Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Măria sa, Tanymecus - dăunătorul „cel degrabă deşertificator”!

Publicat: 13 septembrie 2018 - 00:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe 9 august a.c., la sediul Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR), din localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Ialomiţa, aflat în curtea preşedintelui Arnaud Perrein, administratorul Sopema, dăunătorul Tanymecus Dilaticollis a fost adus în dezbaterea fermierilor, a autorităţilor şi a mediului academic agricol. 

Cercetarea agricolă şi autorităţile au fost parte în evenimet. De la expunerile de sală, până la prezentarea în câmp a diferitelor soluţii care ar putea să înlocuiască tratamentul cu neonicotinoide, s-a putut desprinde o singură concluzie: fără neonicotinoide, fermierii trebuie să găsească rapid alte culturi care să înlocuiască porumbul. Câmpul de testare arăta ca un început de deşert, doar câteva smocuri de buruiană din loc în loc şi undeva o insuliţă cu porumb. Tratamentele aplicate în câmpul de testare, vreo şapte variante, au venit la recomandările diverselor firme care produc şi comercializează pesticide. Realitatea din câmp arată clar că în lipsa tratamentului de bază, cu substanţe din grupa neonicotinoidelor, cultura porumbului este practic sortită eşecului total.

Măria sa, Tanymecus - dăunătorul cel degrabă deşertificator_b

Dezbaterea a fost vie şi pătimaşă pe alocuri
Cercetătorii, fermierii şi reprezentanţii firmelor de inputuri agricole au căutat să găsească acele eventuale soluţii pentru ca fermierii să poată avea porumbul şi în continuare în rotaţie şi în portofoliu! Ceea ce pare destul de departe în aceste momente. Atât ASAS, reprezentat prin preşedintele Valeriu Tabără şi prin secretarul ştiinţific Aurel-Florentin Badiu, cât şi MADR, reprezentat prin secretarul de stat Maricel Floricel Dima, şi-au arătat îngrijorarea şi au adus în faţa auditoriului faptul că împreună lucrează la un studiu privind efectul neonicotinoidelor asupra populaţiilor de polenizatori, spre a aduce şi părerea oamenilor de ştiinţă în această constrângere la nivel UE. Constrângere care pare a fi mai mult politică decât argumentată ştiinţific. Apoi, spunea fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, decizia privind interzicerea neonicotinoidelor pare aproape un sabotaj al agriculturii româneşti. Iar apicultorii, sublinia domnia sa, se vor confrunta cu mult mai multe tratamente cu pesticide care vor fi folosite în vegetaţie. Oricum, ASAS conştientizează cel mai bine problemele polenizatorilor, care sunt parte din agricultură şi nu inamici.
Invitaţii la dezbaterea organizată de Asociaţia Producătorilor de Porumb din România au putut desprinde concluziile mai ales după traseul din câmp în care fiecare discuţie din sală s-a putut constata în teren. Chiar dureros în câmpul unde Tanymecus Dilaticollis şi-a putut face de cap. Discuţiile s-au referit şi la polifagia dăunătorului, care a început să atace şi soia, dar şi grâul. Ceea ce poate fi cu adevărat o provocare pentru mediul agricol. Fermierii ştiu cu ce se confruntă şi au nevoie să fie sprijiniţi. De mediul academic, de autorităţi, dar şi de noi, cei din presa de specialitate! Doar în comun se poate construi ceva durabil, iar în acest sens APPR se dovedeşte din ce în ce mai performant!


APPR CONTINUĂ TESTĂRILE DIN REŢEAUA RITAC
Aşa cum şi-a obişnuit cotizanţii, Asociaţia Producătorilor de Porumb din România continuă testarea a peste o sută de hibrizi de porumb. Concomitent, APPR testează şi hibrizi de floarea-soarelui, de sorg, iar de anul trecut şi soiuri de grâu şi de orz. Chiar am văzut un câmp de testare a hibrizilor de floarea-soarelui şi unul cu hibrizi de porumb. Fiecare hibrid are doar un cod, în aşa fel încât nimeni să nu cunoască până la rezultatele finale cărei firme ar aparţine. Asta pentru o corectă şi de necontestat situaţie care se va regăsi în tabelele pe care fiecare fermier din APPR le va primi spre finalul anului. Cu rezultate concrete şi recomandări făcute de specialişti.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 15/220 (ediţia 1-14 septembrie 2018)

Vizualizat: 1365 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?