Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Luna mai e pe final. Am scăpat de Rățișoara porumbului?

Publicat: 25 mai 2022 - 16:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În mod normal, cel mai ridicat atac al rățișoarei porumbului are loc în ultima decadă a lunii aprilie și primele două decade ale lunii mai. Dar nu scăpăm de atac nici mai târziu...  

Ca de obicei, la început de primăvară, intrăm într-o frenezie a semănatului timpuriu al porumbului, chiar extratimpuriu. Ca urmare a creșterii temperaturilor din februarie și martie, epoca de semănat s-a decalat, în unele cazuri, și cu o lună!

 ratisoara f 1_b

Rățișoara purmbului (Tanymecus dilaticollis) la suprafața solului (INCDA Fundulea, 14 aprilie, 2022)

Natura bate logica la semănat


Logica este una corectă, cu cât semănăm mai timpuriu porumbul, cu atât avem șanse să evităm arșița și seceta în momentul înflorii și polenizării. Însă Natura ne-a demonstrat încă o dată că mai avem multe de învățat de la ea! Asta dacă vrem să învățăm lecțiile care ni le oferă, gratis.

Practic, în sud, sud-est sau sud-vest, unii fermieri au semănat porumbul încă din ultima decadă a lunii martie. În ultima săptămână din prima lună a primăverii calendaristice, temperaturile au depășit 20 de grade Celsius, în zonele mai sus amintite. Adică, la sfârșit de martie am avut o vreme de sfârșit de aprilie sau început de mai!

 ratisoara f 2_b

 Atac al rățișoarei porbumbului la plăntuțele de porumb, la o zi după răsărire (INCDA Fundulea, 15 mai, 2021)

Le-a cam pierit zâmbetul...


Prin urmare, o parte din fermieri au ieșit la semănatul extratimpuriu al porumbului. Unii dintre ei au făcut „aroganțe” pe Facebook, râzând și făcând mișto de toți și de toate, lăudându-se ce tare sunt ei și ce „ignoranți” sunt ceilalți, care au decis să mai aștepte un pic cu semănatul.

Ei bine, acum (pe 19 aprilie, n.a.), cei care se lăudau pe Facebook se uită la termometre „ca la butelie” și se întreabă de ce în a doua jumătate a lunii aprilie temperatura maximă diurnă este mai scăzută decât minimele înregistrate în ultimele zile ale lui martie? Cât despre minimă... în multe zone, aceasta se apropie de zero grade Celsius.

 

Nu te pui cu Mama Natură!


Oricâtă tehnologie performantă am avea, indiferent de ce hibrizi cu toleranță la temperaturi scăzute am folosi la semănatul extratimpuriu al porumbului, mai avem încă multe de învățat de la Mama Natură. Aceasta ne-a demonstrat și în acest an că, așa cum temperaturile pot să fie cu mult mai ridicate decât în mod normal (inclusiv în februarie), în același timp pot să fie cu mult mai scăzute decât în mod normal (chiar și cu 15 grade Celsius abatere negativă sau mai mult) în a doua parte a lui aprilie sau început de mai!

 ratisoara f 3_b

Rățișoara porumbului în cornetul plăntuței de porumb (INCDA Fundulea, 15 mai, 2021)

Între timp, ce fac insectele?


Insectele, inclusiv rățișoara porumbului (Tanymecus dilaticollis), atunci când este vreme rece, se ascund, fie în crăpăturile solului, fie sub bulgării de pământ, fie la baza buruienilor, fie la marginea culturilor de grâu sau orz. Când vremea se încălzește, ies să se hrănească.

Și acum, revenind la semănatul extratimpuriu. Te scapă de atac? Depinde atât de evoluția tinerelor plante de porumb cât și de evoluția insectelor, favorizate sau nu de temperaturi şi apoi, de umiditate.

 

Atacuri se pot înregistra şi la final de mai!


