Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Liga campionilor la floare

Publicat: 03 noiembrie 2017 - 08:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• învingătorii şi-au ridicat cupele şi medaliile 

Pe 25 septembrie, Saaten Union şi BASF au înmânat premiile câştigătorilor din Liga Campionilor la floarea-soarelui. Chiar dacă reprezentanţii Saaten Union au subliniat că toţi cei opt participanţi sunt câştigători, realitatea profitului net a cernut un podium destul de interesant.

Liga campionilor la floareClick pe poza pentru galerie!

Dacă locul I (cu cea mai mare producţie şi cel mai bun profit) a fost adjudecat de un fermier mai copt, Mihai Dobrică, locurile 2 şi 3 au revenit tinerilor fermieri Dragoş Marinescu (care a avut şi a doua cantitate de floarea-soarelui recoltată) şi Claudiu Iliuţă (cel în a cărui fermă, SC Ildu, a fost şi lotul competiţiei). A treia producţie de floarea-soarelui (Rai Verde, cu 3,132 t/ha) a ocupat locul 8 în clasamentul profitului net.

Tehnologia este la fel de importantă ca şi genetica
Hibridul adus pe prima treaptă a podiumului profitului de către Mihai Dobrică, Marquesa CL, este regăsit şi pe ultima treaptă a clasamentului, dar şi la mijlocul listei. Ceea ce arată clar că echilibrarea costurilor şi abordarea tehnologică sunt la fel de importante ca şi genetica în sine. Ultima poziţie în clasamentul oficial nu avea cea mai slabă cantitate recoltată (3,132 t/ha). Iar fermierul cu cea mai slabă producţie (2,871 t/ha) a ocupat în final poziţia şasea în clasamentul ordonat pe criteriul profitului net obţinut.
Am remarcat că hibridul Lucia CL Plus, folosit de către doi fermieri, a ocupat poziţiile 5 şi 6. Tratamentul cu Pulsar Plus (o noutate în portofoliul BASF) a fost extrem de eficient, lanul fiind curat, dar probabil lipsa de precipitaţii şi-a spus cuvântul.
Iată că acest gen de competiţie aduce concluzii utile pentru toţi cei implicaţi în concurs şi nu numai. Genetica vine cu un aport clar, dovadă că Puntasol CL (cu sloganul „umple carul”) a ocupat locurile 2 şi 3 (între locul 2 şi 3 diferenţa de producţie cu acelaşi hibrid a fost de aproape 500 kg, iar la profit de doar 140 de lei). Dar contează, poate la fel de mult, inputurile utilizate şi atenţia la costul lor. E clar că diferenţa o face pregătirea dar şi intuiţia fermierului. In agricultură contează mult „simţul şi mirosul” câmpului.

Producţie afectată de semănatul târziu
Mihai Miriţescu, managerul general al Saaten Union, remarca o depreciere cu circa 30% a recoltelor din cauza semănatului tardiv, problemă comună tuturor fermierilor în acest an agricol. Dar şi de precipitaţiile foarte slabe pe parcursul vegetaţiei.
Producţiile obţinute s-au situat între 3,6 t/ha şi 2,9 t/ha. Iar diferenţa de profit între prima poziţie şi ultima a fost de aproape 1.000 lei, deşi la producţia fizică diferenţa a fost de nici 500 kg. Preţul la care s-a vândut producţia de floarea-soarelui în acest concurs a fost de 1,369 lei/kg.

Primii trei fermieri au fost prezenţi la decernarea cupelor
Clasamentul s-a afişat începând cu ultima poziţie, iar faptul că la eveniment au fost strict fermierii de pe primele trei poziţii mă face să bănuiesc că informaţiile privind rezultatele finale au răsuflat pe undeva. Ar fi fost frumos să-i avem pe toţi cei implicaţi în competiţie la festivitatea de premiere. Mai ales că premiile au fost pentru toată lumea. Cupe pentru primele trei locuri şi medalii de culoarea florii-soarelui pentru următoarele cinci poziţii. E adevărat că locul I a obţinut şi un cec în valoare de 1.500 euro, iar locurile doi şi trei au primit 1000 şi respectiv 500 euro. Dincolo de vanitatea profesională, poate la unii rănită, competiţia nu îşi propune să ştanţeze decât realitatea momentului, cu speranţa găsirii celor mai bune soluţii tehnologice pentru realizarea unui profit net cât mai sus, care să asigure fermierilor confort financiar. Fiecare dintre cei trei fermieri câştigători vor fi vizitaţi de revista Ferma la ei acasă. Ca să aducem cititorilor şi povestea lor în devenirea fiecăruia ca fermier de top. Căci, conform afirmaţiilor organizatorilor, cei opt finalişti au fost aleşi dintr-un grup destul de mare de doritori (peste 80 de fermieri înscrişi iniţial).
Saaten Union va continua acest gen de competiţie împreună cu BASF. Rapiţa a fost deja semănată la Agromec Vişina (judeţul Olt), unde, cu certitudine în aceste momente, este răsărită şi pregătită pentru profitul de anul viitor.

 

JUCĂTORII LIGII ŞI TEHNOLGIILE LOR PROFITABILE
Să ne reamintim participanţii şi cheltuielile efectuate de aceştia pentru a obţine cel mai mare profit pe unitatea de suprafaţă cultivată cu floarea-soarelui.
Micul Agricultor - Aedin Celzin (ocupantul poziţiei a treia pe podiumul Campionilor Rapiţei Rapool şi un foarte bun cultivator de floarea-soarelui) a obţinut în ferma sa peste 5 t/ha. A ales hibridul Marquesa CL ca vedetă a câmpului şi a folosit un buget total de cheltuieli 2.260 lei (inclusiv costul cu recoltatul).
SC Cereale Dobre - Adrian Dobre - a ales hibridul Puntasol CL şi a cheltuit 2.549 lei pentru a intra în posesia cupei la final.
Dra & Cor - Dragoş Marinescu - a folosit hibridul Puntasol CL şi a bugetat speranţa victoriei cu 2.516 lei.
II Mihai Dobrică a avut încredere în hibridul Marquesa CL, pe care l-a sprijinit cu o tehnologie în valoare de 2.410 lei.
Agrozootehnica Pietroiu - Liviu Mereuţă - a apelat la hibridul Lucia CL Plus, iar cheltuielile cu diva Saaten Union s-au ridicat la 2.132 lei.
Fermandy - Dan Tudose - a apelat la aceeaşi divă din portofoliul Saaten Union, Lucia CL Plus, pentru care a scos din teşcherea 2.166 lei.
SC Ildu - Claudiu Iliuţă - a scos la înaintare hibridul Puntasol CL şi a folosit cel mai redus buget din ligă, 1.904 lei.
Rai Verde - Sergiu Corcea - a apelat tot la Marquesa CL, spre binele căreia a cheltuit cea mai babană sumă din concurs - 2.723 lei.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 18 (201) (15-31 octombrie 2017)

Vizualizat: 618 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?