Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

LUXEMBURG, prima ţară din UE fără GLIFOSAT

Publicat: 04 martie 2020 - 10:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Luxemburgul va deveni prima ţară din Uniunea Europeană (UE) care va interzice glifosatul pe teritoriul său, până la sfârşitul anului 2020.

În Austria, utilizarea glifosatului ar fi trebuit interzisă la începutul anului 2020, însă guvernul s-a răzgândit în decembrie 2019, motivând un viciu de procedură.


Licenţa de utilizare a glifosatului în UE expiră la 15 decembrie 2022.


Până la 31 decembrie 2020, produsele pe bază de glifosat vor fi interzise pe teritoriul Luxemburgului, conform un acord guvernamental din 2018. Procesul are loc în trei etape: retragerea autorizaţiei de punere pe piaţă - de la 1 februarie, termen limită pentru vânzarea stocurilor - 30 iunie şi o perioadă de graţie pentru utilizarea produselor până la 31 decembrie 2020.

Compensaţii în bani

Anul trecut, guvernul luxemburghez a instituit un sistem de compensaţii pentru fermele care au renunţat voluntar la utilizarea glifosatului din anul de cultură 2019/2020, cu sume de la 30 euro/ha pentru culturi arabile, 50 euro/ha pentru podgorii şi 100 euro/ha pentru livezi. Cel mai mare utilizator de glifosat din Luxemburg este societatea de căi ferate, care foloseşte erbicidul pentru controlul buruienilor din reţeaua feroviară.
Luxemburg, o ţară foarte mică, are puţin peste 2.000 de ferme. Peste 1.300 de ferme sunt specializate în creşterea animalelor pe păşuni. Suprafaţa arabilă a ţării este de aproape 63.000 ha, iar 67.000 ha sunt acoperite de pajişti permanente.


Articol publicat în revista Ferma nr. 2/251 (ediţia 1-14 februarie 2020)

Vizualizat: 575 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?