Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Mai mult = mai bun. CARTOFUL: O producție de calitate înseamnă și resurse în plus

Publicat: 25 februarie 2021 - 13:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii știu că, astăzi, mai mult înseamnă mai bun, iar o recoltă de cartof de calitate presupune resurse în plus și aduce plusvaloare, dar se și vinde mai repede.

foto cartoful kwizda agro romania_b

Adaptabilitatea oricărui antreprenor la evoluția pieței înseamnă asumarea faptului că rata de profitabilitate depinde în primul rând de calitatea producției și abia după aceea de volumul obținut. Într-o piață concurențială, consumatorul s-a obișnuit să aleagă oferta cu cel mai bun raport calitate / preț, ceea ce înseamnă că își selectează loturile cu cel mai mare procentaj de tuberculi de categoria I.

 

Culturi sigure și tuberculi de categoria I


Pentru fermierii care vizează o tehnologie de cultură sigură, eficientă și curată, opțiunea avantajoasă este utilizarea unui produs natural, care, pe lângă creșterea producției calitative și cantitative la cartof, nu poluează chimic și nu lasă reziduuri în frunze sau tuberculi. Stimulatorul de creștere microbiologic Artis® WP îndeplinește toate aceste cerințe, datorită ingredientului activ reprezentat de ciuperca Arthrobotrys oligospora (NCAIM 153/2012, tulpina AO1, (5 m/m%) CFU/g: 5 x 10⁵ min.), care, odată încorporată în sol, proliferează, creând un mediu nefavorabil pentru organismele dăunătoare de genul viermilor sârmă (Agriotes spp.) și nematozilor Meloidogyne spp. Astfel, produsul reprezintă un valoros ajutor non-chimic în dezvoltarea plantelor și obținerea unei producții sporite cantitativ și de calitate mai bună, cu un procentaj ridicat de tuberculi de categoria I.

Motivația principală provine din faptul că ciuperca Arthrobotrys oligospora bine dezvoltată în sol poate crea condiții nefavorabile pentru nematozi, în condiții optime, prin rețeaua de hife pe care o dezvoltă în jurul rădăcinilor plantei de cultură. Cele mai bune efecte au fost observate în prima lună după aplicare, dar urmările benefice ale biostimulatorului Artis® WP au putut fi observate pe durata întregului ciclu de vegetație. Arthrobotrys oligospora facilitează absorbția de nutrienți minerali, cu urmări benefice asupra dezvoltării radiculare și a întregii plante, iar tuberculii au astfel o dezvoltare optimă.

 cartof radacina kwizda agro_b

ARTIS® WP crește profitabilitatea culturii de cartof


Conținutul de Arthrobotrys oligospora din produs este controlat foarte strict, ceea ce garantează numărul de spori activi și viabili și asigură o performanță foarte bună în utilizare, fără reziduuri.

La cartof, doza recomandată este 1,5-3 kg/ha, aplicată prin pulverizare înainte de semănat/plantat sau prin fertirigare. Activitatea maximă a ciupercii Arthrobotrys oligospora are loc atunci când temperatura solului este de 12-22°C, iar umiditatea solului este de 60-70%.

Produsul nu impune foarte multe exigențe în momentul utilizării, însă amestecul de tratare se prepară cu 24-36 ore înainte de aplicare, cu apă călduță, iar pH-ul apei trebuie să aibă valori de 4,5-8,0.

Produsul poate fi aplicat împreună cu insecticide, erbicide, fertilizanți, amelioratori de sol pe bază de bacterii, dar nu și cu fungicide, produse de dezinfecție a solului și produse pe bază de Trichoderma. Aceste restricții vin împreună cu recomandarea de a curăța foarte bine echipamentele de pulverizare, mai ales când prezintă urme de fungicide.

Pentru mai multe informații privind utilizarea acestui produs, contactați Reprezentanții de Vânzări Kwizda Agro Romania - Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA - www.kwizda-agro.ro

 

 

 

 

 

 

 

Vizualizat: 2333 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?