BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Linia de grâu "5x" în platforma de la Lovrin

Publicat: 24 iulie 2020 - 14:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

O zi a câmpului fără fermieri, dar cu o mulțime de noutăți pentru aceștia. După ce anul trecut a omologat soiul de grâu Dacic, acum SCDA Lovrin pregăteşte soiul Getic.

Foto 1_de impact_b

La a 5-a ediţie a "Zilelor Câmpului de Cercetare-Dezvoltare" la SCDA Lovrin, în câmpul demonstrativ au fost doar cercetătorii stațiunii, reprezentanţi ai celor 13 firme partenere şi presa.

Soiuri și tehnologii pentru cerealele păioase

Platforma de la Lovrin a reunit o colecţie de soiuri de cereale păioase şi diverse variante experimentale. "Este o expoziție de soiuri de cereale păioase de toamnă și de primăvară, iar în cealaltă parte avem un singur soi, dar cu diferite tehnologii de fertilizare şi scheme de tratament recomandate de către firmele partenere, tehnologii specifice pentru cultura grâului din zona noastră și nu numai", a declarat Marinel Horablaga, directorul SCDA Lovrin. Staţiunea de la Lovrin este şi un important producător de sămânţă de grâu, ovăz, porumb şi plante furajere.

Noutăţi absolute

La acest capitol notăm soiul de grâu Dacic, omologat anul trecut, şi soiul de ovăz Sorin, alături de linia de grâu "5x", aflată în curs de omologare la ISTIS. Această genetică nouă continuă tradiţia soiurilor Alex şi Ciprian.
Foarte bine cunoscute, Crişana, Alex și Ciprian au fost prezente şi anul acesta în platforma de la Lovrin. Ciprian este un soi mai timpuriu, recunoscut pentru calitatea deosebită, iar Alex este "deja" un soi vechi, dar care pe baza unei plasticităţi ecologice foarte bune s-a extins foarte mult ca areal şi a rezistat o perioadă lungă în cultură, astfel că fermierii și astăzi îl solicită intens.

Grâul Dacic a învins cu succes fuzarioza

Condiţiile climatice din ultimii ani au pus numeroase probleme în ceea ce priveşte dezvoltarea și sănătatea culturilor de cereale păioase. "Anul trecut am avut un atac nemaiîntâlnit de fuzarioză şi soiul Dacic s-a comportat foarte bine, deși majoritatea soiurilor au fost afectate puternic de această boală. Tot anul trecut, am avut 35-40 de zile cu ploi și o umiditate atmosferică foarte ridicată tocmai în perioada înfloririi, știut fiind că fuzarioza realizază o infecţie florală. Unele soiuri care cândva erau considerate rezistente sau tolerante, de fapt au fost sensibile la boli. E important dacă atacul fuzariozei se suprapune cu perioada înfloritului. Soiul Dacic are o rezistență genetică", a remarcat Gheorghe Bunta, şef laborator ameliorare grâu la SCDA Lovrin.

Getic ar putea fi numele viitorului soi de grâu de la SCDA Lovrin

Actuala linie de grâu, care poartă numele de cod "5x" şi care se află încă în testare, are o foarte bună rezistență la secetă şi a primit recomandare de cultivare şi în partea de sud a României, în regiunile mai secetoase și mai aride. "Getic are capacitatea de a vegeta şi la temperaturi mai scăzute, respectiv în iernile blânde, cum a fost și iarna trecută. Pornește foarte rapid în vegetație primăvara. Pe baza acestei caracteristici, soiul Dacic s-a situat pe locul doi într-un experiment la nivel de țară, în 18 puncte de testare, pe primul loc situându-se linia Lovrin 5X, care se află în ultimul an de testare la ISTIS și care sperăm că va fi omologat", a declarat Gheorghe Bunta.

Unde poate fi cultivat?

Acest nou soi are o rezistență bună la făinare, foarte bună la helmintosporioză și la rugina galbenă și o rezistență mijlocie la rugina brună și la septorioze. Indicii de calitate îl plasează în grupa valorică B1, anul trecut realizând o proteină totală între 12 și 13,7%, respectiv gluten umed până la 33-34%. "Este un soi de perspectivă, are în plus o rezistență foarte bună la secetă şi este mai precoce cu 2-3 zile decât Dacic. Recomandăm să fie cultivat în Câmpia de Vest, în Transilvania și în nordul Moldovei, acolo unde condițiile climatice sunt mai apropiate de optimul pentru grâu. În funcție de necesitățile de sămânță, se va putea extinde și în partea de sud a României", adaugă Gheorghe Bunta.

"Noutăţile prezentate de SCDA Lovrin sunt legate nu numai de genetică, ci şi de tehnologiile aplicate, astfel ca, în ciuda condiţiilor climatice dificile, secetă sau precipitaţii excesive, fermierii să obţină profit"

Foto 2 Marinel Horablaga Lovrin_b
MARINEL HORABLAGA
directorul SCDA Lovrin

"A trebuit să depășim perioada în care aveam soiuri foarte productive, vezi Fundulea 4 sau Lovrin 41, dar care erau deficitare în ceea ce privește calitatea"

Foto 4_Gheorghe Bunta FotoCitat_b
GHEORGHE BUNTA
şef laborator ameliorare grâu, SCDA Lovrin


DE CE ESTE SOIUL DACIC MAI DEOSEBIT?

"Dacic are o caracteristică de bază: toleranța la soluri acide și implicit la toxicitatea ionilor de aluminiu mobil prezenți în astfel de terenuri. A fost creat pentru a fi cultivat în mod expres pe solurile colinare și de deal, soluri mai sărace şi cu pH scăzut", a evidenţiat Gheorghe Bunta. Aceste soluri au o mare extindere în partea de vest a României, dar şi în Transilvania, şi ocupă peste 1,6 milioane hectare de teren agricol.

Foto 3 Dacic 2_b

Vizualizat: 736 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?