Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

MADR vrea liceele agricole

Publicat: 27 noiembrie 2017 - 23:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• transferul este blocat de lipsa finanţării

Transferul liceelor agricole din subordinea Ministerului Educaţiei în cea a Ministerului Agriculturii este dezbătut, din nou, în Parlament.

„Ministerul Agriculturii doreşte să ia în subordine liceele agricole, rămânând doar în coordonarea Ministerului Educaţiei. Printr-un grup de lucru comun, la amendamentele aduse în Parlament, am mai adăugat încă vreo 15 amendamente, astfel încât procesul de transferare să respecte atât legea educaţiei, cât şi celelalte reglementări în domeniu”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Petru Andea, la deschiderea anului universitar la USAMVB Timişoara.

Liceul agricol_b

O încercare eşuată, fără efecte!
Aceeaşi propunere, de a transfera liceele agricole în subordinea MADR, a fost făcută şi în 2015. În final, însă, aceasta s-a transormat într-o prevedere care nu este aplicată. Concret, prin Legea 118/2016, la articolul 31 din Legea educaţiei naţionale 1/2011, s-a introdus prevederea că „liceele cu profil agricol pot fi susţinute în ceea ce priveşte infrastructura, terenurile şi mijloacele de învăţământ şi de autorităţile locale şi de Ministerul Agriculturii” (alineatul 21).
Iniţiatorii actualului proiect pentru modificarea art.31 alin.(21 ) din Legea 1/2011 a eduacţiei naţionale, şase deputaţi şi un senator PSD, precizează, în expunerea de motive, că „Legea 1/2011 a educaţiei naţionale a fost completată prin Legea 118/2016, în sensul susţinerii învăţământului liceal cu profil agricol, dar textul nefiind imperativ şi precis, legea nu a produs şi nu produce efecte juridice.”
Principala problemă ar fi cea a finanţării, semnalată şi de Guvern şi de Consiliul Legislativ.

Mai multe probleme de finanţare
Punctul de vedere al Guvernului pentru propunerea legislativă anterioară, identică prezentei, a fost negativ. Executivul a motivat că „liceele agricole fac parte din filiera tehnologică şi sunt finanţate din bugetul de stat, precum şi din bugetele locale. Salariile cadrelor didactice din liceele agricole sunt asigurate de Ministerul Educaţiei, iar cheltuielile de administrare sunt asigurate de autorităţile locale. Trecerea acestor licee în subordinea MADR ar conduce la imposibilitatea finanţării lor prin bugetele locale, întrucât nu s-ar mai afla în subordinea autorităţilor locale”.
Mai mult, transferul ar afecta implementarea unor proiecte cu fonduri europene derulate de Ministerul Educaţiei, care ar putea, astfel, pierde bani.
În plus, MADR nu ar putea finanţa dotarea şi modernizarea liceelor agricole, chiar dacă ar avea bani pentru asta, deoarece a stabilit, prin PNDR 2020, că liceele agricole din mediul rural pot primi finanţare prin Submăsura 7.2 - Dezvoltarea de infrastructură de bază la scară mică prin intermediul administraţiilor comunale.
Cu toate acestea, noua propunere legislativă a primit, în iunie 2017, aviz favorabil de la Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor şi de la Consiliul Legislativ. Consiliul Economic şi Social a repins însă proiectul de lege. Unul dintre motive a fost că „este inoportună descentralizarea sistemului de învăţământ pe sectoare de activitate”.
16 octombrie 2017 era termenul constituţional pentru dezbatere finală şi vot asupra proiectului de lege care prevede transferul liceelor agricole în subordinea MADR.
Am încercat să aflăm de la ministrul Agriculturii, Petre Daea, ce soluţii de finanţare au fost propuse pentru a putea realiza acest transfer. Până la închiderea ediţiei, acesta nu a dorit să răspundă, motivând că este ocupat cu „altă treabă”.

ROMÂNIA A PIERDUT PESTE 200 DE LICEE AGRICOLE!
„Un tractorist lucrează astăzi ca pe o navă cosmică. Când intră într-un tractor sau combină de recoltat care lucrează sute de hectare pe zi fără probleme, realizezi că e nevoie de o altă formare profesională faţă de acum 20-30 de ani. Paradox naţional, însă. România este o ţară agrară, dar peste 200 de licee agricole au fost închise şi se vor mai închide.
În 1997, în România erau 238 de licee agricole. După 12 ani, în 2010, numărul lor scăzuse la 56. Aceste cifre nu pot fi invocate de nici o reformă şi nici o scuză de genul cererii scăzute din partea elevilor pentru acest domeniu al pregătirii agricole”, se arată în expunerea de motive a iniţiatorilor proiectului de lege care prevede transferul liceelor agricole în subordinea MADR.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 18/201 (editia 15-31 octombrie)

 

Vizualizat: 1087 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?