Dar, în cazul în care, din varii motive, se seamănă mai târziu sau plantele au răsărit după jumătatea lunii mai? În acest caz, porumbul mai este atacat? Răspunsul este același: depinde! Au existat ani când atacul a fost mai puternic în ultima decadă a lunii mai. În prima parte a lunii a fost mai frig, insectele fiind mai puțin active iar apoi, odată cu încălzirea vremii, insectele au început să se hrănească.

1. Dacă în momentul când insectele au redevenit foarte active, în ultima decadă a lui mai, plantele de porumb erau în fazele de sensibilitate maximă față de atacul rățișoarei (de la răsărit la faza de patru frunze), iar semințele nu au fost tratate, atunci pagubele au fost ridicate.

2. Dacă atacul a avut loc când plantele erau în faze mai avansate de dezvoltare, atunci insectele au ros doar marginea limbului foliar, plantele au scăpat, dar insectele s-au hrănit și au depus ponta în sol, iar când au apărut larvele, acestea au avut o cantitate mare de rădăcini de porumb cu care s-au hrănit, fără însă a produce pagube.

 

Atenţie la valurile de frig!


Semănatul cât mai timpuriu al porumbului este o măsură bună, dar trebuie să avem grijă la valurile de frig. Prin urmare, cel mai bun „scut” de apărare al porumbului, aflat la început de drum, indiferent de data semănatului, este tratamentul semințelor cu unul din insecticidele pentru care s-a dat autorizare temporară și în primăvara acestui an. Nu se știe însă dacă aceste autorizări temporare vor mai fi și în următorii ani.

 ratisoara f 4_b

Plantă de pourumb aflată într-un stadiu avansat de dezvoltare, atacată de rățișoara porumbului (INCDA Fundulea, 21 mai, 2021)

"Aroganţele" n-au efect în combaterea dăunătorilor!


Ceea ce știm sigur este că vremea va fi din ce în ce mai imprevizibilă și, odată cu ea, și atacul insectelor dăunătoare culturii porumbului. Tocmai de aceea, „aroganțele” pe care le-am văzut, în unele cazuri, pe Facebook, nu au nici un efect în combaterea insectelor dăunătoare și scăderea rezervei biologice a acestora, de la un an la altul.

 

ATACUL LA RĂDĂCINĂ NU PRODUCE PAGUBE


Atacul produs de larvele rățișoarei la rădăcinile porumbului nu are niciun impact economic, din simplu motiv că sistemul radicular al porumbului este deja dezvoltat în momentul în care larvele încep să se hrănească.

Aşadar, o situație diametral opusă comparativ cu atacul „verișorilor” rățișoarei și anume, viermele vestic al rădăcinilor porumbului (Diabrotica virgifera).

ratisoara f impact_b

LA ÎNCEPUT AU FOST INSECTELE

Dacă Tanymecus ar avea acces la Facebook, ar pune multe iconițe la „aroganțe”, din alea cu multe râsete. Insectele sunt pe această Planetă cu mult timp înainte să apară oamenii. Dacă ar putea vorbi ne-ar putea spune că au trecut prin mai multe încercări care le-au făcut să evolueze și să facă față provocărilor. Inclusiv noi, cu diferite metode de combatere, le ajutăm, fără să vrem, să evolueze!

Fermierii se întreabă dacă se pot elabora prognoze privind atacul răţişoarei porumbului (Tanymecus dilaticollis). Află răspunsul!

ATACUL DE RĂŢIŞOARĂ ŞI EPOCA DE SEMĂNAT

În final, rămâne întrebarea, epoca de semănat are o importanță în limitarea atacului rățișoarei porumbului? Teoretic da, practic nu prea! În condiții climatice normale, se știa clar că semănatul extratimpuriu al porumbului, precum și semănatul mai tardiv, ne pot ajuta să scăpăm de atac. Însă condițiile climatice nu mai sunt cele normale, fapt pe care îl puteți constata și în aceste zile, prin urmare epoca de semănat la porumb este o loterie.

un articol de

EMIL GEORGESCU

INCDA Fundulea

Vizualizat: 1043 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?