Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mai mulţi bani pentru agricultura ecologică

Publicat: 06 iulie 2018 - 12:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii care deţin pajişti permanente au posibilitatea, în premieră, să încaseze atât subvenţia pentru agro-mediu şi climă (M 10), cât şi pentru agricultura ecologică (M 11), pentru aceeaşi suprafaţă, potrivit unei informări a MADR. Aceasta reprezintă o premieră în materie de subvenţii agricole, până acum fermierii încasând, în funcţie de opţiuni, numai una dintre cele două subvenţii.

 

În funcţie de combinaţia de pachete accesate, asigură ministerul, nivelul plăţilor cumulate poate fi cuprins între 119 şi 449 euro/ha/an pentru perioada de conversie şi între 153 şi 483 euro/ha/an pentru perioada de menţinere a practicilor de agricultură ecologică. O veste bună, aşadar, pentru fermierii care deţin terenuri în conversie sau deja certificate, cât şi pentru cei care au accesate măsuri de Agro-mediu.

Pasune_b

Relaxare legislativă, condiţii favorabile
Reamintesc în context că agricultura ecologică a beneficiat recent de o relaxare legislativă, în sensul că operatorii ale căror culturi şi/sau produse ecologice au fost contaminate, fără ca proprietarul să fie vinovat, situaţie stabilită în urma unei investigaţii a inspectorului organismului de control, vor încasa subvenţia cuvenită, dar cultura agricolă şi/sau produsul ecologic vor fi, totuşi, declasate. Măsura a fost decisă în Parlament şi publicată la sfârşitul anului trecut în Monitorul Oficial. Am scris la vremea respectivă despre această decizie, afirmând că există riscul ca anumiţi fermieri, mai puţin dedicaţi agriculturii ecologice, să-şi relaxeze cu această ocazie bunele practici, asiguraţi prin lege că nu vor rămâne fără subvenţii. Desigur, titlul acestui capitol este un pic optimist. Statisticile arată că, din păcate, numărul operatorilor în agricultura ecologică a scăzut în ultimii ani, potrivit datelor afişate pe site-ul MADR. România părea să fie la un moment dat un fel de ”tigru al agriculturii ecologice”. Tentaţia subvenţiilor e mare, dar trebuie susţinută de capacitatea de a respecta regulile. Responsabili din cadrul organismelor de control îşi explică regresul şi prin faptul că fermierii nu reuşesc să-şi vândă produsele mai scump decât cele obţinute în sistem convenţional. Cooperativizarea lor ar putea creşte şansele pe piaţă, fiindcă negocierea cu reţelele comerciale s-ar face de pe o poziţie mai avantajoasă decât individual.

Pasune_b

Două „subvenţii surori” pentru a încuraja fermierii
Maria Razec, consultant în domeniul administrării pajiştilor, a fost unul dintre iniţiatorii demersului pentru ca MADR să decidă noile subvenţii: ”Fermierii trebuie să înţeleagă să respecte regulile, atât pentru agro-mediu, cât şi cele pentru agricultura ecologică, pentru a beneficia de aceste subvenţii. Este o noutate că pachetul 6, pentru agricultura ecologică, a fost cuplat cu pachetul pentru agro-mediu. Subvenţiile sunt astfel mai mari. Am reuşit prin negocieri să convingem MADR-ul ca pajiştile permanente să fie prinse în noul PNDR”.
Ana Goloborodco, responsabil Inspecţie şi Certificare Agricultură Ecologică în cadrul SRAC a salutat noile măsuri, considerându-le benefice pentru fermieri: ”Având în vedere invazia de produse de o calitate inferioară, modificate genetic şi pline de pesticide, este momentul ca autorităţile să vină în sprijinul fermierului român care respectă mediul înconjurător, menţine biodiversitatea şi obţine produse agro-alimentare de o calitate superioară. Un prim ajutor din partea Ministerului Agriculturii a venit prin modificarea legislaţiei în vederea accesării subvenţiilor, prin crearea posibilităţii de accesare a masurilor de Agro-Mediu şi Climă (M10) împreună cu cele de Agricultură Ecologică (M11). Acestea sunt «subvenţii surori» care este normal să fie accesate împreună şi accesarea uneia să nu facă imposibilă accesarea celeilalte. Este normal ca fermierul care respectă condiţiile ambelor măsuri să primească mai mulţi bani. Este nevoie de cât mai mulţi fermieri care să protejeze mediul înconjurător şi care să renunţe la folosirea îngrăşămintelor chimice şi a pesticidelor, iar prin subvenţii pot fi sprijiniţi şi încurajaţi să facă acest pas. Fermierii ar trebui să fie susţinuţi în continuare prin noul PNDR în care să fie incluse plăţi cumulate precum şi scheme de plată pentru fermierii care se asociază. Prin asocierea fermierilor, aceştia vor putea obţine cantităţi suficiente de produse de o calitate superioară, ecologice, care vor putea ajunge în sfârşit pe rafturile supermarketurilor”, consideră Ana Goloborodco. Prin urmare, când mergeţi la APIA pentru a completa cererea unică, dar nu mai târziu de 15 mai, fiindcă ministrul Petre Daea a averizat că iar trage obloanele, nu uitaţi de aceste pachete financiare noi. Verificaţi dacă sunteţi eligibili şi nu ezitaţi să bifaţi, desigur, asumându-vă respectarea regulilor.

 

PACHETE, SUME ŞI ETICHETE
Subvenţii noi vor fi acordate, în cadrul Măsurii 10 - Agro-mediu şi climă, pentru terenuri agricole unde trăieşte acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina), areale agricole unde trăieşte dropia (Otis tarda), precum şi pentru terenuri arabile în scopul protejării speciilor de păsări comune.
Sumele acordate variază în funcţie de tipul terenului şi al lucrării agricole efectuate:
- 200 euro/ha/an pentru sub-pachetul 9.1 şi sub-pachetul 9.2 - terenuri arabile, respectiv pajişti permanente importante ca zone de hrănire pentru acvila ţipătoare mică;
- 269 euro/ha/an pentru varianta 9.2.1 - lucrări manuale pe pajişti importante pentru acvila ţipătoare mică;
- 190 de eruo/ha/an pentru varianta 9.2.2 - lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti importante pentru Aquila pomarina.
- Cea mai mare subvenţie pentru protejarea dropiei ajunge la 269 euro/ha/an, varianta 11.1.2 - lucrări manuale pe pajişti importante pentru dropie.
- Varianta 11.1.1 - conversia terenurilor arabile în pajişti - va aduce fermierului 255 de euro/ha/an. Zona de protecţie pentru dropie pe teren arabil va fi subvenţionată cu 100 de euro/ha/an.
- Pentru lucrările cu utilaje uşoare pe pajişti importante pentru dropie subvenţia va fi de 190 euro/ha/an, iar pentru lucrările efectuate cu utilaje grele, 169 euro/ha/an.
- Pentru refugiile ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de păsări comune asociate terenurilor agricole, subvenţia va fi de 92 euro/ha/an.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 6/211 (ediţia 1-14 aprilie 2018)

Vizualizat: 122 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?