Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lună decisivă pentru însămânţările de primăvară

Publicat: 07 aprilie 2017 - 12:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Aprilie este o lună importantă în cultura mare, deoarece acum se seamănă cel puţin jumătate din suprafaţa arabilă a ţării.

Pregătirea terenului pentru semănatul culturilor din epoca a II-a este punctul de plecare pentru noua recoltă, în care îşi pun speranţele agricultorii. Această verigă tehnologică nu constă doar în mărunţirea terenului, combaterea buruienilor, încorporarea îngrăşămintelor şi a erbicidelor preemergente, ci e o lucrare decisivă. În ţările cu agricultură avansată, se impune tot mai mult necesitatea schimbării sistemului convenţional de lucru, pentru a proteja solul.

borceanu2a1Click pe poza pentru galerie!

Semănatul culturilor din epoca a II-a
• Floarea-soarelui. În numerele anterioare ale revistei am prezentat aspecte legate de amplasarea culturii, insistând asupra plantelor după care nu se poate semăna şi recomandând evitarea revenirii pe acelaşi teren mai devreme de 5-6 ani, din cauza bolilor (Sclerotinia sclerotiorum, Phomopsis helianti) şi a infestării cu buruiana parazită lupoaie.
Asigurarea necesarului de azot, fosfor şi potasiu se face fie prin aplicarea la pregătirea patului germinativ, fie odată cu semănatul, localizat, pentru a asigura condiţiile unei bune înrădăcinări şi creşterii viguroase a plantelor. În varianta administrării localizate, odată cu semănatul se aplică doze reduse, de 5-8 kg/ha azot şi 10-15 kg/ha fosfor, de-a lungul rândurilor, lateral, la 4-5 cm de sămânţă şi sub adâncimea de semănat.
Semănatul începe când în sol, la adâncimea de semănat, se înregistrează 7oC (în zonele din sudul şi vestul ţării, la sfârşitul lunii martie) şi se încheie la sfârşitul decadei a doua din aprilie.
Hibridul ales trebuie să fie rezistent la mană şi la putregai cenuşiu, tolerant la Phomopsis helianti, să aibe o bună rezistenţă la secetă şi la frângere şi să prezinte toleranţă la lupoaie. Grupa de precocitate a hibridului trebuie să fie aleasă în funcţie de particularităţile climatice ale zonei, evitând ca perioada de înflorire să coincidă cu seceta din vară. Sămânţa trebuie să fie mare, cu MMB peste 80 g, şi obligatoriu tratată contra bolilor menţionate anterior.
Densitatea la recoltare, în funcţie de hibrid şi de zonă, variază între 40 şi 50 mii plante/ha în cultură neirigată şi 50-60 mii plante/ha la irigat. Pentru a asigura la recoltare aceste densităţi, la semănat se măreşte cantitatea de sămânţă cu 10-15%. Necesarul de sămânţă este de 4-5,5 kg/ha. Distanţa între rânduri este de 70 cm, iar adâncimea de semănat, în funcţie de textura solului, este de 4-7 cm.
• Semănatul porumbului. În România, porumbul deţine cea mai mare pondere din suprafaţa cultivată, fiind prezent în toate zonele de câmpie şi colinare.
Numărul de hibrizi prezenţi în cultură şi recomandaţi de firmele producătoare de sămânţă depăşeşte cu mult cifra de o sută şi aparţin tuturor grupelor de precocitate, de la extratimpurii şi până la foarte târzii, respectiv cu perioada de vegetaţie între 110 şi peste 150 de zile. Însă trebuie acordată mare atenţie la alegerea hibrizilor: să aparţină grupei FAO corespunzătoare zonei şi să ajungă la maturitate. Atenţie trebuie acordată rezistenţei la secetă, să piardă rapid apa la maturitate, să aibă rezistenţă bună la frângere şi la cădere şi rezistenţă foarte bună la principalele boli. La alegerea hibrizilor trebuie avută în vedere şi starea de fertilitate a solului, posibilităţile de fertilizare şi de asigurare a necesarului de apă etc.
Aplicarea localizată a îngrăşămintelor la semănat este generalizată în SUA, indiferent de condiţiile de sol şi de climă în care se cultivă. La noi, pentru fertilizarea localizată sunt recomandate îngrăşămintele complexe, bine granulate, cu raportul NPK de 1:2-1:3, 1:2:1 sau chiar 1:3:1. Cantitatea de îngrăşământ (substanţă brută) este de 100 -150 kg/ha. Succesul fertilizării starter se datorează faptului că, în faza timpurie, plantele de porumb necesită o concentraţie mai mare de elemente nutritive, în special fosfor, faţă de etapa următoare.
Densitatea lanului reprezintă veriga tehnologică principală. Producătorii de hibrizi, pe baza experienţelor proprii, precizează şi numărul de boabe la semănat. În principiu, în condiţii obişnuite de cultură, la hibrizii foarte timpurii se recomandă 85-90 mii plante/ha, la cei timpurii 75-80 mii plante/ha, la semitimpurii 70-75 mii plante/ha, iar la hibrizii semitârzii şi târzii 60 -65 mii plante/ha.
Perioada de semănat este atunci când la adâncimea de semănat temperatura este de 8-10oC (1-20 aprilie în zonele de câmpie şi 15-30 aprilie în zonele colinare).
Distanţa între rânduri este de 70 cm. Adâncimea de semănat este de 5-6 cm pe solurile mai grele şi de 6-8 cm pe solurile uşoare. În situaţii extreme, când solul este uscat, adâncimea de semănat poate ajunge la 10-11 cm. Nu trebuie exagerat cu adâncimea de semănat, deoarece se întârzie răsărirea. Pentru stabilitatea recoltei, e bine să se cultive 2-4 hibrizi, cu perioade diferite de vegetaţie.
• Soia este una din cele mai importante culturi pentru alimentaţia oamenilor, animalelor şi în diferite industrii, fiind denumită „planta minune cu peste o mie de utilizări”. În România, suprafaţa cultivată s-a diminuat, de la circa 400 mii ha în 1987, la numai vreo 65 mii ha în 2013. Soiurile modificate genetic sunt folosite în toate ţările mari cultivatoare de pe alte continente. Din considerente fără bază ştiinţifică demonstrată, la noi nu sunt acceptate, dar putem importa şroturi din soiuri modificate genetic din ţările mari cultivatoare.
Perioada de semănat a soiei este aceeaşi cu cea a porumbului, între 10 şi 30 aprilie. Semănatul în luna mai diminuează recolta. Tratarea seminţelor înainte de semănat cu biopreparatul Nitragin este eficientă, folosind 4 doze pentru sămânţă/hectar.
Distanţa între rânduri este de 50 cm şi se poate diminua în cazul semănatului în rânduri apropiate la 25 cm sau 37,5 cm. Densitatea plantelor la recoltare trebuie să fie de 40-45 pl/mp la neirigat şi 50-55 pl/mp la irigat. Adâncimea de semănat este de 3-4 cm.
• Semănatul fasolei pentru boabe începe în ultima parte a lunii aprilie şi începutul lunii mai, deoarece este sensibilă la temperaturile scăzute; brumele târzii distrug plantele abia răsărite. În ziua semănatului sămânţa se tratează cu Nitragin pentru fasole, sau Nitraginul se poate aplica şi concomitent cu semănatul. Lucrarea de încorporare în sol se realizează la temperatura de 8oC, evitând înflorirea în perioada secetei, ceea ce determină avortarea masivă a florilor.
Desimea de semănat este de 50-55 boabe germinabile/mp în condiţii de irigare şi 40-45 boabe germinabile/mp la neirigat. Semănatul se face la 50 cm între rânduri şi la adâncimea de 4-6 cm, în funcţie de textura solului. Cantitatea de sămânţă variază între 80 şi 100 kg/ha la soiurile cu seminţe mici şi poate ajunge la 200 kg/ha la soiurile cu seminţe mari.

