Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Limitele cunoaşterii au efecte palpabile în câmp II

Publicat: 28 august 2019 - 14:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Deoarece condiţiile din acest an agricol au fost foarte favorizante (până la un moment dat) pentru apariţia şi evoluţia fusariozei la cerealele păioase, continuăm acest subiect. Abordarea este succintă, dar sperăm să trezim interesul cititorilor pentru observaţii atente în propriile lor ferme şi pentru o informare mai redusă din zvonuri şi din afirmaţii de tipul „Mie mi-a plăcut...”

Încă nu am primit rezultatele analizelor de laborator pentru soiurile din Şcoala de Soiuri 2019, aşa că ne vom baza pe observarea câmpurilor de experienţe standard (sau microploturi) amplasate în localitatea Pădureni, judeţul Timiş.
Primul tratament fitosanitar pentru protecţia foliajului s-a făcut la data 4 mai 2019. În cele ce urmează ne vom referi la al doilea tratament fitosanitar, aplicat la 27 mai 2019 cu scopul de a limita evoluţia fusariozei. Produsul folosit este nou pe piaţa românească (dar folosit de câţiva ani în vestul Europei) şi este un amestec de un triazol şi o moleculă nouă. Aceste informaţii sunt suficiente pentru abordarea de faţă, fără ca noi să fim bănuiţi că facem reclamă. Condiţiile climatice din locaţia câmpului de experienţă sunt prezentate în grafic. Solul este cernoziom cambic cu textură lutoasă. Nivelul de fertilizare a fost N124 : P69 kg/ha, planta premergătoare - rapiţă. (Ca de obicei, vă recomandăm să vă faceţi obiceiul de a cere detalii despre condiţiile în care au fost obţinute rezultatele care vi se prezintă).

Foto 1 - Câmp de experienţă cu soiuri de grâu (27 mai 2019, aplicarea tratamentului împotriva fusariozei)Click pe poza pentru galerie!

Nu există soiuri de grâu rezistente la Fusarium
În câmpul de experienţă au fost mai multe soiuri de grâu. În general, acestea au sensibilitate diferită la fusarioză, variind de la soiuri sensibile la cele moderat tolerante la Fusarium. Încă nu există soiuri foarte tolerante sau rezistente la Fusarium. Şi, foarte probabil, nu pentru că ameliorarea nu ar putea crea asemenea soiuri. Ci, aşa cum spuneam în partea întâi (articolul anterior), transmiterea ”linkage” a caracterelor (oferta la pachet a naturii) face ca toleranţa sporită la Fusarium să vină împreună cu caractere nedorite de fermier, cum ar fi o calitate redusă de panificaţie. Dar despre cerinţele schimbătoare ale pieţei grâului s-ar putea scrie vreo două romane.
Totuşi, progrese importante s-au făcut şi unul dintre soiurile cu potenţial este prezentat în foto 2 şi foto 3.

Genetica şi chimia au fost de partea fermierilor
În foto 2 soiul este prezentat în două momente: la 12 zile după tratament şi la 22 de zile după tratament. În prima fază, când vremea începuse deja să devină nefavorabilă evoluţiei Fusarium, înclinam să credem că am domolit la nivel foarte rezonabil fusarioza. Însă inerţia câmpului (umiditatea solului care crea umiditate la nivelul masei vegetative etc.) a făcut ca fusarioza să evolueze la nivele alarmante, gradul de atac fiind de circa 30% în situaţia prezentată (foto 2, dreapta). Imaginaţi-vă cum arătau soiurile la care gradul de atac a ajuns la 45%! Vă amintiţi desigur psihoza care deja se crease şi zvonurile alarmiste care circulau. Însă la recoltare, surpriză plăcută: 8.300 kg/ha şi 1,16% boabe fusariate, rezonabil sub pragul maxim admis pentru panificaţie.
Într-o fermă care a avut în cultură acest soi pe câteva sute de hectare (după premergătoare diferite, inclusiv după porumb şi după sorg), dar care a aplicat tratamentul fitosanitar mai aproape de momentul optim, boabele fusariate nu au depăşit 1% şi masa hectolitrică a variat între 75 şi 81. Ceea ce înseamnă că genetica şi chimia sunt de partea fermierilor. Şi de destule ori şi vremea. Şi aici ajungem din nou la o dilemă. Care este răul mai mare: un grâu cu micotoxine sau un grâu cu reziduuri de fungicide? Care este răul mai mare: reziduurile de pesticide din produsele agricole (totuşi uzuale la nivele foarte mici) de care se tot vorbeşte, sau aerul poluat de fiecare în parte şi pe care îl respirăm în fiecare secundă? Real, nu discuţii filosofice şi despicări de fir în 4-5-6!

Foto 2 - Acelaşi soi de grâu după tratamentul fitosanitar împotriva fusariozei_b

Diferenţe evidente în câmpul de experienţă cu fungicide
Una dintre verigile tehnologice importante pentru obţinerea de producţii profitabile este protecţia fitosanitară a culturilor agricole. În aceeaşi locaţie am avut şi un câmp de experienţă cu fungicide. Una dintre variantele experimentale a fost fungicidul la care am făcut referire anterior şi denumit aici Fungicid 1. Redăm imagini şi rezultate ale aplicării acestui fungicid, comparativ cu un alt fungicid din aceeaşi clasă de protecţie (şi denumit Fungicid 2) şi comparativ cu varianta la care nu s-a aplicat tratamentul 2 în 27 mai (rămânând doar tratamentul aplicat în 04 mai).
Se poate observa că ambele fungicide au conservat foarte bine potenţialul de producţie existent la momentul aplicării, producţia fiind mai mare cu 927-759 kg/ha. Deci aplicarea fungicidelor a fost profitabilă. Se mai poate observa că între cele două fungicide luate aici în discuţie nu au fost diferenţe de calitate a recoltei. însă a fost o diferenţă de producţie de 168 kg/ha. Din punct de vedere al rigorilor cercetării, diferenţa înregistrată nu este asigurată statistic, deci ar putea fi întâmplătoare. Însă, comparând starea de sănătate a foliajului dată de cele două fungicide, cel puţin o parte din această diferenţă poate fi reală. Este şi profitabilă? Depinde şi de talentul de negociator al fermierului. În orice caz, pentru a transforma în bani, este greşit să se ia în calcul întreaga diferenţă de 168 kg. Pe baza a ceea ce am văzut efectiv în câmp şi pe baza aşezării rezultatelor pe repetiţiile experienţei, estimăm că diferenţa reală nu trece de 80 kg/ha.
În ceea ce priveşte fusarioza cerealelor păioase, situaţia din acest an părea chiar alarmantă la un moment dat. Noi priveam liniştiţi şi chiar cu oarecare încântare, pentru că era o situaţie de selecţie, în care diferenţele dintre soiuri au fost foarte evidente. Însă suntem convinşi că fermierii nu au fost deloc liniştiţi. În rezumat, despre fusarioză spunem atât:
- deocamdată pe piaţă nu sunt soiuri rezistente;
- deocamdată nici un fungicid nu asigură protecţie totală;
- pentru stabilirea strategiei de protecţie trebuiesc coroborate specificul soiului, condiţiile favorizante, fungicidul, momentul aplicării, reglajul corect al maşinii.
Şi nu uitaţi că cerealele au şi alte boli.

Foto 4 - Comparaţii privind protecţia spicului_b

Text şi foto:
Mirela şi Octavian GULER

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 14/241 (ediţia 15-31 august 2019)

Vizualizat: 598 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?