Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Managementul apei în Insula Mare a Brăilei

Publicat: 22 ianuarie 2013 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În viitor, în Insula Mare a Brăilei va intra în funcţiune o staţie-pilot pentru irigarea prin picurare a culturilor de câmp de pe o suprafaţă de circa zece hectare

Click pe poza pentru galerie!

„Trebuie să găsim soluţii pentru asigurarea apei în sol!”, ne-a declarat inginerul Lucian Buzdugan. „Pentru că în apa aceasta din sol se dizolvă toate elementele fertilizante care pot fi accesate de plante, se dezvoltă microorganismele, prin acţiunea cărora resturile organice ce se acumulează la partea superioară a solului sunt supuse mineralizării”.

 

Agrotehnică de conservare a apei în sol

Reputatul specialist a ţinut să precizeze că în Insula Mare a Brăilei - cea mai întinsă exploataţie agricolă din ţară, specialiştii au dobândit o bună experinţă în ceea ce priveşte managementul apei. „Noi nu ne gândim numai la apa pe care ne-o dă Dumnezeu sau la apa care curge în râuri şi cu care irigăm câmpurile, ci acţionăm printr-o agrotehnică pentru conservarea apei în sol.

Şi anume, urmărim să nu facem lucrări energice, puternice, de vânturare a terenului, de scoatere a apei din sol, pe care după aceea s-o dorim adusă”.

Prin urmare, în Insula Mare a Brăilei se aplică o agrotehnică a lucrărilor minime începând chiar de la pregătirea terenului. „Nu-l mai arăm ca să scoatem acei bolovani, acele brazde mari, adânci, aşa cum eram obişnuiţi. Executăm afânarea solului fără întoarcerea brazdei cu utilaje speciale, performante, lăsăm terenul pregătit şi îi dăm elementele fertilizante odată cu această pregătire.

Deci, executăm o singură pregătire, care va fi urmată de lucrarea de semănat”, explică directorul general al TCE 3 Brazi.
Lucian Buzdugan spune că şi pentru campania de primăvară se procedează întocmai; terenul este pregătit din toamnă sub aspectul mobilizării şi realizării patului germinativ, astfel încât în primăvară să se intre în câmp numai cu semănătoarea.

 

Sisteme de fertiirigare la culturile de câmp

În ţările dezvoltate, administrarea apei se face prin sisteme mai puţin consumatoare energetic, de joasă presiune, combinată cu fertilizarea locală printr-un sistem de fertiirigare. „Şi noi practicăm acest tip de tehnologie; adică odată cu transportul apei la plantă, îi ducem şi elementele fertilizante în doze mai reduse, pentru a evita supradozarea în momentul când planta nu are nevoie. Deci, odată cu irigatul, fenofazic, îi asigurăm plantei de cultură şi mâncare”, spune Buzdugan.

Una dintre soluţiile care câştigă teren în cultura mare este sistemul de irigare prin picurare, dezvoltat şi folosit cu precădere în legumicultură, în plantaţiile pomicole sau la viţa de vie.

Prin acest nou concept se urmăreşte ca irigarea culturilor să nu se facă pe deasupra, pentru că o parte din apă se evaporă, iar solul se udă superficial. De aceea, este necesar ca apa să ajungă în zona radiculară a plantei, unde să asigure umiditatea în cantităţi optime şi, de asemenea, elementele fertilizante.

„Noi suntem deja în discuţie cu o firmă să facem o staţie-pilot pentru a experimenta irigarea prin picurare pentru primele zece hectare. Vom încerca în acest câmp experimental toate culturile. Ne vom deplasa, într-una dintre ţările comunitare, să vedem cum funcţionează acest nou sistem”, ne-a declarat Lucian Buzdugan.

Potrivit acestuia, proiectul este gata, iar după ce îşi va dovedi eficienţa în câmpul experimental, va fi implementat pe scară largă în toată exploataţia agricolă, începând cu zona de sud a Insulei.
Sistemul de irigare prin picurare a culturilor de câmp pare a fi viitorul în agricultura modernă.


Apa trebuie să se evapore prin plantă

În Insula Mare a Brăilei există un sistem de administrare a apei foarte performant, poate unul dintre cele mai eficiente, dar după cum recunoaşte şi directorul Buzdugan, mai sunt şi pierderi de apă prin evaporare.

„Noi vrem ca apa să se evapore, dar să se evapore prin plantă. Că orice picătură de apă se evaporă dintr-o plantă, însă în drumul ei către frunze aduce şi mâncare din sol. Picătura de apă trebuie să se ducă în atmosferă prin intermediul plantei. Obţinem, astfel, cea mai bună combinaţie între soare, clorofilă, apă şi elemente fertilizante”, ne-a oferit o explicaţie directorul Buzdugan.

Vizualizat: 949 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?