Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lucrări minime ale solului

Publicat: 13 octombrie 2010 - 11:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Datorită numeroaselor lucrări ce se aplică în actualele tehnologii, solul se tasează, i se strică structura, se prăfuieşte, pierde fertilitatea, într-un cuvânt se înrăutăţesc însuşirile fizice, chimice şi biologice ale lui.

Click pe poza pentru galerie!

Pentru a diminua din aceste dezavantaje, a apărut tendinţa în practica agricolă a reducerii la minimum a lucrărilor de pregătire a solului, pentru semănat şi a lucrărilor de îngrijire a plantelor cultivate.

Primele cercetări în această direcţie s-au efectuat în Statele Michigan, Ohio şi New York din SUA, la cultura de porumb, sub denumirea de "Sistemul de lucrare minimă" (minimum tillage). Acest sistem s-a extins cu repeziciune şi în alte ţări, în special cele din Vestul Europei.

Lucrările de pregătire a solului pentru semănat, aplicarea îngrăşămintelor, a erbicidelor şi semănatul se pot face în două sau numai într-o singură operaţie.

Sistemul de lucrări minime se aplică atât la plantele care se seamănă în rânduri distanţate (culturi prăşitoare) cât şi la plantele semănate în rânduri dese.

Sistemul minim de cultivaţie prezintă o serie de avantaje şi anume:
• înmagazinează şi consumă mai bine apa din sol
• solul se tasează în mai mică măsură
• structura solului este protejată
• humusul se conservă mai bine
• prin eliminarea lucrărilor de arat, discuit, grăpat, preţul de cost este mai redus, făcându-se economie în special la combustibil.

Pentru ca sistemul de lucrări minime să reuşească, sunt necesare anumite măsuri, dintre care unele obligatorii. Exploataţia agricolă să aibă asigurată sistema de maşini adecvată scopului propus, plantele premergătoare să nu lase resturi vegetale, mă refer în special la culturile de porumb şi floarea soarelui, solul să nu conţină un procent ridicat de argilă.

De asemenea, să se aplice îngrăşăminte pe rândurile semănate, pentru a grăbi creşterea tinerelor plante, să se aplice dispozitivul de presat solul după semănat, întrucât stratul de sol de la suprafaţă este afânat şi se usucă repede, iar prin presare se asigură o răsărire rapidă şi uniformă.

La aplicarea sistemului de lucrări minime, apare imperios necesar să se lucreze solul la un conţinut optim de umiditate. Nu se recomandă efectuarea lucrărilor minime pe un sol cu exces de umiditate sau uscat întrucât lucrările vor fi de proastă calitate.

De asemenea, nu se poate concepe un sistem de lucrări minime fără aplicarea erbicidelor pentru a se reduce la minimum numărul de praşile.

În funcţie de condiţiile pedoclimatice, de planta cultivată, de sistemul de fertilizare şi combatere a buruienilor, s-au elaborat mai multe variante ale sistemului minim de lucrări.

 

Sisteme minime de lucrări

Sistemul arat-semănat,  constă în executarea, într-o singură operaţie, cu ajutorul unui agregat, a lucrărilor de pregătire a solului şi a semănatului. Agregatul poate fi prevăzut cu dispozitive de aplicat îngrăşăminte, erbicide şi de tasat solul în urma semănătorii. În timpul vegetaţiei se aplică una sau două lucrări de întreţinere şi fertilizarea suplimentară pe bază de azot. Acest sistem se aplică în zonele mai umede şi reci. Solul afânat prin arătură se încălzeşte mai repede şi permite executarea mai timpurie a semănatului.

Sistemul arat-cultivat, constă din două operaţii. Prima prevede în efectuarea arăturii şi aplicării îngrăşămintelor. La a doua operaţie se ataşează un cultivator sau o grapă cu discuri urmată de o semănătoare şi cu un dispozitiv de aplicat erbicide.

Sistemul de agricultură fără arătură sau "zero lucrări". Sistemul acesta  nu include nici o lucrare mecanică a solului cu excepţia unor fâşii în care se introduc îngrăşămintele şi seminţele. Fâşiile sunt lucrate de către piese speciale, ataşate în faţa brăzdarelor semănătorii. Acest sistem se  aplică atât la prăşitoare cât şi la culturile semănate în rânduri dese.

Miriştea rămasă între rândurile de plante constituie un fel de mulci, iar pe terenurile în pantă ajută la  înmagazinarea unei cantităţi mai mari de apă în sol, împiedicând eroziunea de suprafaţă, iar pe terenurile nisipoase împiedică eroziunea eoliană.

În ţara noastră, în ultimul timp se foloseşte din ce în ce mai mult acest sistem fără arătură mai ales pe solurile cernoziomice.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 4(30)/2004

Vizualizat: 1639 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
de.lucru.pe.internet
|
02. 22, 2016. Monday 20:26
Castigati imediat, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie urgent de persoane care sa colaboreze cu noi, pentru o activitate usoara, part-time sau full-time, la alegere, cu castiguri de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferim si cerem cea mai mare seriozitate! Oferta valabila pentru capitala si provincie. Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: de.lucru.pe.internet@gmail.com
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?