 


ŞTIAŢI CĂ...
• Cel mai mare cultivator de porumb din lume este SUA, urmată de China, Brazilia, Mexic şi Argentina;
• Valoarea producţiei mondiale de porumb este de 200 miliarde de euro, iar suprafaţa cultivată este de circa 170 milioane de hectare;
• Clasificarea hibrizilor de porumb folosiţi în România cuprinde trei grupe:
- timpurii (FAO 100-199 şi 200-299) ;
- mijlocii (FAO 300-399);
- târzii ( FAO 400-499, 500-599 şi peste 600).


PROTECŢIA CULTURILOR DE TOAMNĂ
Principalele intervenţii în semănăturile de toamnă sunt combaterea buruienilor prin erbicidare şi combaterea bolilor foliare. Reuşita acestor lucrări este determinată, în cea mai mare măsură, de momentul efectuării lor. Protecţia în faza incipientă este economică şi eficientă, folosindu-se doze mici de substanţă activă. Primul tratament se poate efectua concomitent cu erbicidarea. Dintre principalele boli foliare care apar în prima fază de vegetaţie primăvara amintim făinarea, septorioza şi ruginile. Se vor folosi numai substanţele admise şi menţionate în Codexul produselor de combatere şi numai în dozele admise, cu respectarea normelor de protecţia muncii şi a mediului.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 6 (189) din 1-15 aprilie 2017

Vizualizat: 291 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?