Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Luna lui Brumărel închide sezonul de recoltat

Publicat: 03 noiembrie 2017 - 16:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Condiţiile climatice din perioada de semănat a culturilor de toamnă sunt prognozate a fi favorabile pentru încadrarea în perioadele optime de semănat şi pentru amplasarea bună în rotaţie, plantele premergătoare ajungând mai devreme la recoltare, ceea ce permite efectuarea în bune condiţii a patului germinativ. 

În majoritatea zonelor, lucrările mecanice s-au efectuat mai uşor, cu un consum de carburant mai mic.

Porumb_b

Semănaţi prioritar speciile de toamnă sensibile la îngheţ
• Orzul şi orzoaica de toamnă trebuie semănate până cel târziu în primele zile ale lunii octombrie, deoarece aceste specii au o rezistenţă mai scăzută la iernare. Pierderile prin îngheţ, în funcţie de soiul cultivat, încep de la -10oC la -15oC şi devin foarte mari dacă temperaturile scăzute apar după o perioadă umedă şi mai caldă. Sensibilitatea la îngheţ creşte în condiţiile în care conţinutul de apă din ţesuturi este ridicat, iar conţinutul de zahăr este mai scăzut.
Atenţionăm cultivatorii de orzoaică pentu bere că extinderea culturii trebuie să se facă în climatele mai umede şi cu temperaturi mai moderate, condiţii în care se acumulează mult amidon şi mai puţină proteină.
• Triticalele se extind pe suprafeţe tot mai mari, cu precădere în zona periferică grâului, în regiunile submontane, colinare şi de podiş limitrofe acestora, din Oltenia, Muntenia, Moldova şi Transilvania şi pe suprafeţe mult mai restrânse în Câmpia Română, Dobrogea, Câmpia Banatului, estul Moldovei şi centrul Podişului Transilvaniei. Semănatul acestei culturi trebuie încheiat până la 10 octombrie (intreval la care s-au obţinut cele mai mari recolte). Semănatul după 15 octombrie a influenţat negativ recolta. Cercetările de până acum au arătat că nu este bine să se depăşească la semănat densitatea de 500 boabe germinabile/mp, densităţile mai mari influenţează negativ dezvoltarea unor caractere cantitative şi măresc sensibilitatea plantelor la cădere şi la boli.

Densitatea de semănat şi capacitatea de înfrăţire a grâului
Fertilizarea înainte de semănat, odată cu pregătirea terenului, va avea în vedere încorporarea în sol a întregii cantităţi de îngrăşăminte greu solubile, cu fosfor şi potasiu, şi o treime din doza de azot. Dozele pot fi calculate economic numai pe baza analizelor agrochimice de sol.
Despre lucrările solului şi metoda cea mai potrivită, desigur şi în funcţie de dotarea cu maşini a fermei, am scris în numărul anterior al revistei.
Densitatea culturii practicată de fermieri este prezentată diferit în revistele de specialitate. Unii fermieri cunoscuţi spun că au rezultate foarte bune în activitate la densitatea de semănat cuprinsă între 500 şi 800 boabe germinabile la mp, în timp ce alţii au obţinut rezultate foarte bune cu densităţi mult mai mici, sub 400 boabe germinabile la mp. Pentru a nu greşi, este necesar să precizăm următoarele: densitatea depinde de soiul cultivat, respectiv de capacitatea de înfrăţire totală, dar în mod deosebit de înfrăţirea productivă, respectiv numărul de fraţi fertili pe care-l au genetic soiurile şi, desigur, de condiţiile tehnologice necesare pentru ca aceşti fraţi să fie fertili. Mai exact, soiurile intensive au capacitatea de înfrăţire redusă şi trebuie compensat prin numărul de boabe semănate pentru a ajunge la recoltare la 700-800 de spice.

