Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

LUCRĂRI AGRICOLE în LUNA cu aromă de PÂINE NOUĂ

Publicat: 11 iulie 2017 - 12:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

A sosit vremea când întreaga forţă mecanică şi umană a satelor este concentrată la strângerea recoltei într-un timp cât mai scurt şi cu pierderi cât mai mici. 

Secerişul grâului este principala lucrare din cultura mare în această lună fierbinte a verii care încheie recoltarea cerealelor păioase în toate zonele agricole. Urmează depozitarea noii recolte, lucrările solului după eliberarea terenului şi semănatul de noi culturi succesive.

În lungul şi anevoiosul drum parcurs de la faza de bob semănat în toamnă şi până acum, în faza de boabe aşezate în frumoase spice aurii, cu o arhitectură cum numai natura o poate crea, în acest an agricol grâul a avut parte de o vreme cu multe momente dificile. A sosit vremea recoltării şi răsplătirii muncii grele şi costisitoare pe care cei care iubesc ogorul au depus-o. (…)

recoltat_2017_b

“Acum realizăm că perioada de semănat este o verigă foarte importantă în tehnologia de cultivare, că nu poţi obţine recolte bune dacă semeni în noiembrie sau, în unele cazuri disperate, chiar în decembrie, cum s-a întâmplat în acest an agricol. Recoltele actuale demonstrează din nou şi la fel de dureros că semănând 600-700 boabe germinabile/mp, fără a avea posibilitatea să susţii aceste densităţi cu îngrăşăminte la nivelul necesarului şi să faci tratamente fitosanitare în vegetaţie în condiţiile microclimatului creat de densitatea mare, recoltele sunt mult sub nivelul sperat. Diferenţe mari de recoltă apar între parcelele în care grâul a fost cultivat după leguminoase şi cel semănat după plante rapace, ca porumb, floarea-soarelui etc. Deci să învăţăm din această lecţie dură pe care natura ne-o dă mereu” explică Ioan Borcean, specialist agronom, într-un articol publicat în revista Ferma, ediţia 1-31 iulie 2017!

ATENŢIE la INDICII DE CALITATE!
Dacă umiditatea boabelor la data recoltării va depăşi 16%, se impune imediat condiţionarea acestora, eliminarea corpurilor străine şi uscarea până la limita de păstrare, respectiv 13-14%.

Pe larg despre valorificarea optimă a recoltelor, în revista Ferma, ediţia 1-31 iulie 2017!

Vizualizat: 252 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CEL MAI NOROCOS VIZITATOR DE LA AGROMALIM 2017

CEL MAI NOROCOS VIZITATOR DE LA AGROMALIM 2017

CONSTANTIN PETRAŞ, din Arad, este cel mai nororcos vizitator al Târgului Agromalim din 2017. Acesta a câştigat o junincă gestantă din rasa Bălţată Românească, oferită de Camera de Comerţ Arad, cu sprijinul Revistei FERMA, care a fost sponsor al marelui premiu.
Interviu cu:
CONSTANTIN PETRAŞ
RODICA PETRAŞ
GHEORGHE SĂPLĂCAN, director SCDCB Arad

Reporter Agroinfo: Violeta Mâţ
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Titan Machinery la Agromalim 2017 Rapiţa, cultura anului în Arad!
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?