Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lucerna: 7 ani în cultură

Publicat: 10 decembrie 2016 - 13:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În aproape toate sistemele de producere a furajelor, lucerna este considerată o cultură de bază datorită randamentului ridicat de producție, a unei bune repartizări a producției în timpul sezonului de vegetație și a calității excelente a furajului. O particularitate importantă a plantelor de lucernă este vivacitatea acestora, ce determină realizarea mai multor sezoane de producție, având o perenitate de lungă durată în tehnologia de utilizare (5-7 ani). Această durată de exploatare este puternic influențată de o multitudine de factori biologici, naturali și tehnologici.

În condițiile normale de cultivare, lucerna poate produce, pe o perioadă de șapte ani, între 180 și 200 tone de masă verde (sau 45-50 tone de fân sau 36-40 tone substanță uscată). Această cantitate de fitomasă furajeră variază mult în timpul sezoanelor de producție. Astfel, în primii patru ani de folosire se realizează circa 60 la sută din cantitatea totală de masă verde, după care se înregistrează o scădere treptată până în ultimul an (tabel). Această diminuare de producție se corelează puternic cu densitatea plantelor, care înregistrează o scădere puternică, de la 150 la 250 plante/mp în primii patru ani de producție, până la 40-100 plante/mp în ultimii trei ani (anii 5-7 de producție).

Lucerna
Odată cu scăderea densității plantelor de lucernă, în locul acestora se instalează numeroase specii de buruieni, care afectează direct calitatea furajului. În medie, dacă în primii ani gradul de îmburuienare înregistrează valori între 10 și 30%, în ultimii ani de producție acesta are valori cuprinse între 40 și 70%. Proporția mare a speciilor de buruieni determină o scădere a conținutului de proteină brută de la 18-20% în primii ani, la 15-17% în ultimii ani de producție.

Cum putem prelungi durata de exploatare a lucernei?
Din analiza datelor tabelare rezultă că în condițiile semănatului în cultură pură a lucernei, durata optimă de exploatare este de patru ani, perioadă în care se obține cea mai mare cantitate de fitomasă (în medie, circa 30 tone de masă verde/ha/an), o densitate bună (circa 180 plante/mp/an), un grad scăzut de îmburuienare (sub 20%) și o calitate ridicată a furajului (peste 18% proteină brută). Situația este des întâlnită în practica agricolă. În unele ferme nu se respectă cerințele agroecologice de amplasare a culturilor de lucernă și nu se aplică tehnologia specifică de cultivare (semănat, fertilizare, lucrări de întreținere) și de recoltare (numărul cosirilor, momentul optim de cosire, ultima recoltare).
Prelungirea duratei de folosire a lucernei, până la 5-7 ani, se poate realiza prin executarea unei lucrări de supraînsămânțare a culturii de lucernă ajunsă în anul al patrulea de producție. Această lucrare constă în semănatul direct, perpendicular pe rândul de lucernă, a unor specii de graminee de pajiști (cu o normă de semănat de 15-20 kg/ha), respectiv: raigrasul aristat (Lolium multiflorum) pentru prelungirea culturii de lucernă cu 1-2 ani, sau cu raigrasul hibrid (Lolium hybridum), pentru o durată de 2-3 ani. Această lucrare se efectuează în perioada 1-20 august, imediat după cosirea lucernei. Înainte de supraînsămânțare, dacă terenul este uscat la suprafață, se execută o lucrare ușoară de grăpare, în sensul rândurilor de lucernă. După semănat se impune efectuarea tăvălugirii terenului și aplicarea unei doze de 300 kg/ha îngrășăminte complexe (NPK). În următorii 2-3 ani se obține o cultură de pajiște semănată formată din lucernă cu una din cele două specii de graminee recomandate, cu o creștere semnificativă a producției și calității furajului, folosit sub diferite moduri: masă verde, fân, semisiloz, siloz, pășunat direct.

 

PRODUCȚIA DE MASĂ VERDE LA CULTURA DE LUCERNĂ ÎN PERIOADA ANILOR DE EXPLOATARE *)

 Lucerna - tab_b

 

 

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 21 (182) din 1-15 decembrie 2016

Vizualizat: 696 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!