Ultimele recolte ale lui 2017
Abaterile mari de la valorile mediilor multianuale privind temperaturile din lunile de vară, cu precădere în sud-estul, sudul şi vestul ţării, cât şi precipitaţiile lunare sub normele climatologice au grăbit ajungerea la maturitate a culturilor şi au diminuat recoltele în culturile neirigate.
• La porumb, cei doi indici ce caracterizează fiecare hibrid, respectiv „precocitatea” şi ”maturitatea” sunt mult modificaţi. Temperaturile de 30-35oC au determinat un decalaj mare între data apariţiei celor două inflorescenţe, au redus viabilitatea polenului şi germinaţia acestuia pe stigmate şi au generat fenomenul de şiştăvire a boabelor, ceea ce explică scăderea recoltelor.
• Recoltarea sorgului pentru boabe este uşurată de cantitatea mai redusă de biomasă; producţia de boabe se anunţă bună, dată fiind rezistenţa la arşiţă şi la secetă a acestei plante.
• Recoltarea devreme a soiei permite folosirea ca premergătoare pentru grâu şi a soiurilor tardive.
• Cartoful destinat păstrării îndelungate trebuie recoltat înainte de scăderea temperaturii solului sub 10oC (temperatura aerului 12-14oC). Astfel, se previne atât rănirea a tuberculilor la recoltare, cât şi pierderea turgescenţei acestora. Indiferent de metoda de recoltare, tuberculii chiar dacă au procesul de suberificare încheiat, sunt destul de sensibili la loviturile cauzate de recoltare, transport şi sortare, fapt ce îngreunează păstrarea. Perioada de păstrare este lungă, de 2-9 luni, conţinutul tuberculilor în apă depăşeşte 75%, sensibilitatea la boli e mare; iată de ce trebuie acordată toată atenţia recoltării.
• Recoltarea sfeclei de zahăr se face când planta a ajuns la maturitatea tehnologică, rădăcinile au conţinutul cel mai ridicat de zahăr. Calendaristic, maturitatea sfeclei se înregistrează la mijlocul lunii septembrie, în sudul ţării, şi în prima decadă a lunii octombrie, în zona mai rece din nordul ţării. Recoltarea se face în prezent cu combina, care execută dislocarea şi decoletarea rădăcinilor. Fabricile de zahăr, puţine din câte au fost cândva, emit pe baza observaţiilor proprii, graficul de recoltare pentru fiecare fermă.

Controlul culturilor răsărite şi în curs de răsărire
Controlul culturilor răsărite se face prin parcurgerea fiecărei parcele, pe ambele diagonale, prilej cu care se fac observaţii privind: numărul de plante la mp; numărul de fire la mp; adâncimea nodului de înfrăţire - mm şi gradul de înfrăţire. Aceste determinări se vor repeta şi la data intrării în iarnă, şi la desprimăvărare, pentru a stabili rezistenţa soiului cultivat.

Verificarea produselor depozitate se face continuu, pe toată adâncimea vracului, făcându-se observaţii referitoare la temperatura produsului, umiditatea boabelor şi gradul de infestare cu boli şi dăunători, pentru a depista eventualele cuiburi calde şi pentru luarea măsurilor care se impun. Frecvenţa acestor determinări este stabilită în funcţie de produs, de tipul depozitului, de grosimea vracului, de modul de depozitare ş.a.
În paralel cu aceste lucrări, în cursul acestei luni se execută: eliberarea terenului pentru culturile de primăvară, fertilizarea de bază, aplicarea amendamentelor cu calciu în zona solurilor acide şi lucrările solului în varianta de lucru impusă de condiţiile de sol, umiditate şi de dotare tehnică.

 Deep-Plougho117

ŞTIAŢI CĂ...
• Rezistenţa la iernare a grâului semănat târziu scade, până la compromitere, din cauza neparcurgerii de către plante a procesului de călire, a înrădăcinării slabe şi a neformării nodului de înfrăţire;
• Culturile de grâu de toamnă semănate târziu au rezistenţă mică la secetă, valorifică slab elementele nutritive, au o mică intensitate a acumulării substanţei uscate, se întârzie perioada de vegetaţie, expunând plantele la seceta atmosferică şi, în final, scăzând greutatea boabelor;
• Semănatul prea devreme are efecte negative în toamnele călduroase, plantele sunt atacate de afide, de muştele cerealelor, făinare, rugini etc. Plantele care cresc prea mult în toamnă devin sensibile la iernare, se îmburuienează din toamnă cultura, temperaturile ridicate produc tulburări fiziologice în plante, determinând în primăvară îngălbenirea şi pieirea lor. Plantele semănate devreme sunt predispuse căderii.
Stimaţi fauritori de pâine, recolte mari obţineţi semănând sămânţă din soiuri adaptate zonei, tratând sămânţa înainte de semănat, semănând la vreme şi respectând tehnologia specifică soiului!


Articol publicat in revista Ferma nr. 17 (200) (1-15 octombrie 2017)

Vizualizat: 336 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?