Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Maricel Dima: „Am finalizat reorganizarea cercetării agricole!”

Publicat: 20 februarie 2020 - 11:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cu aproape trei ani în urmă, într-o zi de duminică, îl însoţisem pe Maricel Floricel Dima, atunci în calitate de director executiv al Direcţiei pentru Agricultura Judeţeană Galaţi, la Matca, pentru a le explica legumicultorilor pe larg beneficiile Programului guvernamental “Tomata”.

În timp ce ne întorceam spre Galaţi, l-a sunat ministrul Agriculturii de atunci, Petre Daea, şi i-a propus să facă parte din echipa lui. Aşa că peste câteva zile a fost numit în funcţia de subsecretar de stat la MADR, iar mai apoi, la jumătatea anului 2019 a fost avansat în aparatul ministerului ca secretar de stat, coordonând îndeosebi activitatea de cercetare agricolă.

Maricel DimaClick pe poza pentru galerie!

Odată cu schimbarea configuraţiei politico-guvernamentale, Maricel Floricel Dima şi-a dat demisia din MADR, revenind în funcţia supremă de execuţie a DAJ Galaţi.

Semn bun: programele începute se derulează

“Am lăsat un minister unde lucrurile au fost aşezate în matca lor firească. Au fost elaborate 20 de programe pentru fermieri, zilieri, elevi, crescători de animale, apicultori, legumicultori, achiziţia terenurilor agricole. Multe dintre acestea se derulează, semn că noua conducere a MADR a dat asigurările că acestea vor continua, ceea ce este bine pentru agricultura românească. Pot spune că producţia a crescut semnificativ în ultimii ani, atât cantitativ, cât şi calitativ. România a înregistrat record de producţii în anii 2017-2018 la porumb, floarea-soarelui şi miere de albine (locul 1 în UE), cereale (locul 3), la grâu (locul 4), la soia (locul 2 în UE).
Dacă ne referim strict la agricultura judeţului Galaţi, se vede, realmente, un progres. Bunăoară, la Programul Tomata, pentru primul ciclu s-au plătit 2.524 de beneficiari, cu peste 35 milioane de lei. În ciclul al doilea, am avut un număr estimat la 1.900 de legumicultori şi toţi cei înscrişi în program au confirmat că au comercializat producţia obţinută în spaţiile protejate”, a precizat Maricel Floricel Dima, citat de presa locală.
Potrivit directorului executiv al DAJ Galaţi, în continuare se derulează programul de minimis pentru crescătorii de albine (20 lei pentru fiecare familie de albine), în care s-au înscris 225 de apicultori - şi toţi au primit banii cuveniţi.
De asemenea, de ajutorul de minimis pentru lâna oilor au beneficiat 159 crescători de ovine, a cărui valoare a fost de 495.000 de lei, corespunzător pentru 246 tone de lână, contractate cu unităţile de procesare. Până acum au fost plătiţi şi cultivatorii de usturoi cu 13.950 lei, în evidenţele DAJ fiind cinci fermieri cu o suprafaţă totală de aproape 10 ha.

„Sunt mândru că am finalizat reorganizarea cercetării agricole!”

Fostul secretar de stat are un motiv de satisfacţie pentru că a reuşit să dinamizeze activitatea de cercetare agricolă, care se găsea în colaps. „Am finalizat reorganizarea unităţilor de cercetare-dezvoltare, sector de care m-am ocupat serios şi temeinic. Legea 45/2009 menţiona că pentru fiecare staţiune trebuia emisă câte o hotărâre de guvern pentru a stabili cadrul juridic şi a actualiza patrimoniul funciar, pe de o parte, iar pe de alta, să se asigure condiţiile legale pentru a primi finanţarea de la stat. În perioada 2009-2016, din cele 53 de unităţi de cercetare-dezvoltare din subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, au fost reorganizate doar trei. Celelalte, neavând emise hotărâri de guvern, nu puteau beneficia de susţinere financiară. Mai mult decât atât, întrucât majoritatea staţiunilor aveau datorii la bugetul de stat, le era imposibilă accesarea de proiecte. Aşa că, primul lucru a fost să le ştergem din datorii (deşi unele aveau restanţe de milioane de lei), astfel încât unităţile din sistemul de cercetare agricolă au devenit din nou eligibile în accesarea fondurilor europene.
De aceea sunt bucuros şi mândru, în acelaşi timp, că din 2017 şi până când am părăsit ministerul Agriculturii, pe 4 noiembrie 2019, am coordonat activitatea de avizare a hotărârilor de guvern pentru 50 de staţiuni de cercetare-dezvoltare din România, iar alte două unităţi urmau să fie reorganizate în ultimul trimestru al anului 2019”.
Directorul DAJ Galaţi a precizat că bugetul alocat unităţilor de cercetare-dezvoltare a fost mărit de la un an la altul. „Dacă în anul 2016 au fost prevăzute prin buget 20 milioane de lei, în 2017 alocarea s-a mărit de trei ori (ajungând la 60 de milioane), în 2018 - 134 de milioane, iar în cursul anului trecut am pus la dispoziţia unităţilor de cercetare-dezvoltare agricolă suma de 164,5 milioane de lei”, a susţinut Maricel Floricel Dima.

