Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Luna lui cuptor coace rodul culturilor de câmp

Publicat: 31 iulie 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Luna iulie încheie recoltarea la cereale în aproape toate zonele de cultură ale ţării. Dar cu ce rezultate?
Ploile căzute în ultima decadă a lunii iunie, însoţite în unele zone de grindină şi de vânt puternic, au pricinuit destule pagube

Click pe poza pentru galerie!

Perspectiva recoltelor la culturile de primăvară este umbrită de prognoza de secetă excesivă din luna iulie, perioadă în care aceste specii de cultură parcurg fazele de vegetaţie cele mai critice privind necesarul de apă.

La grâu, recoltarea se face cu multă dificultate, cuantumul pierderilor fiind proporţional cu gradul de calamitate. Nivelul şi calitatea recoltelor a plusat acolo unde s-a intrat la recoltare imediat ce umiditatea boabelor a ajuns sub 17-18% sau unde recoltarea s-a făcut într-un singur sens, adică în inversul direcţiei de cădere a plantelor. Recolta optimă depinde şi de performanţele combinelor şi de gradul de calificare a personalului care efectuează lucrarea.

Pe lângă inundarea şi culcarea lanulului, excesul de precipitaţii de la finele lunii iunie a atras după sine şi deprecierea calităţii boabelor prin intensificarea atacului de boli şi prin încolţirea în spic la unele soiuri.

În toate zonele de cultură, bătălia punerii la adăpost a pâinii trebuie să se desfăşoare cu întreaga capacitate de care dispune fiecare fermier. Imediat după recoltare, boabele se usucă până la umiditatea de 14%. Multă atenţie trebuie acordată loturilor semincere, care se recoltează la maturitatea deplină a boabelor, apoi trebuie supuse imediat proceselor de condiţionare şi de uscare.

 

Campania de recoltare continuă

Triticalele cultivate pentru boabe se recoltează la începutul coacerii depline a boabelor, înainte ca umiditatea acestora să scadă sub 16%. Recoltarea peste această fază se soldează cu pierderi ca urmare a sensibilităţii la scuturare şi la încolţirea boabelor.
Atenţie trebuie acordată reglării corecte a combinei, deoarece boabele sunt sensibile la fisurare.

Recoltarea secarei se face cu circa 10-12 zile mai timpuriu decât la grâu. La secară nu există pericolul încolţirii boabelor în spic, deoarece repausul germinativ la această specie este mai lung decât la grâu.

Recoltarea se face când umiditatea boabelor scade sub 15%. Dacă se recoltează mai timpuriu, se obţin boabe zbârcite, iar dacă se întârzie, pericolul de scuturare este mare din cauza boabelor care sunt protejate de palee doar pe 2/3 din lungime.

Datorită înălţimii mai mari a taliei plantelor, uneori se impune a lucra cu o lăţime mai mică a brazdei şi lăsarea unei înălţimi mai mari a miriştei.

Recoltarea leguminoaselor pentru boabe (mazăre, linte şi năut) este cea mai dificilă lucrare din tehnologia de cultivare a acestor plante, din cauza: coacerii eşalonate a boabelor şi a păstăilor, dehiscenţei păstăilor, scuturării uşoare a boabelor, spargerii boabelor la treierat şi portului culcat al tulpinilor la maturitate.

• La mazăre, soiurile de tip afila - tulpinile rămân erecte la maturitate - permit recoltarea directă din lan cu combina. La celelalte soiuri, momentul optim de recoltare coincide cu îngălbenirea plantelor şi a peste 75% din păstăi. După recoltare, umiditatea boabelor se reduce sub 14%, iar după condiţionare, boabele se tratează, prin gazare, împotriva atacului de gărgăriţă, lucrare care trebuie efectuată cu respectarea normelor de protecţie a muncii.

