Secetă pedologică extremă! În unele zone ale ţării nu a mai plouat din toamnă. În majoritatea fermelor, apa nu vine nici pe canal şi nici nu cade de sus!
În ferma Agrimat Matca din Galaţi problema apei este marea amărăciune a fermierului Gavrilă Tuchiluş (Foto).
În 2006, au fost reabilitate două staţii de pompare. Pe atunci se puteau uda vreo 4.000 ha. Până în 2009, când statul a sistat subvenţionarea energiei electrice. „Acum, dacă udăm circa 300 ha, graţie unei staţii de pompare pe care o păzesc din 1990, pe cheltuiala mea”, spune fermierul.
Guvernul i-a adus gratuit apa pe canal până la staţiile de pompare. Însă pe Terasa Covurluiului reţeaua de aducţiune nu a fost reabilitată corespunzător şi pierderile sunt foarte mari. În campania 2007/2008 a semnat contract cu ANIF pentru 1.000.000 mc de apă! Însă prin cele două staţii de pompare ale OUAI-ului de care răspundea au trecut doar 200.000 mc! În 2017 a cerut ANIF-ului 200.000 mc de apă şi au ajuns la Matca 65.000 mc!
La Matca este în studiu un proiect privind aprovizionarea cu apă din Siret, din barajul de acumulare Movileni, situat la 14 km depărtare. „Dacă s-ar construi o staţie plutitoare şi o conductă de aducţiune, s-ar putea iriga circa 30.000 ha. În 12 ore apa ar ajunge la rădăcina plantelor şi nu în 14 zile, cât dura când sistemul de irigaţii Câmpia Covurlui funcţiona. În acest caz, cheltuielile s-ar reduce la jumătate, iar pierderile pe reţea ar tinde către zero”, spune fermierul.
Despre accesarea fondurilor europene nu se poate vorbi. Banca Mondială a interzis ca OUAI-urile din treapta a II-a de pompare să fie eligibile pentru reabilitarea sistemului de irigaţii.
Totuşi, s-ar întrezări un dram de speranţă. Discuţiile cu specialiştii ANIF şi ai Ministerului Agriculturii au conturat o soluţie tehnică inedită: realizarea unei derivaţii de la sistemul de irigaţii de pe Terasa Covurlui, astfel încât să se poată aproviziona cu apă câteva mii de hectare. Investiţiile ar putea fi suportate şi de societatea administrată de Gavrilă Tuchiluş.
La Agrimat, lipsa apei pare să fie un blestem al pământului!
Gavrilă Tuchiluş, Agrimat Matca: „De regulă, seceta se manifestă la noi în zonă din a doua jumătate a lunii iunie şi până la 1 octombrie. Ce se întâmplă acum nu am mai întâlnit în 40 de ani de activitate în agricultură. A plouat în iunie, apoi în octombrie şi de atunci deloc!”
„Nu mai avem apă la rădăcina plantelor. Dacă în următoarele două săptămâni nu plouă, cu siguranţă grâul va avea mari probleme. Luăm în calcul inclusiv să renunţăm la anumite suprafeţe şi să le însămânţăm cu altceva”, ne-a declarat Gavrilă Tuchiluş la începutul lunii aprilie.
Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)