Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lecțiile de lângă noi

Publicat: 04 octombrie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În agricultură, ca și în viață, lucrurile se întrepătrund. Acum suntem în perioada adunării recoltei, dar și a punerii bazei pentru o parte din recolta anului viitor. Probleme sunt multe de rezolvat și foarte frecvent nu se găsește timp pentru a observa detalii care pot face diferența... 

Click pe poza pentru galerie!

Iar schimbul de informații se face aproape permanent la nivelul „Tu ce producție ai avut?”, „La tine care hibrid a mers mai bine?”, „Este adevărat că Xulescu a scos peste 4.000 la floare?” etc., dar și de concluzii oarecum pripite, între care „Cred că trebuia să semăn un pic mai des!”

Numai că orice decizii viitoare este bine să fie fundamentate pe observații atente și pe informații suficiente, pentru ca acestea să se dovedească a fi un pas înainte, nu încă o părere de rău.

 

Școala de Soiuri: câmpuri de experiențe la floarea-soarelui 

În acest an am avut și câmpuri de experiențe cu hibrizi comerciali și cu combinații hibride (hibrizi încă neînregistrați) de floarea-soarelui (foto 1) cu un număr de 239 de variante experimentale, amplasate în ferma Stațiunii Didactice Timișoara. Mărimea parcelelor experimentale a fost de 50 de plante, de 100 plante și de 160 metri pătrați. Solul este cernoziom. Densitatea de semănat a fost de 55.000 boabe germinabile/hectar. Parcelele cu 50 și 100 plante au fost semănate și recoltate manual (foto 2) și batozate la staționar, iar anul agricol a fost bun din punct de vedere climatic. Între variante au fost diferențe mari de perioadă de vegetație (foto 3), umiditatea la recoltare variind între 5 și 17%.

Acestea au fost condițiile în care au fost obținute rezultatele parțiale prezentate în tabel. Prin comparație, întrebarea „Tu cât ai făcut la floare?” trebuie însoțită de întrebări auxiliare care să ajute la înțelegerea condițiilor care au dus la un anumit rezultat.

 

Observații primare asupra rezultatelor parțiale de producție 

Prima observație care merită a fi făcută este volumul și diversitatea foarte mare de material biologic, care reflectă efortul imens al companiilor de ameliorare de a veni cu hibrizi comerciali noi și tot mai performanți. Și în ciuda acestui efort, progresul este totuși lent, deși pe trend ascendent.

În urma analizei rezultatelor parțiale, pot fi făcute câteva observații primare (fără aplicarea analizei statistice), între care:

- dintr-un număr de 74 de variante analizate, în 42 de situații există o corelație directă între producție și densitatea la recoltare, în condițiile în care densitatea la semănat a fost de 55.000 boabe germinabile. Unele dintre acestea se vor dovedi sub pragul de semnificație;

- în 27 de situații corelația este indirectă (scade densitatea - crește producția);

- în 7 situații, la aceeași densitate se constată diferență de producție comparabilă cu cea înregistrată în situațiile cu variații de densitate;

- există o singură situație în care densitatea la recoltare și producția au fost constante pe repetiții;

- la un hibrid, producția înregistrată a fost de peste 6.000 kg/ha.

 

Tehnologie corectă, fără exagerări 

Din punct de vedere al practicii agricole, o potențială concluzie a acestor rânduri este că performața se poate obține prin alegerea inspirată a materialului biologic și aplicarea corectă și fără exagerări a tehnologiei agricole. Densitatea lanului nu trebuie să fie foarte mare, dar plantele trebuie să fie uniform distribuite pe suprafață.

Vă dorim vreme și vremuri bune!

 

 

REZULTATE PARȚIALE DIN CÂMPURILE DE EXPERIENȚE CU FLOAREA-SOARELUI

 

 

 

 

 

 


NOUL EXECUTIVE MANAGER BUSINESS UNIT MAREA NEAGRĂ AL EURALIS

Începând cu 1 septembrie 2016, Gilles Tambourre este noul Executive Manager Business Unit Marea Neagră al companiei franceze Euralis Semințe - producător și distribuitor de semințe cu genetică de înaltă calitate pentru cultura mare.

Gilles Tambourre va coordona și va administra dezvoltarea comercială și operațională a întregului Business Unit Marea Neagră, care cuprinde următoarele țări: România, Bulgaria, Republica Moldova, Turcia și Ucraina.

“După o investiție și dezvoltare de peste șase ani pe piața din România, strategia noastră de dezvoltare și focusul principal pentru anii următori va continua să fie tot România, pentru a ne consolida și mai mult poziția pe piața de porumb și de oleaginoase, cu ajutorul deja cunoscuților noștri hibrizi cu genetică de ultimă generație la porumb - Tropical Dent® și hibrizii de floarea-soarelui din gama OR Master®, hibrizi cu dublă protecție împotriva Orobanche prin rezistența genetică a acestora, și sistemul de producție Clearfield® și Clearfield® Plus. Cu o investiție anuală, susținută, de peste 13 la sută din cifra de afaceri în Cercetare și Dezvoltare, continuăm să lansăm hibrizi noi, de ultimă generație, pe toate segmentele de cultură mare, pentru a veni în întâmpinarea celor mai exigente așteptări ale clienților noștri: distribuitori și fermieri”, se precizează în comunicatul transmis redacției Ferma de către compania Euralis. 

Cu o experiență profesională de peste 18 ani în Divizia de Agricultură din cadrul Grupului Euralis, Gilles Tambourre s-a ocupat în ultimii ani de strategia comercială a inputurilor în viticultură și dezvoltarea afacerii în regiunea Bordeaux din Franța. Gilles Tambourre este cetățean francez și va fi locat la sediul din București al companiei Euralis.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.17(178) 1 - 15 octombrie 2016

 

Vizualizat: 829 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!