Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

MADR schimbă REGULILE pentru ÎNVERZIRE! APPR cere CLARIFICĂRI!

Publicat: 16 februarie 2018 - 02:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CONDIŢII NOI PENTRU SUBVENŢIILE APIA! Ministerul Agriculturii pregăteşte modificări la condiţiile de accesare a subvenţiilor acordate fermierilor români din bani europeni. Ce au cerut fermierii membri ai APPR!

Conducerea Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR), în numele fermierilor membri ai asociaţiei, solicită MADR „clarificări privind două subiecte de interes major” - Zonele de Interes Ecologic (ZIE) şi culturile fixatoare de azot:

I. Confirmarea coeficientului 1/1 pentru culturile fixatoare de azot (modificat de la 1/0,7), aşa cum este prevăzut în Regulamentul (UE) 2017/2393 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 decembrie 2017 - publicat în MO European în 29 decembrie 2017 şi care va fi transpus în modificarea Ordinului 619/2015, anexa 7, ce urmează a fi aprobat de MADR;

II. Confirmarea posibilităţii utilizării de către fermieri în aceste culturi a tuturor tipurilor de îngrăşăminte;

III. Utilizarea produselor de protecţia plantelor în aceste culturi (ZIE) este interzisă de la semănat până la recoltare. Ne este absolut necesară o confirmare a faptului că un tratament erbicid sau orice alt produs de protecţia plantelor înainte de semănat este permis fermierilor pe suprafeţele care vor fi ocupate cu aceste culturi, precizează APPR, într-o adresă transmisă către MADR pe 13 februarie 2018.

În completarea clarificărilor solicitate din partea MADR, APPR atrage, din nou, atenţia asupra propunerilor anterioare pe care Asociaţia le-a formulat oficial, în 2015 şi 2016, privind cultivarea, modalităţile de distrugere şi amestecurile de culturi din Zonele de Interes Ecologic. Concret, în februarie 2016, APPR semnala MADR următoarele chestiuni legate de condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească fermierii români pentru a primi plata pentru înverzire, prevăzute în Ordinul MADR 619/2015:

- Punctul 25 - Art 86/Al.6/Litera a/- 15 octombrie este un termen maxim care ar permite posibilitatea însămânţării culturilor secundare, nu 1 octombrie (un istoric pe ultimii 5 ani: toamne lungi şi secetoase);

- Punctul 26 - Art.86/Al. 6' - În situaţia în care nu se poate desfiinţa cultura până la data de 30 aprilie, este imposibil de făcut notificarea anterior acestei date. O notificare în termen de 5 zile lucrătoare după data limită până la care se poate desfiinţa cultura este un termen realizabil în practică.
De asemenea, perioada de semănat ar trebui să înceapă cu 1 iulie.
Aceleaşi comentarii pentru perioadele minime de menţinere a culturii ar trebui luate în considerare la Pachetul 4 de Agromediu - Culturi verzi.

- Un număr de 2 specii pentru amestecuri culturi secundare nu este satisfăcător pentru fermieri.
- Un număr de 1 sau mai multe specii (la alegere, conform unei scheme agreate) pentru amestecuri de culturi secundare este o soluţie tehnică viabilă pentru fermieri.

Teren_bPropunerile noastre nu au găsit răspuns în acel moment şi sperăm că, pe modelul altor ţări europene, acestea să fie posibile pentru fermieri. În acest moment avem 12 amestecuri posibile în România, în timp ce în Franţa există aproape 900 de amestecuri permise (amestecuri care conţin, de exemplu, plante care îngheaţă şi/sau pot fi distruse uşor mecanic de către agricultori).

Vom transmite, în acest sens, şi propunerea membrilor APPR pentru susţinerea unui sprijin suplimentar pentru cultura de mazăre furajeră.

România trebuie să adapteze aceste norme europene în spiritul legii şi nu doar inspirându-se din modele impuse de alte ţări. Ca membru cu drepturi depline în Cadrul Uniunii Europene, România poate şi trebuie să propună măsuri adaptate condiţiilor specifice, ţinând cont de caracteristicile pedo-climatice locale şi în beneficiul agricultorilor.

APPR, alături de partenerii CEPM şi COPA-COGECA, va susţine, din nou, în faţa organizaţiilor de mediu la Grupul de Dialog Civil pentru Plăţi Directe şi Înverzire, din 9 martie 2018 ,cât de importante sunt culturile fixatoare de azot şi faptul că interzicerea produselor de protecţia plantelor va avea un efect direct asupra scăderii suprafeţelor cu aceste culturi în Uniunea Europeană!, se mai arată în adresa transmisă către MADR, semnată de preşedintele APPR, Arnaud Perrein.

Pentru anul 2017, cuantumul Schemei de plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (plata pentru înverzire) a fost de 57,1745 euro/ha.

Vizualizat: 3039 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?