Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

LUXEMBURG, prima ţară din UE fără GLIFOSAT

Publicat: 04 martie 2020 - 10:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Luxemburgul va deveni prima ţară din Uniunea Europeană (UE) care va interzice glifosatul pe teritoriul său, până la sfârşitul anului 2020.

În Austria, utilizarea glifosatului ar fi trebuit interzisă la începutul anului 2020, însă guvernul s-a răzgândit în decembrie 2019, motivând un viciu de procedură.


Licenţa de utilizare a glifosatului în UE expiră la 15 decembrie 2022.


Până la 31 decembrie 2020, produsele pe bază de glifosat vor fi interzise pe teritoriul Luxemburgului, conform un acord guvernamental din 2018. Procesul are loc în trei etape: retragerea autorizaţiei de punere pe piaţă - de la 1 februarie, termen limită pentru vânzarea stocurilor - 30 iunie şi o perioadă de graţie pentru utilizarea produselor până la 31 decembrie 2020.

Compensaţii în bani

Anul trecut, guvernul luxemburghez a instituit un sistem de compensaţii pentru fermele care au renunţat voluntar la utilizarea glifosatului din anul de cultură 2019/2020, cu sume de la 30 euro/ha pentru culturi arabile, 50 euro/ha pentru podgorii şi 100 euro/ha pentru livezi. Cel mai mare utilizator de glifosat din Luxemburg este societatea de căi ferate, care foloseşte erbicidul pentru controlul buruienilor din reţeaua feroviară.
Luxemburg, o ţară foarte mică, are puţin peste 2.000 de ferme. Peste 1.300 de ferme sunt specializate în creşterea animalelor pe păşuni. Suprafaţa arabilă a ţării este de aproape 63.000 ha, iar 67.000 ha sunt acoperite de pajişti permanente.


Articol publicat în revista Ferma nr. 2/251 (ediţia 1-14 februarie 2020)

Vizualizat: 450 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?