Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Marii producători de soia anunță noi recorduri

Publicat: 24 februarie 2021 - 10:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Brazilia, SUA și Argentina dețin peste 80% din totalul recoltei globale. India (locul patru mondial) urmează la mare distanță, cu doar 3% din producţia globală de soia în 2020/2021.

Potrivit USDA, în sezonul curent, Brazilia va realiza o producţie record de 133 mil. de tone de soia, cu aproximativ 7 mil. tone mai mult decât în sezonul precedent. Deşi au fost unele întârzieri la semănat din cauza secetei de la sfârșitul anului 2020, randamentele nu vor suferi. După ce anul trecut şi-a extins suprafaţa cultivată cu soia cu 1,7 mil. ha, Brazilia a preluat poziţia de lider, înaintea Statelor Unite.
În SUA, recoltarea s-a încheiat la începutul lunii noiembrie 2020, cu cca. 113 mil. tone producţie totală, cu 16 mil. tone mai mult față de sezonul precedent.
Argentina va recolta cca. 48 mil. tone, în scădere pentru al doilea an consecutiv.

 

Presiune pe prețul rapiței

 

După primele creșteri semnificative ale prețurilor din noiembrie 2020, tranzacţiile au stagnat. Recent, prețurile la bursă au scăzut. În Germania, în ultima săptămână din ianuarie, media națională a fost de 410,70 euro/tonă, în scădere cu 1,20 euro/tonă față de săptămâna precedentă, relatează proteinmarkt.de.
În Germania există o cerere mare pentru rapiţa din 2021, ceea ce menține prețul la cca. 380,50 euro/tonă. Nivelul de comercializare este mai mare decât de obicei şi cel puțin 20% din producţia viitoare se află sub contract.

Recolta de soia_b 

Rusia exportă floare în UE

 

Exporturile rusești de floarea-soarelui, în septembrie-noiembrie, au atins un nivel record de 421,1 mii de tone față de 198,1 mii de tone în perioada similară a sezonului 2019/2020. Guvernul rus a majorat cu 30% tarifele de export pentru livrările în afara Uniunii economice eurasiatice (Belarus, Kazakhstan şi Rusia), din ianuarie până la sfârșitul sezonului. În aceste condiții, potențialul de export al Rusiei pentru sezonul 2020/2021 este estimat la 650 mii tone de floarea-soarelui.
Dintre statele membre UE, în acest sezon, cea mai importantă destinaţie pentru floarea-soarelui din Rusia a fost Bulgaria. Totodată, o creștere a importurilor de floare din Rusia a fost înregistrată și în Turcia și România.

 

IMPORTURI BLOCATE ÎN UE

 

După cum arată statisticile Comisiei Europene, autoritățile vamale au înregistrat importul a doar 1.000 tone de rapiță în perioada 17-24 ianuarie. De la începutul sezonului de comercializare până în ianuarie, cele 27 de state membre au importat 3,9 mil. tone de rapiță, cu 5% sub volumul intrărilor din perioada similară a sezonului precedent, care s-a încheiat cu importuri record de 6 mil. tone.

În schimb, importurile de soia ale statelor UE au continuat să crească. În primele 30 de săptămâni ale sezonului curent, au fost importate 8,3 mil. tone de soia. Principalii furnizori au fost (în perioada de referinţă) SUA (45%), Brazilia (35%) și Canada (15%).

un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 628 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?