Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Marcel GHINIEŞ face PROFIT în ferma sa FĂRĂ RAPIŢĂ ŞI GRÂU!

Publicat: 06 septembrie 2017 - 14:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

A ALES O ALTĂ CULTURĂ BĂNOASĂ. Ploile căzute înaintea recoltatului, în zona satului Mândreşti, al comunei gălăţene Valea Mărului, au fost o adevărată mană cerească pentru culturile agricole ofilite de atâta arşiţă.

Marcel Ghinieş are o afacere de familie în agricultura locului; cultivă pământ, parte proprietate, parte preluat în arendă. În total, cam 335 de hectare. A ales culturile preferate, pe care le stăpâneşte destul de bine: floarea-soarelui pe 130 ha, porumb pe aproape 100 ha, mazăre pe vreo 70 ha, iar restul suprafeţei l-a semănat cu orz în toamna trecută.

„Am avut o experienţă tristă la rapiţă. Cu ceva timp în urmă, pregătisem 30 ha. Am căutat să reglez semănătoarea pentru lucru, dar nu am ştiut să-i fac adâncimea aşa cum trebuie. În loc să-mi încorporeze sămânţa în sol la 2-3 cm, a adâncit-o mai mult. Aşa că în anul acela nu a ieşit cultura şi de zece ani nu pun deloc rapiţă”, ne-a declarat apăsat Marcel Ghinieş. Fermierul pare oarecum... certat şi cu grâul! Se explică: „Grâu nu am mai pus de vreo cinci ani. Nu am avut timp să pregătesc terenul. Culturile pe care le-am avut eu, m-au dus până toamna târziu. Or, trebuia eliberat şi pregătit terenul, iar la sfârşitul lui septembrie să încep să semăn, dar nu am avut timp. Şi nici cu cine! Îl cultiv de-acum”. (...)

marcel-ghinies_b

Producţii peste media pe ţară
Pământurile mândreştenilor, urmaşi ai răzeşilor marelui voievod modav Ştefan cel Mare şi Sfânt, sunt mănoase, dau holde bogate. Marcel Ghinieş obţine an de an recolte frumoase; la floarea-soarelui a realizat puţin peste 3 tone la hectar, la porumb, mai bine de 6 tone/ha, la orz, în jur de 5 tone/ha; mazărea a dat şi ea peste 3.500 kg/ha. Producţiile sunt peste media înregistrată pe ţară în anul 2016. „Mazăre pun de trei ani, mai întâi am încercat să văd cum se comportă, acum sunt obligat de APIA să pun cinci la sută cultură verde, dar am semănat mai mult pentru că este o cultură bănoasă şi îţi lasă în sol azot”, a precizat cultivatorul.
Pentru fermierul din Mândreşti, anul este bunicel, însă nu-i ca sezonul agricol trecut. Tot ce adună de pe câmp, vinde imediat. Are de înapoiat credite, datorii la furnizorii de inputuri.

Ce îl motivează pe agricultor să muncească terenul ca la carte, aflaţi din revista Ferma, ediţia 1-14 septembrie 2017!

Vizualizat: 5964 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Soluţii Monosem, Galucho şi Gregoire Besson de la Cons DDA

Soluţii Monosem, Galucho şi Gregoire Besson de la Cons DDA

Cons DDA a prezentat la Agriplanta 2017 două noutăţi pentru piaţa românească: o semănătoare de precizie Monosem hibrid pentru rapiţă şi utilajele Galucho pentru prelucrarea solului. Toate acestea au fost apreciate de către fermierii prezenţi. Utilajul care a stârnit cele mai multe „valuri” a fost semănătoarea Monosem NG plus4 purtată, modificată pentru rapiţă, în condiţiile în care cultivatorii de rapiţă se confruntă cu stabilirea spaţiului critic pentru rapiţă. Utilajele Galucho pentru prelucrarea solului, precum şi discurile grele Gregoire Besson sunt de asemenea apreciate de către fermieri.
Interviu cu Dan Goldiş, administrator Cons DDA.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Rapiţa, cultura anului în Arad! Daniela Herţeg continuă tradiţia familiei
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?