„Regret că nu am reuşit să susţinem financiar liceele agricole!”

Fostul secretar de stat de la Ministerul Agriculturii a rămas cu un regret. În anul recent încheiat s-a reuşit trecerea prin Parlament a Legii 57 din 1 aprilie 2019, care a modificat
Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, prin care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale susţine liceele tehnologice cu profil preponderent agricol, asigurându-le finanţarea pentru investiţii specifice în agricultură, precum şi cheltuieli materiale necesare funcţionării acestora.
„Eu m-am ocupat exclusiv de iniţierea acestui act normativ şi de modificarea apărută. În 1989, aceste licee (peste 230 la nivel naţional) erau în subordinea Ministerului Agriculturii. Acum mai sunt 58, printre care şi cele două din judeţul Galaţi (cele din Tecuci şi Cudalbi). Regretul vine din faptul că nu am reuşit să fac decât identificarea celor 58 de unităţi de învăţământ preuniversitar şi că nu am reuşit să intervenim financiar măcar o dată la fiecare. (...)
De asemenea, am creat în minister un Birou pentru învăţământul liceal agricol şi de formare profesională. Sigur, mai sunt atât de multe de făcut! Gândiţi-vă, copiii noştri încă învaţă după manuale din anii ’80, când în Occident se schimbă la şase luni!” , a explicat Maricel Floricel Dima.
Maricel Floricel Dima este inginer agronom, cu doctorat în ştiinţe agricole. În trecut a ocupat
funcţia de director executiv al Camerei Agricole a Judeţului Galaţi (2010-2016) şi al
Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Galaţi (2016-2017).

Maricel Dima_b
Maricel Floricel Dima: „Este foarte mult de muncă, foarte mult de popularizat, pentru a schimba imaginea învăţământului agricol din România. Şi, în mod paradoxal, am primit o mână de ajutor de la ambasadele Franţei şi Olandei, cu care am reuşit să închei nişte parteneriate pentru a susţine legătura dintre liceele noastre şi cele ale lor şi a intra pe proiecte Erasmus, spre a face schimburi de experienţă pentru elevi şi profesori”.

 ÅžCOALA AGRICOLÄ‚ TREBUIE SUSÅ¢INUTÄ‚ ÅžI PROMOVATÄ‚_b

ŞCOALA AGRICOLĂ TREBUIE SUSŢINUTĂ ŞI PROMOVATĂ

Revista FERMA, prin Fundaţia Revistei Ferma, a iniţiat proiectul ”Susţinem învăţământul preuniversitar agricol”, coordonat de către Nicoleta Dragomir, redactor şef, şi specialistul dr. ing. Leonard Stafie, care a cuprins 19 evenimente, în peste 20 de licee agricole implicate. Se ştie că o componentă esenţială a agriculturii moderne este educarea, formarea profesională a tinerilor pentru a deveni fermierii viitorului, dar şi pentru a aduce în exploataţiile familiilor sau în gospodării soluţii sau alternative generatoare de profit.
De aceea, Guvernul României, cât şi noua echipă ministerială de la Agricultură trebuie să acorde maximul de atenţie pentru a continua susţinerea şi promovarea liceelor tehnologice şi a învăţământului dual, astfel încât aceste unităţi de învăţământ să-şi merite pe deplin locul şi rolul în sistemul de educaţie românesc.


Articol publicat în revista Ferma nr. 1/250 (ediţia 1-31 ianuarie 2020)

 

Vizualizat: 1189 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?