Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lucian BUZDUGAN: Peste 6 ani NU VOM MAI AVEA NEVOIE de SUBVENŢII!

Publicat: 17 august 2017 - 16:05
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

INTERVIU MARCA REVISTA FERMA! Lucian Buzdugan crede în potenţialul agriculturii româneşti, cu condiţia să reuşim să gestionăm cum trebuie resursele de apă dulce.

Considerat a fi unul dintre marii specialişti ai agriculturii româneşti, Lucian Buzdugan a transformat Insula Mare a Brăilei dintr-o zonă total neproductivă, în cea mai mare exploataţie din Uniunea Europeană, pentru care Horsch construieşte special echipamente considerate a fi revoluţionare.

La vârsta de 70 de ani, administratorul Agricost nu se gândeşte încă la pensie, a rămas aceeaşi persoană activă şi ambiţioasă, caracteristici care l-au însoţit întotdeauna în drumul său spre marea performanţă. Vă las să descoperiţi mai multe în interviul pe care l-am realizat cu ocazia vizitei pe care Asociaţia Presei Agricole din România a organizat-o la sfârşitul lunii iunie în Insula Mare a Brăilei.

Foto-1-buzdugan_b

Ferma: Care a fost cel mai greu moment de când vă ocupaţi de agricultură?
Lucian Buzdugan: Primii doi ani, aici în Insula Mare a Brăilei. A fost o perioadă cumplită. Nu aveam utilaje, lucram cu maşini închiriate. Aveam două sute de combine împrumutate de la diferiţi proprietari, de la Botoşani şi până în judeţul Dolj. Mai aveam trei sute de tractoare închiriate, inclusiv din Republica Moldova. Până am început să ne dotăm cu maşini şi echipamente agricole ne-a fost foarte greu, totul era complicat. Pe de altă parte, la acea vreme Insula era plină de stufăriş. Ne-am chinuit să îndepărtăm stuful, după care ne-am trezit cu tot felul de anchete din partea autorităţilor, deşi noi le-am pus la dispoziţie toate documentele pentru a le demonstra că pe acele suprafeţe nu se făceau activităţi agricole.

Ferma: Care vă este cea mai dragă cultură?
Lucian Buzdugan: Soia! Deşi mi-am dat doctoratul în rapiţă şi sunt autorul primei cărţi publicate în România despre această cultură. Cu toate acestea, soia cred că este cea mai nobilă plantă. Proteina animală nu ar putea exista fără proteina vegetală şi, în mod deosebit, proteina obţinută din soia. Cred însă că este rândul lucernei să fie reabilitată. Pentru că soia produce circa o tonă şi jumătate de proteină digestibilă pe hectar, în timp ce lucerna poate produce o cantitate de două ori mai mare. E păcat să nu valorificăm acest potenţial, mai cu seamă că România beneficiază de cele mai bune condiţii pentru cultivarea lucernei.

Foto-3-buzdugan_b(…)

Ferma: Credeţi că vor dispărea subvenţiile pentru fermieri?
Lucian Buzdugan: Nu am nici un dubiu că aşa se va întâmpla. Încă ne aflăm în această etapă în care nu se poate fără subvenţii. Şi probabil asta va mai dura încă vreo şase ani, după care eu cred că nu vom mai avea nevoie de subvenţii. Cu o singură condiţie! Să dispară aceste interese meschine ale clasei politice. Faptul că Europa nu foloseşte azi culturi modificate genetic serveşte doar intereselor economice ale unor companii, care doresc să vândă în continuare produse pe care să ni le bage în corp prin plantele pe care le consumăm.

Ce spune Lucian Buzdugan despre organismele modificate genetic şi ce vrea să facă după ce va renunţa la agricultură, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 august 2017!

Vizualizat: 4538 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?