Olanda doreşte să sprijine România în procesul de modernizare al educaţiei agricole din ţara noastră. Un parteneriat în acest sens, dar şi un plan de acţiuni, vor fi lansate pe 31 octombrie, la Târgul Internaţional Indagra. Cele două state vor face și schimburi de experienţă pentru dezvoltarea agriculturii circulare.
În prezent, atât Olanda, cât şi România, se confruntă cu o provocare comună – populaţia din zonele rurale este îmbătrânită şi în scădere, iar tinerii aleg tot mai des să migreze spre oraşe din cauza lipsei unei perspective economice clare. Autorităţile din ambele ţări sunt conştiente că trebuie făcut ceva pentru a face față scăderii populaţiei de la sate. Mediul rural trebuie să fie capabil să atragă investitori în agricultură, să redevină atractiv pentru sectorul privat, dar şi pentru tineri, să îi motiveze să lucreze şi să trăiască aici, să le ofere prospectul unei cariere. În ceea ce priveşte învăţământul agricol din România, oferta educațională este uneori limitată și concentrată mai mult pe teorie. Pregătirea practică lipseşte sau este insuficientă, iar tinerii absolvenţi nu reuşesc să se ridice la nivelul cerinţelor din piaţa muncii.
Diverse strategii pot contribui la dezvoltarea atractivităţii zonei rurale pentru tineri și antreprenori. Experiența olandeză a arătat până acum că implicarea sectorului privat este esențială pentru susținerea acestor strategii. Împreună cu factorii de decizie guvernamentali din ambele țări, instituţii de învățământ românești și olandeze, ONG-uri și companii, România și Olanda îşi propun să le identifice pe cele mai potrivite pentru realităţile din ţara noastră şi care au cele mai mari şanse de reuşită.
Interesul olandezilor pentru agricultura circulară - noul trend în economie - ajunge în România
În ultimul secol, ţările dezvoltate s-au concentrat să producă cât mai multă hrană posibil, la preţuri accesibile pentru populaţie şi care să asigure venituri rezonabile pentru fermieri. În ultima perioadă, însă, având în vedere cererea din ce în ce mai mare pentru alimente şi alte produse agricole, dar şi presiunea asupra mediului înconjurător, statele occidentale au realizat că producţia nu trebuie doar crescută, ci şi optimizată. Au început, astfel, să se gândească la viitor şi să conceapă sisteme agricole sustenabile. Soluţia viabilă, din punct de vedere economic şi al mediului înconjurător, este agricultura circulară.
Principiul care stă la baza acestui concept este unul simplu – să producem mai mult, folosind mai puţine resurse, să optimizăm, să reciclăm, să refolosim, să nu irosim inutil. Una dintre ţările extrem de interesate de agricultura circulară este Olanda, al doilea exportator mondial de produse alimentare și agricole, după SUA, şi primul din Europa. Anul trecut, ministerul olandez al Agriculturii, Naturii și Calității Alimentelor a prezentat o viziune asupra agriculturii circulare, cu scopul de a realiza un sector agricol circular 100% în 2030, cu îmbunătățirea poziției economice a fermierilor. Olanda urmărește exemple și cooperare la nivel mondial și vrea să își atingă obiectivul împreună cu parteneri internaționali precum România.
În cadrul evenimentului de la Indagra, ambasada Olandei în România lansează studenţilor români provocarea agriculturii circulare. În termen de patru luni, studenții universităților agricole din România pot veni cu propuneri privind proiecte agricole circulare concrete. Acestea vor fi evaluate de un juriu profesionist, iar în prima jumătate a anului 2020, câștigătorul concursului va fi prezentat și va fi încurajat să își pună în aplicare ideea.