut foarte mult ca ministerul să asigure această facilitate, pentru ca nici un potenţial beneficiar să nu rămână în afara proiectului”.

Aceasta este unica sesiune din acest an şi ultima deschisă pentru Măsura 141 şi beneficiază de o alocare de aproape 112,740 milioane euro. Până la 26 iunie 2012, au fost depuse 13.170 proiecte în cadrul actualei sesiuni, începută pe 15 mai 2012.

 

Fonduri UE: Modificările, anunţate din timp

Statele Membre UE vor avea obligaţia de a anunţa orice modificare a regulilor de aprobare a cererilor de finanţare din fonduri europene cu cel puţin trei luni înainte de intrarea în vigoare a schimbărilor respective, dar şi de a informa beneficiarii prin “metode diversificate şi accesibile” şi de a actualiza în timp util datele puse la dispoziţia publicului cu privire la fondurile europene.

Aceste prevederi, propuse de eurodeputatul român Rareş Niculescu, au fost aprobate de Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European în 19 iunie a.c. şi au ca obiectiv simplificarea accesului la fondurile europene.

La baza propunerilor au stat reproşurile aduse de potenţialii beneficiari din România în legătură cu schimbarea frecventă a regulilor de acordare a banilor europeni, fapt ce împiedică pregătirea corectă a dosarelor de finanţare.

Noile reguli vor fi aplicate pentru toate fondurile europene, respectiv: Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), Fondul social European (FSE), Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR)şi Fondul european pentru pescuit şi afaceri maritime (FEP).

 

ŞTIRI

REVENIRE
Faur, înapoi la APIA Timiş

Fostul director general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Marius Florin Faur, şi-a reluat postul de director executiv al Centrului Judeţean al APIA Timiş, a cărui activitate a coordonat-o din 2006 până în 2010. Faur a condus APIA din februarie 2010, sub doi miniştri: Mihail Dumitru şi Valeriu Tabără.
Noul director al APIA este Dorel Gheorghe Benu, fost adjunct în Agenţia de Plăţi.

FINANŢARE
10 mil. lei împotriva grindinei


9,688 mil. lei au fost alocate de Guvern în 20 iunie a.c. pentru etapa a XIII-a 2012 a Programului de realizare a Sistemului Naţional Antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pe perioada 2010-2024.

Banii vor fi folosiţi pentru proiecte tehnice, execuţii de lucrări şi achiziţii de echipamente pentru unităţile Sistemului Naţional Antigrindină, precum şi execuţii parţiale de lucrări şi achiziţii de echipamente la Centrul Zonal de Coordonare Moldova şi Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iaşi cu grupurile din structură, dar şi pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea şi Centrul Zonal de Coordonare Transilvania şi Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Mureş.

Vizualizat: 586 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?