Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lucrările agricole în 2009, mai scumpe cu 10-15 la sută

Publicat: 05 februarie 2009 - 15:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
În toiul iernii, gândurile fermierilor sunt canalizate fără îndoială spre noul an agricol. Desigur, ceea ce interesează în primul rând este care va fi noul nivel al costurilor lucrărilor agricole în anul 2009.

Cu ajutorul unor calcule estimative, fermierii pot afla, desigur, cu aproximaţia de rigoare, cât va trebui să cheltuiască anul acesta pentru culturile de porumb, respectiv grâu.

Click pe poza pentru galerie!

Pentru a vedea cum stau lucrurile în 2009, la capitolul „costuri la hectar”, vom estima preţul lucrărilor şi inputurilor folosite pentru a cultiva un hectar de porumb, în condiţii medii.

În ceea ce priveşte cultura porumbului, trecem la cheltuieli arătura din toamnă, în jur de 300 de lei hectarul. Dintre lucrările de primăvară, adăugăm discuitul, la un preţ de 220 de lei (pentru două execuţii), respectiv semănatul şi erbicidatul, fiecare ridicându-se la circa 80 de lei, ceea ce ne indică un subtotal de 160 de lei.

Inputurile utilizate se contabilizează, potrivit preţurilor actuale, după cum urmează: sămânţa 440 de lei, erbicidele 385 de lei, îngrăşămintele 680 de lei.

Apoi adăugăm fertilizarea (44 de lei) şi erbicidarea (66 de lei).Urmează prăşitul, la 176 de lei, respectiv erbicidarea în vegetaţie, la 66 de lei lucrarea, plus 40 de lei erbicidul.

Ultima operaţiune, recoltarea, mai uşurează buzunarul fermierului de încă 330 de lei.

Una peste alta, adunând toate costurile ajungem la suma finală de circa 3.000 de lei. Ceea ce înseamnă că, pentru producerea unui hectar de porumb, faţă de anul trecut, fermierii cheltuie mai mult cu aproximativ 10-15 la sută.

Întrebarea este cât de rentabilă rămâne în 2009 cultura porumbului? Cert este că, la preţul de 0,35 lei kilogramul, pentru a ieşi „pe plus”, ori măcar să-şi scoată investiţia, un agricultor trebuie să obţină o recoltă de cel puţin 8.000-9.000 kg de porumb la hectar!!! (9000 x 0,35 â 3150 lei).

Dacă vom avea parte de un an cu vreme capricioasă şi recolte slabe, la aceleaşi preţuri foarte mici de vânzare, fermierii vor lucra, din nou, în pierdere. Oricum, chiar şi la o producţie de 9.000 kg pe hectar, după cum lesne se poate observa, profitul net al agricultorilor este foarte mic.

Un hectar de grâu „ajunge” la 2.400 de lei

Vom face un calcul similar şi pentru cultivarea unui hectar de grâu.

Arătura de toamnă costă 220 de lei. Toamna se mai execută două discuiri, la un preţ cumulat de 176 de lei, plus însămânţarea 88 de lei, respectiv fertilizarea 80 de lei. La aceste costuri, adăugăm preţul inputurilor utilizate în lucrările de toamnă, după cum urmează: sămânţa 330 de lei şi îngrăşămintele chimice 500 de lei.

În primăvară, contabilizăm fertilizarea 88 de lei şi erbicidarea 88 de lei. La rândul lor, inputurile folosite costă 340 de lei îngrăşămintele chimice, respectiv 55 de lei erbicidele.
Vara, agricultorii mai cheltuie 330 de lei pentru recoltarea grâului, plus 110 lei transportul.

Calculul final al cheltuielilor ne arată faptul că, în 2009, producerea unui hectar de grâu va costa circa 2.400 de lei. Comparativ cu anul trecut, când costurile se ridicau la 2000 de lei per hectar, constatăm că în 2009, cheltuielile sunt mai mari cu circa 20 la sută.

Dacă fermierul va reuşi să obţină 6.000 de kg grâu la hectar, la un preţ de 0,4 lei kilogramul, profitul său va fi exact ZERO lei. (6000 x 0,4 â 2400 lei, adică suma investită la înfiinţarea hectarului de grâu).

Şansa fermierilor stă în negocieri

Aşa cum am precizat, calculele de faţă sunt estimative şi depind de câţiva factori. Ne referim atât la calculele de rentabilitate a culturilor, dar şi la costurile diferitelor lucrări agricole, ori preţuri unor inputuri. Sumele redate reprezintă o medie a informaţiilor care ne-au fost furnizate de mai mulţi specialişti, consultanţi şi agricultori.

Opinia unanimă a consultanţilor agricoli este aceea că, în 2009, costurile sunt majorate, în primul rând, de creşterea cu circa 70 la sută a preţului îngrăşămintelor chimice, şi cu 20 la sută la motorină, faţă de aceeaşi perioadă din 2008 (cu toate că preţul litrului de motorină a scăzut la sfârşitul anului trecut, fluctuaţiile din prezent nu sunt semnificative pentru estimarea costurilor finale).

În acelaşi timp însă, tarifele practicate de către prestatorii de servicii în agricultură pot suferi unele modificări, prin negocieri directe cu beneficiarii. Comparativ cu 2008, putem spune că în 2009, tarifele pentru serviciile din agricultură sunt şi ele cu aproximativ 10-15 la sută mai mari.

Desigur, cea mai mare problemă este că, în timp ce lucrările agricole s-au scumpit cu 10-15 la sută, preţul grânelor s-a înjumătăţit.

Mai trebuie menţionat faptul că estimările de faţă pot suferi modificări, generate de criza economică pe care tocmai o traversăm. Oricum tarifele prezentate au fost deja influenţate de efectele crizei (vezi preţul la îngrăşăminte şi motorină), atât cât s-a manisfestat aceasta până acum în domeniul agricol.

Deşi analiştii economici susţin că deocamdată nu există motive majore de îngrijorare în acest sens, în special la cultura păioaselor, nu trebuie să uităm că actualmente nu suntem decât la debut de sezon agricol...

Tabel EVOLUŢIA PREŢURILOR LA GRÂU ŞI PORUMB 2007-2008


Tabel lucrari agricoleClick pe poza pentru galerie!


Articol publicat in revista Ferma nr. 1(68)/2009

Vizualizat: 495 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Mewi la Agromalim 2019 ARTEX - Structuri uşoare acoperite
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?