Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Marcel GHINIEŞ face PROFIT în ferma sa FĂRĂ RAPIŢĂ ŞI GRÂU!

Publicat: 06 septembrie 2017 - 14:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

A ALES O ALTĂ CULTURĂ BĂNOASĂ. Ploile căzute înaintea recoltatului, în zona satului Mândreşti, al comunei gălăţene Valea Mărului, au fost o adevărată mană cerească pentru culturile agricole ofilite de atâta arşiţă.

Marcel Ghinieş are o afacere de familie în agricultura locului; cultivă pământ, parte proprietate, parte preluat în arendă. În total, cam 335 de hectare. A ales culturile preferate, pe care le stăpâneşte destul de bine: floarea-soarelui pe 130 ha, porumb pe aproape 100 ha, mazăre pe vreo 70 ha, iar restul suprafeţei l-a semănat cu orz în toamna trecută.

„Am avut o experienţă tristă la rapiţă. Cu ceva timp în urmă, pregătisem 30 ha. Am căutat să reglez semănătoarea pentru lucru, dar nu am ştiut să-i fac adâncimea aşa cum trebuie. În loc să-mi încorporeze sămânţa în sol la 2-3 cm, a adâncit-o mai mult. Aşa că în anul acela nu a ieşit cultura şi de zece ani nu pun deloc rapiţă”, ne-a declarat apăsat Marcel Ghinieş. Fermierul pare oarecum... certat şi cu grâul! Se explică: „Grâu nu am mai pus de vreo cinci ani. Nu am avut timp să pregătesc terenul. Culturile pe care le-am avut eu, m-au dus până toamna târziu. Or, trebuia eliberat şi pregătit terenul, iar la sfârşitul lui septembrie să încep să semăn, dar nu am avut timp. Şi nici cu cine! Îl cultiv de-acum”. (...)

marcel-ghinies_b

Producţii peste media pe ţară
Pământurile mândreştenilor, urmaşi ai răzeşilor marelui voievod modav Ştefan cel Mare şi Sfânt, sunt mănoase, dau holde bogate. Marcel Ghinieş obţine an de an recolte frumoase; la floarea-soarelui a realizat puţin peste 3 tone la hectar, la porumb, mai bine de 6 tone/ha, la orz, în jur de 5 tone/ha; mazărea a dat şi ea peste 3.500 kg/ha. Producţiile sunt peste media înregistrată pe ţară în anul 2016. „Mazăre pun de trei ani, mai întâi am încercat să văd cum se comportă, acum sunt obligat de APIA să pun cinci la sută cultură verde, dar am semănat mai mult pentru că este o cultură bănoasă şi îţi lasă în sol azot”, a precizat cultivatorul.
Pentru fermierul din Mândreşti, anul este bunicel, însă nu-i ca sezonul agricol trecut. Tot ce adună de pe câmp, vinde imediat. Are de înapoiat credite, datorii la furnizorii de inputuri.

Ce îl motivează pe agricultor să muncească terenul ca la carte, aflaţi din revista Ferma, ediţia 1-14 septembrie 2017!

Vizualizat: 6385 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!