Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

LIMITĂ la CUMPĂRAREA de TEREN ARABIL: MAXIM 1.000 de hectare ÎN PROPRIETATE!

Publicat: 16 mai 2018 - 06:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), Valeriu Tabără, propune ca persoanele fizice sau chiar juridice să aibă voie să cumpere teren arabil în România până la o limită maximă de 1.000 ha deţinute în proprietate, cât ar trebui să fie o fermă familială specializată în cultura de câmp. Cei care au peste 1.000 ha ar trebui să îşi poată extinde exploataţiile exclusiv prin arendare, care ar trebui stimulată.

„În ansamblul ei, Legea nr. 17/2014 nu rezolvă o problemă majoră pe care ar trebui să o aibă această lege, inclusiv iniţiativa de modificare a acesteia, aflată în dezbaterea Parlamentului: sistemul naţional de agricultură pe care trebuie să şi-l construiască România. Piaţa funciară a României nu trebuie să fie o simplă piaţă. Piaţa funciară este calea strategică spre un obiectiv strategic al României: SISTEMUL DE AGRICULTURĂ FUNCŢIONAL ŞI EFICIENT”, susţine preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), într-un document transmis redacţiei.

Feriţi-vă de monopol! Prioritate: Ferma de familie!

teren de vanzare_bTabără afirmă că atât Legea 17/2014, privind vânzarea terenurilor agricole, cât şi iniţiativa legislativă de modificare a acesteia, aflată, în prezent, în dezbaterea Parlamentului, favorizează exploataţiile mari şi foarte mari şi nu reglementează clar problema exploataţiilor mici şi chiar a celor mijlocii. Nici unul din cele două acte nu stabileşte o limită de suprafaţă până la care se poate cumpăra teren agricol şi nu clarifică nici „care este suprafaţa agricolă (arabilă) din extravilan pe care o pot deţine în proprietate persoanele juridice cu obiect de activitate în agricultură şi, cu atât mai mult, în alte domenii”.

„Nu cred că trebuie permisă acumularea unor suprafeţe de teren agricol/arabil extravilan foarte mari, care pot crea - la rândul lor - probleme economico-sociale în zona rurală”, susţine Tabără.

„Trebuie să creăm cadrul ca între fermele mici şi cele mari să se dezvolte fermele de mărime mijlocie, care într-un sistem agricol performant, stabil şi multifuncţional trebuie să aibă o pondere.
Legea nu are în vedere faptul că un sistem agro-alimentar competitiv, se bazează pe ferma familială, integrată şi bine dotată tehnic (a se vedea sistemele agricole din Franţa, Germania Italia, Olanda, Israel etc.). Italia şi Israelul sunt exemple tipice de ferme mici spre mijlocii bine amplasate în sistem şi extrem de eficiente”, adaugă preşedintele ASAS.

Mai mult, acesta crede că „ar trebui o prevedere juridică de stimulare a arendării, şi nu a vânzării terenurilor (aşa cum este în alte ţări UE, precum Germania)”.

Noi preemptori

Preşedintele ASAS mai afirmă că ar trebui să fie preemptori nu doar rudele de gradul I, ci şi cele de gradul II şi III, fapt ce ar putea duce la refacerea suprafeţelor în ferme familiale funcţionale.

Arendaşii ar trebui lăsaţi să cumpere teren agricol doar dacă suprafaţa pe care o administrează, împreună cu cea deţinută pentru culturi de câmp nu depăşesc 1.000 ha şi dacă fac dovada că au calificare în domeniul agricol.

Pe lista preemptorilor ar trebui incluse şi unităţile de cercetare, de învăţământ agricol şi silvic, precum şi fermele de 5 - 30 ha, care sunt stimulate şi prin subvenţii suplimentare.

În cazul fermelor mici, nu ar trebui permisă vânzarea pe bucăţi (parcele, tarlale), ci obligatoriu doar ferma/exploataţia întreagă.

Vizualizat: 2948 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?