Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

LUXEMBURG, prima ţară din UE fără GLIFOSAT

Publicat: 04 martie 2020 - 10:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Luxemburgul va deveni prima ţară din Uniunea Europeană (UE) care va interzice glifosatul pe teritoriul său, până la sfârşitul anului 2020.

În Austria, utilizarea glifosatului ar fi trebuit interzisă la începutul anului 2020, însă guvernul s-a răzgândit în decembrie 2019, motivând un viciu de procedură.


Licenţa de utilizare a glifosatului în UE expiră la 15 decembrie 2022.


Până la 31 decembrie 2020, produsele pe bază de glifosat vor fi interzise pe teritoriul Luxemburgului, conform un acord guvernamental din 2018. Procesul are loc în trei etape: retragerea autorizaţiei de punere pe piaţă - de la 1 februarie, termen limită pentru vânzarea stocurilor - 30 iunie şi o perioadă de graţie pentru utilizarea produselor până la 31 decembrie 2020.

Compensaţii în bani

Anul trecut, guvernul luxemburghez a instituit un sistem de compensaţii pentru fermele care au renunţat voluntar la utilizarea glifosatului din anul de cultură 2019/2020, cu sume de la 30 euro/ha pentru culturi arabile, 50 euro/ha pentru podgorii şi 100 euro/ha pentru livezi. Cel mai mare utilizator de glifosat din Luxemburg este societatea de căi ferate, care foloseşte erbicidul pentru controlul buruienilor din reţeaua feroviară.
Luxemburg, o ţară foarte mică, are puţin peste 2.000 de ferme. Peste 1.300 de ferme sunt specializate în creşterea animalelor pe păşuni. Suprafaţa arabilă a ţării este de aproape 63.000 ha, iar 67.000 ha sunt acoperite de pajişti permanente.


Articol publicat în revista Ferma nr. 2/251 (ediţia 1-14 februarie 2020)

Vizualizat: 660 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?