Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

MARI Agronomi Români de IERI şi de AZI

Publicat: 24 februarie 2018 - 01:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Domeniul de istorie şi retrologie agrară şi-a îmbogăţit zestrea editorială prin apariţia la Editura PIM (Iaşi) a lucrării (425 pagini) “Album Naţional - Mari agronomi români, 1800-2000”, elaborată de prof.dr. Viorel-Iulian Peştean.

Această lucrare este o premieră pentru breasla agronomică din ţara noastră şi este rodul unei îndelungate munci, depusă de autor în prezentarea celor 160 de personalităţi ale ştiinţei, învăţământului şi practicii agricole româneşti.

În Notele autorului la această ediţie se apreciază contribuţia de necontestat a învăţământului şi ştiinţei la progresul agriculturii de-a lungul ultimelor două secole, care a început cu înfiinţarea primei şcoli agricole cu predare în limba română, în anul 1799, în localitatea Sânnicolau Mare (jud. Timiş), şi a primei Staţiuni de Cercetare Agronomică, în anul 1886, la Bucureşti. În acest interval de timp au trăit şi şi-au desfăşurat activitatea mari personalităţi, fondatori şi promotori activi ai dezvoltării ştiinţei agricole moderne. La ansamblul de valori materiale şi spirituale existente pe teritoriul României, cu o cultură unică, agricultura şi truditorii săi (de la ţăranul simplu, la omul de ştiinţă), au avut o contribuţie definitorie.
Albumul este structurat în 15 capitole şi prezintă sintetic contribuţia fiecărei personalităţi la dezvoltarea ştiinţei şi practicii agricole, pe domenii de activitate (Pedologie, Agrochimie, Botanică, Agrofitotehnie, Plante furajere şi pajişti, Genetică şi ameliorare, Horticultură, Protecţia plantelor, Îmbunătăţiri funciare, Zootehnie, Economie agrară, Specialişti în învăţământul agricol preuniversitar şi în practica agricolă). Fiecare personalitate este prezentată echilibrat şi echitabil, pentru a sublinia contribuţia personală la progresul ştiinţei agricole şi a evidenţia recunoaşterea meritelor de către diverse foruri academice şi ştiinţifice româneşti şi internaţionale.
În ansamblu, lucrarea poate fi apreciată ca o realizare de excepţie pentru cunoaşterea evoluţiei cercetărilor agricole şi a practicii agriculturii româneşti şi este datorată unui mod special al autorului de a gândi şi de a promova, în forme variate, pe cei omagiaţi în această carte.

foto-album_b

Autorul însuşi este un cercetător de elită

Autorul lucrării, Prof.dr. Viorel-Iulian Peştean, are o activitate de aproape şase decenii în cercetarea agricolă şi în învăţământul agricol preuniversitar, fiind considerat, totodată, şi un remarcabil reprezentant al studiilor de istorie şi retrologie agrară. Realizările profesionale s-au concretizat în elaborarea şi publicarea a numeroase lucrări ştiinţifice originale, a unor monografii dedicate unor mari personalităţi agronomice (Petre S. Aurelian, Haralamb Vasiliu), autor de programe şcolare, manuale şi ghiduri de formare profesională a elevilor şi fermierilor. Lucrările sale sunt citate în bibliografia unor importante tratate de specialitate, iar pentru meritele sale a fost distins cu numeroase diplome şi premii: diplome de onoare şi de excelenţă, premii ale Academiei Române şi ale Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, precum şi cu alegerea ca membru de onoare al ASAS.
După cum afirmă autorul în Postfaţa acestui Album, “pornind de la Ion Ionescu de la Brad şi Petre S. Aurelian, până la marii agronomi din zilele noastre, cei omagiaţi au servit ţara, pe care au iubit-o cu devoţiune şi au fost în acţiune cu gândul bun la poporul din sânul căruia s-au ridicat”.