• La linte, eşalonarea coacerii este mai mică decât la mazăre. Recoltarea se execută când păstăile din treimea inferioară a plantei sunt galbene, când seminţele sunt tari, iar păstăile de la mijloc sunt galbene cu seminţe încă verzi.
Recoltarea cu pierderi mici se face în două etape: în prima etapă se procedează la tăierea plantelor cu cositori, după care urmează uscarea în poloage şi treierarea direct din câmp cu combina.

• La năut, recoltarea este facilă datorită coacerii uniforme, portului erect al plantelor şi  indehiscenţei păstăilor. În aceste condiţii, recoltarea se execută direct din lan, cu combina şi cu echipamentul de recoltare folosit la cerealele păioase.


Pregătirea terenului pentru producţiile anului 2014

Eliberarea terenului şi prelucrarea solului (scarificare, arături de vară) sunt lucrări importante pentru culturile care urmează a se semăna.

Sub brazdă, odată cu efectuarea lucrărilor solului, se introduc îngrăşămintele cu fosfor şi cele cu potasiu pentru cultura viitoare, deoarece aceşti fertilizanţi au un grad de solubilitate redus. În funcţie de planta care urmează, doza de îngrăşăminte cu fosfor variază între 60 şi 80 kg s.a./ha, iar doza de îngrăşăminte cu potasiu variază între 40 şi 100 kg.s.a./ha. Pe terenurile unde în acest an agricol s-au aplicat îngrăşăminte organice, nivelul dozelor de îngrăşăminte cu fosfor şi cu potasiu va fi cel minim.

Pe solurile acide din zonele colinare, pe lângă îngrăşăminte, se vor aplica şi 2-4 tone/ha amendamente cu calciu, care prin neutralizarea acidităţii, însănătoşesc aceste soluri, reduc toxicitatea ionilor de fier şi de aluminiu şi măresc gradul de valorificare a îngrăşămintelor chimice aplicate.

Cu cât aceste lucrări se execută mai devreme, în special pentru culturile care se vor semăna în toamnă, patul germinativ se va putea pregăti în mai bune condiţii, răsărirea pe aceste suprafeţe va fi mai uniformă şi rezistenţa plantelor la iernare, mai bună.


Irigaţiile sunt viitorul în cultura mare

Luna iulie este prognozată de meteorologi a fi deosebit de caldă şi de secetoasă. Acum, culturile cu recoltare în toamnă (porumb, soia, floarea soarelui, sfeclă de zahăr ş.a.) parcurg faze de vegetaţie deosebit de importante, hotărâtoare pentru nivelul recoltei viitoare, faze considerate critice, deoarece trebuie asigurată apa. Ca atare, cu tot preţul ridicat al acestei lucrări, investiţiile se vor regăsi sub forma beneficiilor la momentul recoltării. În consecinţă, întreaga reţea de irigaţii trebuie folosită cu raţional şi, deci, eficient.

 

ŞTIAŢI CĂ...

Încolţirea boabelor de grâu în spic, în verile ploioase, este cauzată de repausul germinativ scurt la unele soiuri, determinat de:
- tegumentul seminal prea subţire;
- prezenţa unor substanţe care reduc la minim activitatea enzimatică din bob.
Consecinţele fenomenului sunt deprecierea calităţii de panificaţie a boabelor.


NU ARDEŢI MIRIŞTILE!

Arderea miriştilor este pedepsită prin lege şi dăunează pământului şi mediului. Cei care practică această metodă de eliberare a parcelelor, crezând că este mai „economică”, deoarece distruge dăunătorii şi bolile, nu se gândesc că temperatura ridicată a miriştei aprinse distruge milioanele de microorganisme care trăiesc în fiecare gram de sol, microorganisme care lucrează în mod gratuit la sporirea fertilităţii solului şi, prin aceasta, la creşterea recoltelor agricole. În acelaşi timp, extinderea focului poate deveni imprevizibilă şi să cuprindă parcelele vecine, punând în pericol şi traficul rutier prin perdeaua de fum degajată.

Vizualizat: 794 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?