Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

LUCRĂRI AGLOMERATE, RISCURI MARI! Atenţie mare la SEMĂNAT!

Publicat: 12 septembrie 2017 - 08:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

RECOLTAT şi SEMĂNAT ÎN TANDEM. În timp ce recoltează grabnic culturile ajunse la maturitate, fermierii sunt preocupaţi şi de campania însămânţărilor de toamnă.

Volumul mare de lucrări pentru semănatul cerealelor pe o suprafaţă de peste două milioane hectare cu cereale de toamnă cere multă organizare.

Ce trebuie să ştiţi despre semănatul rapiţei pentru ulei?
Perioada optimă de semănat este prima jumătate a lunii septembrie, respectiv intervalul calendaristic 5 -15 septembrie. În prezent, numeroase firme au o ofertă bogată de hibrizi valoroşi de rapiţă, superiori soiurilor, mai productivi, cu capacitate de producţie de 4-5 tone/ha, rezistenţi la factorii de stres, au grad mare de ramificare, care formează un număr mare de silicve/plantă, seminţele sunt mari ( MMB 5-9 gr) şi conţinutul de ulei este ridicat - 47-50%. Acordaţi atenţie rezistenţei hibrizilor la ger, secetă, boli şi la cădere. Rapiţa dă bune rezultate numai dacă semănatul se face într-un teren bine mărunţit, aşezat şi curat de buruieni. Densitatea recomandată la semănat este de 50-60 seminţe/mp, la o distanţă între rânduri de 25-37,5 cm şi la adâncimea de 2,5-3 cm. (...)

Semănat toamnă_b

Secara şi triticalele, primele cereale la semănat
• Semănaul secarei, în funcţie de zonă, începe în ultima decadă a lunii septembrie şi va continua şi în prima decadă a lunii octombrie. Data semănatului trebuie astfel aleasă încât plantele să intre în iarnă bine înfrăţite, fără a avea o vegetaţie prea bogată, ceea ce ar mări pericolul asfixierii plantelor sub zăpadă. Densitatea recomandată pentru semănat este de 500-600 b.g./mp, la distanţa între rânduri de 12,5 cm, iar adâncimea de semănat este de 2-3 cm pe solurile grele, de 3-4 cm pe solurile mijlocii şi de 5-6 cm pe solurile uşoare. Cantitatea de sămânţă necesară este 140-200 kg/ha. Când se întârzie data semănatului, cantitatea de sămânţă se măreşte cu 10-15%.
• Semănatul triticalelor se execută în perioada 15 septembrie - 1 octombrie în zonele colinare ale ţării şi se extinde şi în prima decadă a lunii octombrie în zonele mai calde din sudul şi vestul ţării. Semănatul mai devreme reduce rezistenţa la iernare, iar întârzierea semănatului influenţează negativ înfrăţirea şi călirea plantelor. Densitatea de semănat de 450-550 bg/mp se realizează cu o cantitate de sămânţă de 230-280 kg. Distanţa între rânduri este de 12,5 cm, iar adâncimea de semănat - 5-7 cm.

Mai multe informaţii despre lucrările de pregătire a patului germinativ pentru semănat, în revista Ferma, ediţia 1-14 septembrie 2017!

Vizualizat: 1409 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?