Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Lophanthus anisatus - plantă meliferă cu multiple întrebuinţări

Publicat: 09 iulie 2018 - 15:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Studii şi cercetări recente realizate la nivel internaţional au demonstrat că plantele de Lophanthus anisatus sunt extrem de valoroase din punct de vedere apicol, fiind cotate de către specialiştii americani printre primele patru specii melifere din lume. Şi asta pentru că are toate avantajele de partea ei: înfloreşte pe o perioadă lungă de timp, nu necesită tratamente şi deţine o capacitate mare de secretare a nectarului şi a polenului. Totodată, o serie de analize au evidenţiat că mierea de Lophanthus are proprietăţi medicinale deosebite şi nu cristalizează.

“În România, această specie a fost aclimatizată la SCDL Buzău şi înscrisă la ISTIS în vederea omologării şi brevetării. Acum se află în ultimul an de testare. Aclimatizarea şi înscrierea în Catalogul Oficial al Plantelor de Cultură reprezintă o premieră naţională şi europeană. De asemenea, Lophanthus aduce un sprijin în plus apicultorilor pentru faptul că nu necesită tratamente chimice pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor. Planta poate fi cultivată cu succes în sistem ecologic şi furnizează nectar şi polen necontaminat cu produse de sinteză”, explică cercetătorul Costel Vînătoru.

Lophanthus anisatus_b

Cum se plantează Lophanthus anisatus?
Înfiinţarea culturii se poate face pe perioadă lungă de timp, în funcţie de condiţiile climatice, începând cu 15 aprilie şi terminând cu sfârşitul lunii mai. Se poate spune că se comportă ca o plantă bienală-trienală, în condiţiile ţării noastre. “La înfiinţarea culturii se ţine seama de mai mulţi factori: sistemul de irigaţii folosit, sistemul de maşini utilizat pentru întreţinerea culturii şi spaţiul necesar de nutriţie şi de dezvoltare. S-a constatat că specia suportă mai multe variante tehnologice în ceea ce priveşte înfiinţarea culturii. Însă cea mai potrivită, verificată în cadrul cercetărilor, este cea cu 70 cm între rânduri şi 30-35 cm între plante/rând”, recomandă Costel Vînătoru.
Lucrările de îngrijire sunt cele comune tuturor legumelor. Planta nu are cerinţe tehnologice deosebite, nici pretenţii ridicate faţă de sol, aşadar poate fi cultivată pe tot teritoriul României. Perioada de înflorire este foarte lungă, se realizează eşalonat, începând cu luna iunie şi până la venirea îngheţului. Această specie este entomofilă, preferată de insecte, în special de albine. “Recoltatul se poate face eşalonat sau o singură dată. În cazul în care se recoltează o singură dată plantele mature, producţia la hectar este de 18-22 tone de masă vegetativă, însă dacă recoltatul se face eşalonat, prin tăierea lăstarilor şi regenerarea tufei, producţia poate creşte semnificativ. Momentul optim de recoltare a lăstarilor este în faza de boboc, deoarece în această perioadă aroma se exprimă cel mai puternic”, mai explică specialistul Costel Vînătoru.
Cercetările întreprinse până în prezent au demonstrat că bolile şi dăunătorii nu produc pagube semnificative acestei specii, singurul dăunător semnalat a fost un nematod, dar s-a constatat că în locurile infestate puternic cu nematozi, plantele au rezistat, producţia nefiind diminuată semnificativ.

Costel Vînătoru_b
SCUT ECOLOGIC DE PROTECŢIE ÎMPOTRIVA DĂUNĂTORILOR
Pe lângă rolul său important în apicultură, Lophanthus anisatus are foarte multe întrebuinţări. Poate fi cultivată în parcuri şi în jardiniere ca plantă decorativă, evidenţiindu-se prin inflorescenţele sale frumos colorate în albastru-violet, acoperind o perioadă lungă de înflorire. În scop culinar, planta este folosită ca ingredinet în salate şi diverse preparate, datorită aromei sale specifice exprimată printr-un amestec de anason şi fenicul. În medicină, acest rod al naturii este înzestrat cu numeroase proprietăţi terapeutice: întăreşte sistemul imunitar, stimulează circulaţia sângelui, înlătură stresul şi combate depresia.
Lophanthus anisatus mai poate fi folosită şi ca un scut de protecţie împotriva rozătoarelor. Culturile ecologice, precum cele de legume, pomicole şi viţa-de-vie pot fi protejate prin aplicarea benzilor de protecţie cu Lophanthus. Părţile vegetative ale plantei vor degaja o aromă înţepătoare de mentol. Rozătoarele nu suportă acest miros şi astfel nu vor mai pătrunde în perimetrul protejat.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/212 (ediţia 15-30 aprilie 2018)

 

Vizualizat: 2073 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?