Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

LUCRĂRI AGRICOLE în LUNA cu aromă de PÂINE NOUĂ

Publicat: 11 iulie 2017 - 12:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

A sosit vremea când întreaga forţă mecanică şi umană a satelor este concentrată la strângerea recoltei într-un timp cât mai scurt şi cu pierderi cât mai mici. 

Secerişul grâului este principala lucrare din cultura mare în această lună fierbinte a verii care încheie recoltarea cerealelor păioase în toate zonele agricole. Urmează depozitarea noii recolte, lucrările solului după eliberarea terenului şi semănatul de noi culturi succesive.

În lungul şi anevoiosul drum parcurs de la faza de bob semănat în toamnă şi până acum, în faza de boabe aşezate în frumoase spice aurii, cu o arhitectură cum numai natura o poate crea, în acest an agricol grâul a avut parte de o vreme cu multe momente dificile. A sosit vremea recoltării şi răsplătirii muncii grele şi costisitoare pe care cei care iubesc ogorul au depus-o. (…)

recoltat_2017_b

“Acum realizăm că perioada de semănat este o verigă foarte importantă în tehnologia de cultivare, că nu poţi obţine recolte bune dacă semeni în noiembrie sau, în unele cazuri disperate, chiar în decembrie, cum s-a întâmplat în acest an agricol. Recoltele actuale demonstrează din nou şi la fel de dureros că semănând 600-700 boabe germinabile/mp, fără a avea posibilitatea să susţii aceste densităţi cu îngrăşăminte la nivelul necesarului şi să faci tratamente fitosanitare în vegetaţie în condiţiile microclimatului creat de densitatea mare, recoltele sunt mult sub nivelul sperat. Diferenţe mari de recoltă apar între parcelele în care grâul a fost cultivat după leguminoase şi cel semănat după plante rapace, ca porumb, floarea-soarelui etc. Deci să învăţăm din această lecţie dură pe care natura ne-o dă mereu” explică Ioan Borcean, specialist agronom, într-un articol publicat în revista Ferma, ediţia 1-31 iulie 2017!

ATENŢIE la INDICII DE CALITATE!
Dacă umiditatea boabelor la data recoltării va depăşi 16%, se impune imediat condiţionarea acestora, eliminarea corpurilor străine şi uscarea până la limita de păstrare, respectiv 13-14%.

Pe larg despre valorificarea optimă a recoltelor, în revista Ferma, ediţia 1-31 iulie 2017!

Vizualizat: 596 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii Brinkman - Let’s improve together
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?