Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Matematică & internet, în lupta cu dăunătorii

Publicat: 12 decembrie 2020 - 17:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Combaterea de precizie a dăunătorilor invazivi şi chiar eradicarea lor se pot face cu ajutorul modelelor matematice predictive şi al aplicaţiilor web, create de cercetători.

un articol de
EMIL GEORGESCU
INCDA Fundulea

Dăunătorii invazivi pot pune probleme serioase fermierilor, cauzând pagube foarte mari de producţie în noile areale. Pe de o parte, fermierii nu s-au mai confruntat, în trecut, cu ameninţarea acestor noi musafiri nepoftiţi şi poate nu realizează potenţialul de dăunare pe care dăunătorii îl au asupra culturilor agricole şi horticole, decât atunci când este prea târziu. Pe de altă parte, entomofauna locală (paraziţi şi prădători) are impact minim asupra dăunătorilor invazivi, în zonele în care aceştia şi-au făcut de curând apariţia.

matematica si internet daunatori 1_b Foto 1 - Ploşniţa verde a tomatelor (Nezara viridula), un dăunător invaziv periculos pentru cultura tomatelor şi nu numai

 

PIERDERI: 70 MILIARDE DE DOLARI

 

Pe plan mondial, pierderile financiare globale cauzate de atacurile dăunătorilor invazivi se ridică la 70 de miliarde de dolari! În aceste costuri intră valoarea pagubelor de producţie, cheltuieli cu măsurile de combatere şi pagubele privind întreruperea comerţului cu ţările unde nu sunt prezenţi dăunătorii invazivi. Prin urmare, obiectivul pe termen lung al cercetătorilor din lumea întreagă este de a scădea, în timp, pierderile financiare.
Ştiinţa încearcă să vină în ajutorul fermierilor pentru detectarea cât mai rapidă a dăunătorilor într-un nou areal şi pentru combaterea lor. În cadrul Departamentului de Stat pentru Agricultură din SUA (USDA), există Serviciul Naţional de Identificare (National Identification Service), unde activează cei mai buni specialişti din domeniul entomologiei (în special, taxonomişti).

 

5 PAŞI ÎN IDENTIFICAREA DĂUNĂTORILOR

 

Pentru identificarea unei anumite specii de insecte invazive, protocolul USDA cuprinde mai mulţi paşi:

  1. La început trebuie efectuată identificarea speciei, pe baza caracterelor morfologice (forma aripilor, forma antenelor, număr de articole, culoare etc). Rolul identificării este de a deosebi speciile invazive de cele native, care au caractere apropiate cu acestea. În cazul în care nu se poate face deosebirea între specii pe baza caracterelor morfologice, deoarece există asemănări foarte mari între ele, se trece la identificarea cu ajutorul secvenţierii genetice. Astfel s-a putut identifica prezenţa în capcanele entomologice din Puerto Rico a omidei fructificaţiilor (Helicoverpa armigera), specie invazivă în SUA. Adulţii de H. armigera au fost deosebiţi de cei aparţinând speciei H. zeae (considerat dăunător nativ în SUA), cu ajutorul analizei genetice.
  2. Pasul următor este strângerea de informaţii despre biologia şi ecologia speciei invazive, în special asupra vitezei de răspândire. De asemenea, este necesar să se cunoască în detaliu informaţii despre toate plantele gazdă ale dăunătorului invaziv.
  3. Pe baza informaţiilor se realizează hărţi de risc, cu arealul unde dăunătorul a fost identificat, precum şi cu zona unde s-ar putea răspândi pe termen scurt. Hărţile au dublu rol, atât pentru stabilirea unei zone de carantine fitosanitare (prevenirea comerţului şi a transportului plantelor infestate), cât şi pentru stabilirea zonei unde se vor face tratamente chimice în vederea eradicării dăunătorului invaziv.
  4. Realizarea modelelor matematice predictive este o altă unealtă care poate să vină în sprijinul cercetărilor pentru a anticipa răspândirea unei anumite specii dăunătoare invazive într-un nou areal. Cercetătorii de la Universitatea North Carolina din SUA au elaborat modelul matematic PestCast. Acesta poate oferi prognoze în timp real privind răspândirea unei anumite specii invazive, precum şi prognoze pentru următoarele 30 de zile, în funcţie de evoluţia condiţiilor climatice. Pentru o acurateţe cât mai ridicată a modelului PestCast, acesta este conectat la baza de date a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Există două căi pentru a avea date de intrare: fie să se consulte literatura de specialitate, fie colectarea lor din teren, în urma observaţiilor efectuate de către specialişti cu pregătire foarte bună în acest domeniu de activitate. Fără oameni în teren, nu avem date suficiente pentru a elabora un model matematic precis! Iată de ce, pe termen mediu şi lung, numărul specialiştilor din domeniu trebuie să crească.
  5. Aplicaţie web. Un alt instrument folosit în prognoza răspândirii populaţiilor diferitelor specii de insecte dăunătoare invazive este o aplicaţie web, dezvoltată de Universitatea North Carolina, numită Tangible Landscape. În cadrul aplicaţiei se realizează hărţi 3D ale arealelor infestate, precum şi simulări în timp real cu posibila evoluţie în timp şi spaţiu a diferitelor specii de dăunători. Pe baza estimărilor se pot lua cele mai bune decizii privind eradicarea speciilor invazive în arealele nou apărute. Totuşi, în cazul unor dăunători invazivi care au viteză foarte mare de răspândire, cum este cazul viermelui frunzelor de porumb (Spodoptera frugiperda), modelele matematice ar putea avea o acurateţe scăzută. Despre acest periculos dăunător voi scrie în următorul număr al revistei.

Modelarea matematică este un instrument de lucru foarte util care poate să vină în ajutorul fermierilor pentru combaterea cât mai ţintită a dăunătorilor culturilor agricole şi horticole, inclusiv cei invazivi.

mate si internat daunatori 2_b Foto 2 - Hărţi 3D realizate cu ajutorul aplicaţiei Tangible Landscape 
(Sursa: tangible-landscape.github.io/applications.html)

 

IMPORTANŢA DATELOR EXACTE

 

Pentru o cât mai bună acurateţe a modelului Pest Cast, datele de intrare trebuie să fie foarte exacte: biologia dăunătorului, viteza de răspândire, plantele gazdă, duşmanii naturali, prezenţa sau absenţa duşmanilor naturali într-un anumit areal, date climatice, date privind structura exploataţiilor agricole din arealul invadat etc.

mate si internet 3_b


Foto 3 - Arhitectura peisajului, hărţi realizate cu ajutorul aplicaţiei Tangible Landscape (sursă: tangible-landscape.github.io/applications.html)

Click AICI şi citeşte şi alte articole de specialitate despre protecţia plantelor!Vizualizat: 1305 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?