Dragomir_b

Un articol semnat de Nicolae DRAGOMIR

NOTA REDACŢIEI FERMA

Printre cele 160 de personalităţi ale ştiinţei, învăţământului şi practicii agricole româneşti omagiate în volumul “Album Naţional - Mari Agronomi Români, 1800-2000” se numără şi câţiva reputaţi specialişti din Consiliul Consultativ al revistei FERMA.
Neculai DRAGOMIR (membru titular al ASAS, membru fondator al Societăţii Române de Pajişti şi preşedinte al Filialei Timişoara a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice) este membru fondator Ferma şi coordonator al rubricii “Pajişti şi plante furajere”. Neculai Dragomir a abordat tematici variate de cercetare în domenii precum pratologie şi cultura plantelor furajere, tehnologia culturii de pajişti temporare, agrobiologia formării producţiei de furaj şi seminţe la plantele furajere, crearea de soiuri de leguminoase şi gramineee furajere ş.a. Din 2016 coordonează activitatea ştiinţifică a SCDA Lovrin - Timiş în calitate de secretar ştiinţific.
Ioan VINTILĂ, este, de asemenea, membru fondator Ferma şi are o contribuţie editorială activă în paginile dedicate “Geneticii animale” şi “Creşterii taurinelor”. În cercetare a elaborat tehnologii de transfer de embrioni la vacă în condiţii de fermă, precum şi o tehnologie de microchirurgie a embrionilor de mamifere în vederea obţinerii de clone animale. Pentru prima dată în România, a obţinut miei şi viţei gemeni şi multipli, identici genetic, prin donarea embrionilor. Profesorul Ioan Vintilă, membru corespondent al ASAS, este de două ori laureat al Premiului Academiei Române, membru al Comitetului Internaţional de Nomenclatură Genetică la animale (Franţa) şi membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.
O altă mare personalitate ale cărei merite în domeniul creşterii şi ameliorării taurinelor sunt evidenţiate în Albumul “Mari Agronomi Români” este cea a regretatului dr. ing. Traian SĂLĂJEANU, plecat dintre noi mult prea devreme, în luna februarie 2017. Traian Sălăjeanu s-a alăturat Consiliului Consultativ FERMA de la a şasea ediţie a revistei. În anul 2000, ferma Vladilact, administrată de Traian Sălăjeanu, a obţinut titlul de “Campioana României” la rasa Bălţată românească pentru vaca “Florica”, ce înregistra o producţie de 11.460 litri de lapte. Tot de numele Vladilact se leagă şi realizarea în premieră a unui transfer de embrioni la taurine, totul sub coordonarea ştiinţifică a profesorului Ioan Vintilă.


VIOREL-IULIAN PEŞTEAN - MEMBRU DE ONOARE AL ASAS

Viorel-Iulian-Pestean_b
La intervale de timp diferite, apare necesitatea primirii de noi membri în această prestigioasă instituţie, care va împlini în anul viitor 50 de ani de activitate. La data de 2 noiembrie 2017, a avut loc şedinţa “Adunării Generale” a ASAS, unde au fost prezenţi 114 de membri titulari, corespondenţi şi membri de onoare. Cu această ocazie, 111 dintre membrii prezenţi, l-au ales, prin vot secret, ca “membru de onoare” pe Prof.dr.ing. Viorel-Iulian Peştean, profesor agronom, agrofitotehnist, cu activitate de cercetare în acest domeniu şi în sfera istoriei şi retrologiei agrare.
Profesorul V.I. Peştean este apreciat pentru rezultatele sale de cercetare originale în domeniul fitotehniei şi biologiei plantelor de cultură, pentru activitatea de introducere a rezultatelor cercetării în activitatea sa didactică prestigioasă. Este remarcat pentru elaborarea unor lucrări fundamentale de istorie şi retrologie agrară privind marile personalităţi agricole române din sec. XIX-XX (circa 150), sub titlul “Oameni de seamă ai ştiinţei agricole româneşti” 3 vol., 1300 p (1996-2006); Albumul bilingv “Mari Agronomi Români, 1800-2000” (400 p, 2008); monografia “Petre S. Aurelian – agronom, economist, om de stat” (1300 p, 2013); Cartea dedicată lui Haralamb Vasiliu “H. Vasiliu - omul şi opera” (200 p, 1995); Albumul Naţional “Mari Agronomi Români, 1800-2000” (430 p, 2017); manual şcolar “Cultura Plantelor de Câmp” (2003), la care se adaugă ridicarea staturii în bronz (5 m) a profesorului H. Vasiliu, în faţa Liceului Agricol Podu-Iloaiei, Iaşi.
Profesorul V.I. Peştean este “membru de onoare” al Fundaţiei “Transilvania” Baia Mare (2002), laureat al Premiului Academiei Române “G. Ionescu-Şişeşti” (1999), laureat al Premiului ASAS “Nicolae Cornăţeanu” (2013), distins cu “Diploma de Excelenţă a Societăţii Române a Horticultorilor” (1999), laureat al ASAS cu Diploma “Meritul Agricol (2009)”, distins cu “diploma de onoare a Ministerului Educaţiei”, pentru activitate în cercetare (1985). Este autor a peste 40 de lucrări de cercetare cu înalt caracter de originalitate, publicate începând din anul 1964.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 1/206 (ediţia 1-31 ianuarie 2018)

Vizualizat: 558 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?